15.6.2022

Miksi kahvi värjäytyy kupissa vihreäksi?

Kupista oli juotu illalla veteen sekoitettua magnesiumjauhetta, joka sisälsi kolmenlaista magnesiumia. Aamulla siitä juotiin kahvia, johon oli sekoitettu cashew-pähkinämaitoa. Kupin pohjalle jäänyt tippa oli iltapäivään mennessä värjäytynyt vihreäksi. Mitä on tieteellinen selitys tapahtuneelle? Miksi kahvitilkka muuttui vihreäksi ja miksi reaktio tapahtui vasta muutaman tunnin kuluessa?
   
Tutkimusprofessori Anu Hopia, elintarvikekehitys, Turun yliopisto:

Magnesium kuuluu siirtymämetalleihin, joiden yhdisteet ovat voimakkaan värisiä. On olemassa ainakin yksi voimakkaan vihreä magnesiumin muoto, tarkemmin sanottuna sen hapetusaste (+6).

Magnesium esiintyy tässä muodossa yleensä happamissa liuoksissa, ja kahvihan on hapan.

Niinpä tuo kuppiin jäänyt tilkka magnesiumsuoloja on saattanut hitaasti reagoida happamassa kahvijuomassa. Koska tämä magnesiumyhdiste on todella voimakkaan vihreä, pienikin määrä sitä on kenties riittänyt värjäämään koko liuoksen. Reaktion hitaus voi selittyä pähkinämaidolla. Se on ehkä toiminut puskurina, jolloin liuoksen happamuus on lisääntynyt vasta jonkin ajan kuluessa.

Tämä on vain yksi mahdollinen selitys. Ruuissa on lukuisia erilaisia yhdisteitä, joten niissä tapahtuu väistämättä useita päällekkäisiä, limittäisiä ja lomittaisia kemiallisia reaktioita ja fysikaalisia ilmiöitä. Siksi on toisinaan vaikea löytää yhtä yksittäistä selitystä havaitulle ilmiölle.

Varma vastaus saadaan vain testaamalla mahdollisia hypoteeseja kokeellisesti.

Kyseistä magnesiumia lisätään happamuudeltaan kahvijuomaa vastaavaan liuokseen ja havainnoidaan värimuutosta. Liuos voidaan valmistaa esimerkiksi vedestä ja etikasta/sitruunahaposta. Olennaista on, että PH on sama. Jos liuoksen väri alkaa muuttua samalla tavalla, tulos vahvistaa oletusta, että juuri happamuus aiheutti värimuutoksen.

Jos näin ei tapahdu, on ryhdyttävä etsimään muuta selitystä.

On ihan mahdollista, että värimuutoksen syynä onkin ollut pähkinämaidon, jonkun proteiinin ja magnesium-ionin muodostama kompleksi. Tätä hypoteesia voi testata kokeellisesti tutkimalla, muuttuuko väri pelkässä cashew-pähkinämaidossa tai pelkässä kahvissa, kun niihin lisätään kyseistä magensiumia.  

Varmaa vastausta ei tässä siis voi antaa. Mielenkiintoinen ilmiö joka tapauksessa!

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä