2024 FIRI ICOS-ERIC ja ACTRIS-ERIC päämajatoiminnot, kutsuhaku
- Akatemian tutkimusinfrastruktuurihakujen tavoitteena on parantaa suomalaisen tutkimuksen laatua, uudistumista, kilpailukykyä ja tieteidenvälisyyttä sekä lisätä suomalaisten tutkimusympäristöjen vetovoimaisuutta.
- Lokakuussa avattiin erillinen kutsuhaku Suomessa toimiville ICOS-ERIC ja ACTRIS−ERIC -tutkimusinfrastruktuurien päämajoille toiminnan rahoittamiseksi.
Suomen Akatemian hallitus päätti Tutkimusinfrastruktuurikomitean esityksestä tutkimusinfrastruktuurien pitkän aikavälin suunnitelman (TIPAS) vuoteen 2030. Tutkimusinfrastruktuurikomitea avaa TIPAS:in pohjalta tiekartta- ja rahoitushakuja.
Ennen kuin teet hakemuksen verkkoasioinnissa (SARA) tutustu huolellisesti alla olevaan hakuilmoitukseen ja rahoitusehtoihin Näin rahoitusta käytetään -sivulla. Jos hakuilmoitus ja rahoitusehdot ovat ristiriidassa keskenään, rahoitusehtojen sisältämä teksti on aina ensisijainen. Jos ruotsin- tai englanninkielisen hakuilmoitus on ristiriidassa suomenkielisen hakuilmoituksen kanssa, suomenkielinen hakuilmoitus on tulkintaristiriitatilanteessa aina ensisijainen.
Lue koko hakuilmoitus alta.
Kansainvälisten ICOS-ERIC ja ACTRIS-ERIC infrastruktuurien päämajatoimintojen rahoittaminen seuraa TIPAS:in tavoitteista, ja on osa TKI-lain toimeenpanoa. Tämän haun tavoitteena on tarkastella päämajojen toiminnan hyötyjä suomalaiselle TKI-toiminnalle ja tehdä sen pohjalta päätökset päämajojen toiminnan rahoittamisesta.
Suomen Akatemian hallitus päätti Tutkimusinfrastruktuurikomitean esityksestä tutkimusinfrastruktuurien pitkän aikavälin suunnitelman vuoteen 2030 (TIPAS). Suunnitelman päätavoitteet kytkeytyvät Akatemian strategiaan, jossa toiminta-ajatuksena on avata uusia väyliä korkealaatuiseen, vastuulliseen ja vaikuttavaan tutkimukseen. TIPASin visiona on, että korkeatasoiset tutkimusinfrastruktuurit ovat vaikuttavan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) perusta. Tutkimusinfrastruktuurikomitea avaa TIPASin pohjalta tiekartta- ja rahoitushakuja sekä kehittää yhdessä muiden toimijoiden kanssa kansallista ja kansainvälistä tutkimusinfrastruktuuritoimintaa tulevina vuosina.
Kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien päämajojen sijoittumisesta Suomeen seuraa erityisiä etuja Suomelle. Päämajan sijoittuminen Suomeen vahvistaa suomalaisten kansainvälistä johtajuutta kyseisen infrastruktuurin tieteenaloilla, ja lisää Suomen vetovoimaa kansainvälisessä tiedeyhteisössä. Päämajoilla on myös laajalti yhteistyötä suomalaisten ja kansainvälisten yritysten välillä, mikä tukee innovaatioiden kehittämistä ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Suomi hyötyy merkittävästi myös EU:n Horisontti Eurooppa puiteohjelman tutkimusinfrastruktuureille kohdennetusta rahoituksesta, josta Suomessa sijaitsevat päämajat kotiuttavat huomattavan osuuden. Tämä kotiutettu rahoitus tukee suoraan kansallista tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.
Tämä on kutsuhaku. Hakijoina ovat ICOS-ERIC ja ACTRIS-ERIC tutkimusinfrastruktuurit. ICOS-ERIC ja ACTRIS-ERIC valitsevat vastuuhenkilöt, joka jättävät hakemuksen tutkimusinfrastuktuurin puolesta.
Erityisehdot ja rajoitukset
Jos saat hakemuksen jättämisen jälkeen muualta rahoitusta Akatemiasta haettuun tarkoitukseen, on siitä viipymättä ilmoitettava Akatemialle.
Jos olet osallistunut haun suunnitteluun tavalla, joka tuottaa sinulle kilpailuetua muihin hakijoihin nähden, Akatemia ei tutki (käsittele) hakemustasi.
Jos olet kolmen edellisen vuoden aikana todetusti syyllistynyt tutkimusvilppiin, Akatemia ei tutki (käsittele) hakemustasi.
Mikäli hakemus sisältää Venäjä- tai Valko-Venäjä-yhteistyötä, sinun tulee ottaa huomioon Akatemian linjaukset asiasta.
Jos et ole jättänyt päättyneestä tai käynnissä olevasta Akatemian rahoittamasta hankkeesta ohjeiden mukaisesti raporttia määräaikaan mennessä, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä).
Hakemusta ei tutkita (käsitellä), jos hakija tai hakemus ei täytä haulle asetettuja pätevyys- tai muita keskeisiä vaatimuksia, hakemus ei kuulu asianosaiseen hakuun, tai jos muutoin ei ole edellytyksiä asian käsittelyyn. Toimikunta tai muu luottamuselin voi jättää hakemuksen rahoittamatta tiedepoliittisiin syihin perustuen, tai jos on ilmeistä, ettei hakija jostain muusta syystä voi saada rahoitusta jätetyn hakemuksen perusteella. Lue lisää siitä, milloin Akatemia ei tutki (käsittele) hakemusta.
Jos toimit Suomen Akatemian hallituksen, tieteellisen toimikunnan tai strategisen tutkimuksen neuvoston jäsenenä, ei hakemustasi tutkita (käsitellä) toimikautesi aikana.
Akatemian hallitus päättää tutkimusrahoituspäätösten perusteista.
Hakemus koostuu Akatemian verkkoasioinnissa täytettävästä lomakkeesta sekä PDF-muodossa jätettävistä hakemuksen liitteistä. Sinulla on oikeus jättää hakemuksesi suomeksi tai ruotsiksi. Pyydämme kuitenkin, että jätät hakemuksesi englanniksi, koska hakemukset arvioidaan kansainvälisesti.
Ennen kuin haku aukeaa
Tarkista, voitko hakea
- Lue Kuka voi hakea -osasta, täytätkö hakukelpoisuusehdot.
Suunnittele hakemuksesi sisältöjä
- Aloita toimintasuunnitelmasi laatiminen.
- Laadi se mallipohjalle, jonka löydät alta Hakemuksen osat verkkoasioinnissa -kohdasta. Muista lukea ohjeet mallipohjan käytöstä.
Suunnittele hankkeesi rahoitus
- Laadi budjetti organisaatiosi ohjeiden mukaisesti. Lue lisää haettavan rahoituksen määrästä ja ehdoista hakuilmoituksen Haettava rahoitus ja rahoituskausi -osassa.
- Ota jo nyt yhteyttä organisaatiosi tukipalveluihin, jos sinulla on budjettiin liittyviä kysymyksiä.
- Tutustu myös rahoitusehtoihimme. Jos sinulle myönnetään rahoitus, sitoudut niihin.
Kun haku aukeaa
- Rekisteröidy tai kirjaudu verkkoasiointiimme (aka.fi/verkkoasiointi). Tarkista ja täydennä omat tietosi. Ajantasainen sähköpostiosoitteesi on tärkeä yhteydenottoa varten.
- Verkkoasioinnissa on lomakkeen täyttöohjeet.
- Jos haet rahoitusta konsortiossa, lue konsortiohakemuksen ohjeet ennen kuin ryhdyt laatimaan hakemusta.
Hakemuksen osat verkkoasioinnissa
Hakemuksen osat on lueteltu alla. Olemme koonneet verkkosivuillemme kattavan ohjehakemiston A-Ö. Hakulomakkeen välilehdillä on myös täyttöohjeet.
- Henkilötiedot
- Yleiskuvaus: hankkeen aihe, avainsanat, tieteenalat ja suorituspaikan tiedot
- Konsortion osapuolet: Konsortiohakemuksessa konsortion johtaja nimeää osahankkeiden johtajat.
- Abstrakti
- Julkinen kuvaus
- Hankkeen rahoitus ja suorituspaikan sitoumus. Katso hakuilmoituksen kohta Haettava rahoitus ja rahoituskausi.
- Yhteistyötahot: luettelo yhteistyökumppaneista. Yhteistyö kuvataan tutkimussuunnitelmassa.
- Yhteydet tutkimusinfrastruktuureihin, huippuyksiköihin ja lippulaivoihin
Liitteet, jotka liitetään hakemuksen omilla välilehdillä:
Seuraavilla liitteillä on mallipohjat, joita sinun on käytettävä hakemusta tehdessäsi:
Muut liitteet:
Hakemuksen jättäminen verkkoasioinnissa
Voit jättää hakemuksesi, kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty ja liitetty. Järjestelmä ilmoittaa puutteista tai virheistä punaisella varoituskolmiolla.
Konsortion yhteisen hakemuksen jättää konsortion johtaja. Hän voi jättää hakemuksen (Submit application) vasta, kun kaikki osahankkeet ovat merkinneet omat hakemuksensa valmiiksi (Tag as complete).
Valtuutus-välilehdellä voit antaa toiselle henkilölle oikeudet tehdä osia hakemuksesta puolestasi tai katsella hakemustasi.
Jätä hakemuksesi ajoissa. Voit täydentää, vaihtaa liitteitä ja korjata hakemustasi aina hakuajan päättymiseen saakka.
Rahoituskausi alkaa aikaisintaan 1.1.2025 ja päättyy viimeistään 31.12.2029.
Akatemian rahoitusosuus infrastruktuurin hankkimisen, perustamisen tai vahvistamisen kokonaiskustannuksista on 100 prosenttia.
Rahoitus toteutetaan edellyttäen, että eduskunta päättää osoittaa tarvittavat voimavarat vuoden 2025 talousarviossa.
Rahoitus myönnetään suomalaiseen suorituspaikkaan (yleensä yliopisto tai tutkimuslaitos), jonka kautta tutkimusrahoitus maksetaan.
Hakemuksen jättäminen ja täydentäminen
Hakemuksen vastuuhenkilö jättää (submit) hakemuksen Suomen Akatemian verkkoasioinnissa. Haku päättyy 15.10.2024 klo 16.15. Hakuaika ovat ehdoton ja koskee myös konsortioita. Hakemus, joka ei ole saapunut Akatemiaan määräaikaan mennessä, jätetään tutkimatta (käsittelemättä).
Konsortion johtaja voi jättää hakemuksen (Submit application) vasta, kun kaikkien osahankkeiden johtajat ovat merkinneet omat hakemuksensa valmiiksi (Tag as complete).
Jätä hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä. Voit jättää vain sellaisen hakemuksen, jossa on kaikki pakollisiksi määritellyt tiedot ja liitteet. Hakija on vastuussa siitä, että hakemuksen liitteet ovat sisällöltään asianmukaisia.
Jätettyä hakemusta voi muokata ja täydentää hakuajan päättymiseen saakka. Jo jätettyä hakemusta voi muuttaa ennen hakuajan päättymistä esimerkiksi vaihtamalla hakemuksen liitteitä. Jos huomaat hakuajan päätyttyä merkittäviä puutteita hakemuksessa, ota välittömästi yhteyttä Akatemian helpdeskiin (www.aka.fi/kysy), jolloin hakemus voidaan avata täydennettäväksi. Täydennys otetaan huomioon, jos se on mahdollista hakemuksen arviointi- ja päätöksentekoprosessin kannalta.
Akatemia voi pyytää hakijaa täydentämään hakemustaan. Hakija saa täydennyspyynnöstä ilmoituksen sähköpostiinsa. Jos hakija ei ole täydentänyt hakemustaan määräaikaan mennessä tai hakemus on yhden täydennyspyynnön jälkeen olennaisilta osin puutteellinen, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä). Hakijan on huolehdittava, että yhteystiedot (sähköpostiosoite) ovat ajan tasalla.
Hakemuksen vireille tulo
Hallintolain 17 §:n ja sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 8 §:n mukaan vastuu hakemuksen saapumisesta perille määräajassa on lähettäjällä. Hakemuksen katsotaan olevan vireillä, kun verkkoasioinnin lomake ja asioinnissa pakollisiksi määritellyt liitteet on jätetty verkkoasiointiin. Järjestelmä ilmoittaa onnistuneesta hakemuksen jättämisestä sähköpostilla hakijan ilmoittamaan osoitteeseen.
Jos hakija ei ole jättänyt päättyneestä tai käynnissä olevasta Akatemian rahoittamasta hankkeestaan ohjeiden mukaisesti raporttia, hakemus voidaan jättää tutkimatta (käsittelemättä).
Hakemusta ei käsitellä, jos hakija tai hakemus ei täytä haulle asetettuja pätevyys- tai muita keskeisiä vaatimuksia tai jos muutoin ei ole edellytyksiä asian käsittelyyn. Toimikunta tai muu luottamuselin voi jättää hakemuksen rahoittamatta tiedepoliittisiin syihin perustuen, tai jos on ilmeistä, ettei hakija jostain muusta syystä voi saada rahoitusta jätetyn hakemuksen perusteella. Lue lisää siitä, milloin Akatemia ei tutki (käsittele) hakemusta.
Hakemuksen julkisuus, tietosuoja
Hakemus liitteineen on julkinen asiakirja lukuun ottamatta lähtökohtaisesti salassa pidettäviä tutkimussuunnitelmaa, aiesuunnitelmaa, abstraktia ja edistymisraporttia. Tästä syystä esimerkiksi ansioluettelossa ei tule ilmoittaa salassa pidettäviä tietoja. Julkisuus perustuu lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Akatemian toiminnassa noudatetaan tietosuojalainsäädäntöä. Hakija vastaa hakemukseen sisältyvien henkilötietojen luovutuksesta ja tarvittaessa näihin liittyvien suostumusten pyytämisestä asianosaisilta. Tutkimusrahoituksen henkilörekisterin osalta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen tietosuojaseloste löytyy Akatemian verkkosivuilta kohdassa Tietosuojaselosteet.
Tutkimusinfrastruktuurikomitea päättää rahoituksesta viimeistään 27.1.2025.
Kun rahoituspäätös on tehty, hakemuksen jättänyt vastuuhenkilö saa siitä automaattisen ilmoituksen sähköpostiinsa. Vastuuhenkilö voi ilmoituksen saatuaan kirjautua omilla tunnuksillaan verkkoasiointiin ja lukea myönteisen tai kielteisen rahoituspäätöksen, sen perustelun ja myönteiseen päätökseen liittyvät ehdot.
Rahoituksen vastaanottaminen
Jos rahoituspäätös on myönteinen, sen liitteenä on rahoitusehdot. Siinä on ohjeet rahoituksen vastaanottamiseen (luku 1.2).
- Yhteydenotot ensisijaisesti Akatemian helpdeskin kautta: www.aka.fi/kysy – valitse Hakuneuvonta, temaattiset haut
- Verkkoasioinnin teknisissä kysymyksissä ota yhteyttä helpdeskin kautta: www.aka.fi/kysy – Verkkoasiointi ja muut tekniset kysymykset
Akatemian puhelinvaihde on 029 533 5000