Vihreän ja digitaalisen siirtymän avainalat 2022
RRF-rahoituksella tuetut vihreää ja digitaalista siirtymää edistävät tutkimushankkeet valittiin vuonna 2022 toteutetussa rahoitushaussa. Lue lisää rahoituspäätöstiedotteesta. Alta löydät esimerkit tuetuista hankkeista. Katso myös lista kaikista tuetuista hankkeista.
- Christopher Raymond Helsingin yliopistosta johtaa konsortiota, jossa yhdistetään liikkuvuuden mallintamisen, osallistavan kartoituksen ja hallinnon tutkimuksen menetelmiä. Hankkeen tavoitteena on edistää liikkumistapojen muutosta entistä kestävämmäksi. Hanke tuottaa Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman edellytysten mukaisesti uutta tietoa siitä, miten kaupungeissa eletään ja miten tällä tiedolla voidaan lainsäädännön, kaupunkisuunnittelun ja -politiikan keinoin tukea nopeaa muutosta kohti hiilineutraaliutta ja ilmastokestävyyttä.
- Ari Seppälän (Aalto-yliopisto) johtamassa konsortiossa tutkitaan, mitä ympäristö-, talous- ja energiatehokkuusvaikutuksia energiajärjestelmien optimoinnilla voidaan saavuttaa käyttämällä kehitteillä olevia materiaali-innovaatioita. Tutkimuksessa hyödynnetään tekoälyä. Suurin haaste uusiutuvien energiamuotojen käytön lisäämiselle on niiden ajallisen saatavuuden vaihtelu, minkä ratkaisemisessa keskeisessä roolissa ovat tehokkaat lämpövarastot.
Lisätietoja
- Suomen kestävän kasvun ohjelma – vauhtia uudistuksiin ja investointeihin (valtioneuvosto.fi)
- Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelma - Valtiovarainministeriö (vm.fi)
- Kestävän kasvun ohjelma TEM:ssä - Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu
- Suomen kestävän kasvun ohjelma – RRF - Business Finland
- EU:n elpymis- ja palautumisrahoitus Komission verkkosivuilla (englanniksi)
- Tutkimusinfrastruktuurit Akatemian verkkosivuilla
- johtava tiedeasiantuntija Merja Särkioja, p. 029 533 5111
- johtava tiedeasiantuntija Jukka Tanskanen, p. 029 533 5071
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi