21.4.2022

Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti Foresail-1 avaruuteen kesällä 2022

Suomen Akatemian rahoittaman Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön ensimmäinen satelliitti Foresail-1 on valmiina lennolleen. Satelliitti edustaa suomalaista huippuosaamista parhaimmillaan, sillä kaikki sen suunnittelusta ja rakentamisesta aina järjestelmien ja tieteellisten instrumenttien kehittämiseen ja kokoamiseen on tehty Suomessa.

”Olemme luoneet Suomen Akatemian pitkäjänteisen rahoituksen avulla Suomeen ensimmäisen tieteellisen avaruusohjelman, jonka tavoitteena on kehittää kestävämpää avaruustutkimusta”, kuvailee huippuyksikön johtaja, professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta.

Suomen avaruustieteen ja -teknologian kärkiosaajista koostuvassa ja Helsingin yliopiston vetämässä huippuyksikössä ovat mukana Aalto-yliopisto, Turun yliopisto ja Ilmatieteen laitos. Huippuyksikkö tutkii avaruuden olosuhteita ja kehittää tutkimuksen pohjalta satelliitteja, jotka ovat entistä kestävämpiä avaruuden haastavissa olosuhteissa.

Satelliitti siirretään ensin Berliiniin, Saksaan, jossa se integroidaan tulevaan laukaisualustaansa. Sieltä satelliitti jatkaa matkaansa Cape Canaveralin avaruuskeskukseen Floridaan Yhdysvaltoihin, jossa se laukaistaan SpaceX-yhtiön Falcon 9-raketilla kesällä 2022.

Foresail-1_satellite_Aalto_University_lab_1-3-2022_photo_Mikko_Raskinen_460.jpg

Foresail-1_satellite 

Ainutlaatuisen satelliitin suunnittelussa panostettiin luotettavuuteen ja pitkäikäisyyteen

Foresail-1 satelliitin suunnittelussa tärkeää oli satelliitin luotettavuus ja pitkäikäisyys. Satelliitin elektroniikka on suojattu avaruussäteilyltä paremmin kuin aikaisemmissa piensatelliiteissa, kertoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks.

”Satelliitista on rakennettu projektin aikana useita kehitysversioita ja järjestelmien toimivuus on varmistettu kymmenissä testeissä, esimerkiksi korkeassa tärinässä, tyhjiössä sekä matalissa lämpötiloissa. Satelliitin lopullinen lentomalli integroidaan pian laukaisualustan lähtölaatikkoon, joka kiinnitetään lopuksi laukaisupaikalla Cape Canaveralissa Falcon 9-rakettiin”, Praks sanoo.

Kompakti, maitopurkin kokoinen Foresail-1 satelliitti vie avaruuteen kaksi huippuyksikön kehittämää, ainutlaatuista tieteellistä instrumenttia: lähiavaruuden säteily-ympäristöä tutkivan PATE-hiukkasteleskoopin sekä satelliitin radalta poistavan plasmajarrun. PATE-hiukkasteleskoopin tavoitteena on auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin avaruuden säteily-ympäristöä ja näin pidentää satelliittien käyttöikää. Plasmajarrun tarkoituksena taas on vähentää merkittävästi kiertoradoille kertyvää avaruusromua nopeuttamalla käytöstä poistetun satelliitin ohjaamista ilmakehään.

Foresail-1_satellite_Aalto_University_lab_1-3-2022_photo_Mikko_Raskinen460.jpg

Foresail-1_satellite

Lähde: Aalto-yliopiston tiedote

Kuvat: Mikko Raskinen

Viimeksi muokattu 21.4.2022

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS