Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
12.4.2016

Nuoret aikuiset kipuilevat painoihanteiden kanssa turhaan

Ihmiset asettavat itselleen herkästi epärealistisia painoihanteita: valtaosa parikymppisistä naisista ja lähes puolet miehistä haluaisi painaa nykyistä vähemmän. Nuoret aikuiset toivoisivat painavansa keskimäärin neljä kiloa vähemmän.

vaaka

Tutkimukseni mukaan painoihanteet eivät kuitenkaan näytä auttavan ihmisiä laihtumaan pitkällä aikavälillä. Etenkin naisilla painoihanteet ovat paljon tiukempia kuin terveyden kannalta olisi tarpeen. Lisäksi kulttuurilliset ja terveyden edellyttämät painoihanteet ovat usein ristiriidassa keskenään.

Tutkimukseni oli osa laajaa FinnTwin 16 -tutkimusta, johon osallistui yli 4 900 nuorta suomalaista miestä ja naista. Tutkittavat vastasivat painoa ja painoihanteita kartoittaviin kyselyihin 24-vuotiaana ja kymmenen vuotta myöhemmin, 34-vuotiaana.

Miehet ovat painoihanteissaan naisia realistisempia

Suurin osa tutkittavista oli tyytymättömiä painoonsa 24-vuotiaana.  Miehet olivat kuitenkin naisia realistisempia painoihanteissaan: naiset painoivat 24-vuotiaana keskimäärin 61,1 kg ja heidän ihannepainonsa oli keskimäärin 3,9 kg vähemmän. Miehet painoivat 77,1 kg ja heidän ihannepainonsa oli 1,2 kg vähemmän.

Lähtötilanteessa painoonsa tyytyväiset naiset olivat lähes alipainoisia, sillä heidän painoindeksinsä oli keskimäärin 19 kg/m2. Normaalipainoisista naisista vain 13 prosenttia ja miehistä 20 prosenttia oli tyytyväisiä painoonsa 24-vuotiaana.

Kymmenen vuoden aikana niin naisten kuin miesten oma ihannepaino lähestyi todellista painoa.  Riippumatta lähtötilanteen ihannepainosta, lähes kaikki tutkittavat lihoivat kymmenen vuoden aikana. Naiset lihoivat keskimäärin 4,8 kg ja miehet 6,3 kg.

Geeniperimä vaikuttaa painoon voimakkaasti ja elinympäristö suosii painonnousua. Siksi painonhallinta ja laihduttaminen on usein haastavaa.

Tyytymättömyys omaan painoon ja vartaloon on yleistä, mutta ei harmitonta

Tutkimustulosten perusteella selkeä vähemmistö suomalaisista nuorista aikuisista on tyytyväisiä painoonsa. Vaikka tyytymättömyys omaan painoon ja vartaloon on yleistä, se ei ole harmitonta. Aiemman tutkimustiedon perusteella tiedetään, että tyytymättömyys omaan painoon lisää laihduttamista ja laihduttaminen puolestaan altistaa lihomiselle pitkällä aikavälillä. Jotta tältä haitalliselta tapahtumaketjulta kohti lihavuutta vältyttäisiin, on tärkeää luoda positiivisempaa kehonkuvaa ja viestiä painoihanteista realistisemmin.

Laihduttamisen lisäksi tyytymättömyys omaan vartaloon on yhdistetty masennukseen, huonoon itsetuntoon, vähäiseen elämäntyytyväisyyteen, häiriintyneeseen syömiseen, syömishäiriöihin ja epäterveelliseen painonhallintaan. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta kyseessä on erittäin huolestuttava ilmiö, johon ei tule suhtautua kevyesti vain siksi, että se on yleistä.

Lisätietoa: https://tuhat.halvi.helsinki.fi/portal/fi/persons/ulla-karkkainen%2852b4c55a-dc05-43d6-99de-eda07efaf545%29.html

Teksti: Tohtorikoulutettava Ulla Kärkkäinen, Kansanterveystieteen laitos, Helsingin yliopisto
Kuvat: Ulla Kärkkäinen ja Pond5.com

Kirjoitus on osa Terveyden tutkimuksen tutkijakoulun ja Suomen Akatemian ”Tieteen popularisointi – näin kerron tutkimuksestani” -kurssin juttusarjaa. Lisätietoja: http://www.helisci.fi/tt/tietystifi/

 

Viimeksi muokattu 29.12.2020

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS