Akatemiatutkijauudistus

Suomen Akatemialla oli aiemmin nuorelle tutkijasukupolvelle haettavissa tutkijatohtorin ja akatemiatutkijan rahoitusmuodot sekä osana akatemiahanke-rahoitusmuotoa nuorten akatemiahanke. Syyshaussa 2022 ei ole enää haettavana näitä rahoitusmuotoja, vaan silloin avataan ensimmäistä kertaa uudistettu akatemiatutkijan tehtävän haku.

Akatemiatutkija on lupaava nuoren tutkijasukupolven tutkija. Akatemiatutkijan tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi. Rahoitus tukee  tutkimustyötä siten, että tutkija voi pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan kohti vaativimpia tutkijantehtäviä sekä vakiinnuttaa asemansa kansallisessa ja kansainvälisessä tutkijayhteisössä. Uusi akatemiatutkija tekee tieteellisesti korkeatasoista, vaikuttavaa ja tiedettä uudistavaa tutkimusta.

Akatemiatutkijan tehtävän hakijan arvioinnissa otetaan erityisesti huomioon tohtorintutkinnon jälkeinen tutkimustoiminta ja tieteellinen yhteistyö uravaihe huomioiden.

Lisäksi tähän saakka käytössä olleesta liikkuvuuden varmistavasta hakukelpoisuusehdosta luovutaan uudessa rahoitusmuodossa, ja painopisteenä tulee olemaan hakijan laajempi urakehityksen arviointi.

Akatemiatutkijahakuun hakemuksen voi jättää tutkija, jonka ensimmäisen tohtorintutkinnon myöntämisestä on hakukuukauden päättyessä kulunut vähintään 2 ja enintään 7 vuotta. Tälle välille sijoittuvassa uravaiheessa hakijan on mahdollista osoittaa akatemiatutkijalta edellytettävä tohtorintutkinnon jälkeinen uralla eteneminen ja saavuttaa rahoituskaudella merkittävä pätevöityminen kohti vaativia tutkijantehtäviä (esimerkiksi tenure track -positiota). HUOM! Poikkeuksellisesti ja kertaluonteisesti ensimmäisellä hakukerralla rahoitusta voi hakea tutkija, jonka ensimmäisestä tohtorin tutkinnosta on hakukuukauden päättyessä kulunut vähintään 2 ja enintään 9 vuotta. Talvihausta 2024 alkaen hakukelpoisuus on 2–7 vuotta ensimmäisestä tohtorintutkinnosta. Hakuajankohdan siirtymisen vuoksi talvihaussa 2024 hakukelpoisia ovat ne hakijat, joiden tohtorintutkinto on päivätty 30.9.2016–31.1.2022.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?