Blogien bannerikuva

DAC-hanke: Elävää kaupunkipolitiikkaa ihmisen mittakaavassa

3.9.2018

Suomessa on herätty tekemään kaupunkipolitiikkaa. Viime vuonna ympäristöministeriö käynnisti kaupungistumisen haasteisiin tarttuvan Kestävän kaupunkikehityksen ohjelman. Valtiovarainministeriö on valmistellut Seutukaupunkiohjelman ja Kuntaliitto työstää omaa kaupunkiohjelmaansa. Loppukesästä liikenne- ja viestintäministeriö keskustelutti työ- ja elinkeinoministeriön toteutettavaksi valmistelemaansa Kaupunkiohjelmaa.

Kaikki ohjelmat tähtäävät parempaan elämään kaupungeissa, tulevaisuutta ennakoiden. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin koollekutsumana hankkeemme osallistui kaupunkiohjelman keskustelutilaisuuteen. Yksi keskustelua herättänyt aihe oli kaupungin laadukas fyysinen ympäristö. Poikkeuksellisen toimiva ja laadukas arki asumisessa ja kaupungilla liikkuessa voisivat olla Suomen vetovoimatekijöitä. Keskustelun aikana tutkijapuheenvuorot ja innostuneet näkemykset ruokkivat toisiaan.

Kysymys kuuluu: Kuinka tuoda innostunutta henkeä ja arjen mittakaavaa itse kaupunkiohjelmaan? Miten välittää innostus myös toteutukseen?

Onnistuneet ratkaisut kaupunkipolitiikan inspiraationa

Unelma laadukkaasta, urbaanista asuinalueesta on toteutettu Amsterdamin Steigereilandissa, joka on yksi IJburgin kaupunginosan kolmesta IJmeer-järvestä nousevasta keinosaaresta.  Alueella on onnistuttu yhdistämään laadukkaan kaupunkiympäristön rakentamisperiaatteet ja asukkaiden vapaus vaikuttaa asumiseen sekä elinympäristönsä ilmeeseen. Lopputulos on omaleimainen ja tiivis asuinalue, joka tarjoaa kävelijälle vaihtelevia kokemuksia ja yllätyksiä.

Alueelle vie raitiovaunu, joka pysähtyy saaren halkaisevalla leveällä bulevardilla, jonka varteen toimistot ja kivijalkaliikkeet, kuten kukka- ja polkupyöräkaupat keskittyvät. Bulevardin koillispuolelta löytyy suurelta osin kelluvista taloista koostuva Waterbuurt. Vesi on kaikkialla läsnä, se yhdistyy urbaaniin, laitureilla talojen lomassa jatkuvaan katutilaan. Tällä alueella laiturit korvaavat jalkakäytävät ja pienet kelluvat puutarhat korvaavat pihat. Asuntojen lomassa on elämän merkkejä, surffilautoja, kanootteja, pyyhkeitä ja veneitä.  

Kadunvarsipuita tai muutakaan suunniteltua kasvillisuutta alueella ei juuri ole. Vesi ja rakennettu ympäristö riittävät viihdyttämään kulkijaa. Ja toiset ihmiset: kadulle avautuvilla ja levittäytyvillä terasseilla syödään lounasta ja korjataan polkupyöriä. Osa alueesta on toteutettu siten, että jokainen asukas on saanut suunnitella ja rakentaa vapaasti oman talonsa ilman arkkitehtuuria koskevaa sääntelyä. Modernin teräs- ja lasirakenteen vieressä nököttää tuulessa ja sateessa harmaantunut kotoisa puu, kolmantena rivissä loistaa kirkas oranssi tai syvä sininen.

Bulevardin lounaispuolella on tukevasti maalle rakennettua kaupunkia. Huomion kiinnittää katutilanelävyys, joka syntyy reippaalla visuaalisella vaihtelulla sekä katutason liiketiloilla. Yhdessä noin 80 metrin mittaisessa korttelissa on 23 erilaista kaupunkipientalon julkisivua. Elämää kaupunginosaan tuo myös ruokakauppa, polkupyöräkorjaamo, pikkuliikkeet sekä yhteisöasumisprojekti, The Vrijburcht, jossa yhdistyy asukkaiden pyörittämä baari, ravintola ja teatteri.

Kaupunkilaisten ohjelma

Kaupunkiohjelmasta saa kaupunkilaisille helpommin lähestyttävän, kun innostavat tositarinat herättävät tavoitteet henkiin. Kaupunkilaisia tarvitsemme myös asettamaan kaupunkiohjelmien teemoja. Pyöreät pöydät valikoitujen ammattilaisten kesken kertovat vasta osan totuutta. Tässä DAC:n kaltaiset tutkimushankkeet, joissa tietoa syntyy kaupunkilaisten kanssa yhdessä tehden, voivat olla avuksi. Yhdeksi tulevaisuuden kaupungin valttikortiksi on asukastyöpajoissamme noussut Elävä kadun idea. Kaupunkilaisilta löytyi tämän idean toteuttamiseen runsaasti ajatuksia. Yhdistämällä tähän ideointiin jo toteutettuja esimerkkejä muualta saamme aikaan värikästä ja toteuttamiskelpoista kaupunkia sekä taatusti uudenlaisia kaupunkiohjelmia!

Blogin kirjoittajat Helena Leino, Mikko Kyrönviita, Elina Alatalo, Maija Faehnle, Markus Laine ja Jenni Kuoppa työskentelevät strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa DAC-hankkeessa (Dwellers in Agile Cities / Ketterä kaupunki).

STN-blogeissa strategisen tutkimuksen ohjelmissa työskentelevät tutkijat ja ohjelmajohtajat kirjoittavat ajankohtaisista tutkimusaiheistaan, tutkimustiedon hyödyntämisestä ja vuorovaikutuksesta sekä tutkimuksen tarjoamista ratkaisuista yhteiskunnan polttaviin kysymyksiin. Kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?