Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
23.12.2016

Liikunta tekee hyvää! – Tieteen toistetuin lause akatemiatutkijan työpöydällä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori ja akatemiatutkija Markus Perola tutkii fyysisen harjoittelun vaikutusta ja sen vaihtelua ihmisen metabolomissa, eli aineenvaihduntatuotteiden kokonaisuudessa.

– Liikunta on tutkitusti hyväksi. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, miksi tai miten liikunta tekee hyvää. On olemassa hypoteeseja ja tunnemme taustalla vaikuttavia mekanismeja, mutta tieteellisesti tukittuja tuloksia ei voida esittää esimerkiksi molekyylitasolla, Perola toteaa.

Video: Liikunta tekee hyvää! – Tieteen toistetuin lause akatemiatutkijan työpöydällä

Suurennuslasin alla varusmiehet ja fitness-urheilijat

Harjoittelua ja aineenvaihduntaa tutkitaan varusmiesten ja fitness-urheilijoiden kautta. Ryhmiä on tutkittu yhteistyössä professori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemen, professori Keijo Häkkisen ja dosentti Juha Hulmin kanssa.

– Varusmiespalveluksen aikana elämä on hyvin rajoitettua verrattuna normaalitilanteeseen. Keräsimme vapaaehtoisista varusmiehistä 2000 henkilön otoksen ja tutkimme heidän metabolomiaan palveluksen eri aikoina suhteessa sen hetkiseen liikuntaan, fyysiseen kuntoon ja ruokavalioon. Fitness-porukasta mittasimme nopeita muutoksia: mitkä geenit aktivoituvat tai passivoituvat nopeasti liikunnan tai dieetin vaihdoksen seurauksena, Perola kertoo.

Lihaskunnolla suuri merkitys leikkauksesta toipumiseen

Tutkimuksen taustalla ovat geenit. Niitä tarkastelemalla havainnoidaan tietynlaisia geeniriskejä ja alueellisia eroavaisuuksia.

Tutkimalla aerobisen liikunnan vaikutuksia metabolomiin, voidaan samalla käsitellä nousevaa tutkimusilmiötä, lihaskuntoa.

– Lihaskunnolla tuntuu olevan merkitystä esimerkiksi sille, kauanko vanhukset jaksavat asua kotona tai kuinka nopeasti lihakset toipuvat leikkauksesta. Kiinnostavaa on, ettei lihasmassan parantaminen aina paranna aerobista kuntoa. Tarkoituksemme on selvittää, mistä molekyylitason syystä tämä johtuu ja kuinka hyödyt voidaan tulevaisuudessa yhdistää. Kun mekanismit tunnistetaan, niiden pohjalta voidaan kehittää lääkkeitä tai täsmähoitoja, Perola kertoo.

Alustavista tutkimustuloksista on selvinnyt, että pienikin lihaskunnon muutos näyttäisi parantavan muun muassa tulehdustilaa.

"Fyysisen harjoittelun biologiset vaikutusmekanismit" on käynnissä 1.9.2013–31.8.2017. Tutkimushanketta rahoittaa Suomen Akatemia.

Lisätietoja: Markus Perola, markus.perola@thl.fi

Viimeksi muokattu 25.2.2021

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS