Siirry pääsisältöön
17.1.2013

Lasten astmariski kaksinkertaistuu kosteus- ja homevauriotaloissa

Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen mukaan kosteus- ja homevauriotaloissa asuvien astmariski on noin puolitoistakertainen altistumattomiin verrattuna. Erityisesti lasten terveys vaarantuu, sillä kosteus- ja homevauriotaloissa asuvien leikki- ja kouluikäisten lasten astmariski on noin kaksinkertainen.

Haitalliset vaikutukset olivat havaittavissa myös aikuisväestössä. Astmariski liittyy erityisesti homeen hajuun ja näkyvän homeen esiintymiseen sisäpinnoissa. Myös rakenteiden ja pintojen kosteus lisää astmariskiä.

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen tutkijaryhmä kävi järjestelmällisesti läpi ja analysoi tähän mennessä kosteus- ja homevaurioiden vaikutuksista kansainvälisesti julkaistut tutkimustulokset. Ryhmä teki niiden pohjalta laskelmat eri tavoin arvioitujen kosteus- ja homevaurioiden merkityksestä astman synnyssä. Analysoidut, tarkat laatukriteerit täyttävät 16 tutkimusta oli tehty eri ilmasto-olosuhteissa Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Taiwanilla. Ongelma on maailmanlaajuinen, sillä haittavaikutuksia havaittiin kaikissa tarkastelluissa ilmasto-olosuhteissa.

Kosteus- ja homevauriotaloissa astmaa aiheuttaviksi tekijöiksi on esitetty homesienien itiöitä, niiden soluseinämän osia ja eri mikrobien aineenvaihduntatuotteita. Myös kosteusvaurioihin liittyvät lisääntyneet rakennusmateriaalien kemialliset päästöt voivat selittää osan kasvaneesta astmariskistä.

Tutkimus liittyy Suomen Akatemian Kansanterveyden haasteet (SALVE)-tutkimusohjelman rahoittamaan Oulun yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laajempaan tutkimuskokonaisuuteen, jossa ennustetaan tulevaisuuden ilmastonmuutokseen liittyvien ympäristömuutosten, kuten kosteusvaurio-ongelmien lisääntymisen kansanterveydellisiä vaikutuksia.

Tulokset on julkaistu arvostetussa PLoS ONE -verkkolehdessä 7.11.2012.

Lisätietoja:

http://www.oulu.fi/cerh/

Julkaisu:

Quansah R, Jaakkola MS, Hugg T, Heikkinen SAM, Jaakkola JJK. Residential dampness and molds and the risk of developing asthma: a systematic review and meta-analysis. PLoS ONE 2012: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0047526

Lähde: Oulun yliopiston tiedote

Viimeksi muokattu 13.7.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS