Siirry pääsisältöön
3.4.2017

Väärä valo voi sairastuttaa

Me emme selviäisi nykyaikana ilman keinovaloa. Sen avulla voimme tehdä kaikkea tarpeellista pimeän aikana. Sen avulla voimme liikkua turvallisesti auringon laskettua. Keinovalon ansiosta yhteiskunta pyörii myös pimeän aikana. Siitä huolimatta vääränlainen valo väärään aikaan väärässä paikassa voi olla meille haitaksi. Siitä voi kärsiä terveys.

”Valosaaste tarkoittaa kaikkea keinovalon aiheuttamaa haittaa”, määrittelee tutkijatohtori Leena Tähkämö Aalto-yliopistosta.

 Nukkumisongelmat vaikuttavat terveyteen

Makuuhuoneeseen vuoteeseen paistava katuvalo on valosaastetta, joka voi haitata nukkumista. Se saattaa aiheuttaa ihmisille hormonimuutoksia. Jo vähäinen valoaltistus voi vähentää yöhormonina tunnetun melatoniinin tuotantoa.

Unirytmin ongelmat voivat aiheuttaa monia oireita ja sairauksia. Sisäinen kello menee sekaisin. Ihminen voi lihoa. Valosaasteen vaikutus on yhdistetty jopa joihinkin syöpiin.

Valosaasteen epäillään aiheuttavan myös näköongelmia.

Valosaastetta on samaten se, ettemme kaupungin valojen takia näe enää tähtiä taivaalta. Kolme neljästä suomalaisesta ei enää voi nähdä asuinpaikaltaan Linnunrataa paljain silmin. Kaupunkien hohdevalo voi loistaa jopa satojen kilometrien päähän.

Öinen kaupunki keinovalaistuna

Öiset kaupungit ovat täynnä keinovalolähteitä, jotka helpottavat elämistämme. Jos valaistus suunnitellaan huonosti, se voi aiheuttaa myös paljon valosaastetta.

Myös eläimet voivat kärsiä keinovalosta

Myös eläimet voivat kärsiä valosaasteesta. Jotkut niistä eivät osaa enää suunnistaa oikein eikä saalistuskaan onnistu niin kuin luonnossa vailla keinovalon kajoa. Esimerkiksi linnut voivat myös eksyä reitiltään keinovalojen vuoksi törmäillen korkeisiin rakennuksiin ja mastoihin. Yksittäinen valaistu rakennus tai piippu voi aiheuttaa tuhansien lintujen kuoleman yhden yön aikana.

Valosaaste on myös energian ja rahan tarpeetonta tuhlaamista. Maailmassa menee joka vuosi hukkaan valtavasti energiaa, kun esimerkiksi jotkut katuvalaisinmallit tai rakennusten julkisivujen epätarkasti suunnatut valaisimet suuntaavat valoa suoraan taivaalle hyödyttämättä mitenkään ulkona kulkevia ihmisiä. Turhaan käytetty energia tarkoittaa usein myös turhaan energiatuotannosta ilmakehään päässeitä kasvihuonekaasuja.

Hyvä valaistussuunnittelu auttaa

Valosaastetta tuottaa yleensä ulkovalaisin, jonka sijoittelua ei ole mietitty kunnolla. Hyvin sijoitettu katuvalaisin, jossa on sopiva varjostin, suuntaa valonsa vain kadun pintaan päästämättä suoraa valoa asuntoihin ja taivaalle.

Valosaasteelle altistumme myös kännyköistä ja muista näyttölaitteista. Kun illalla roikumme katsomassa sinistä valoa hohkaavia kännyköiden näyttöjä, ei uni tule usein helposti silmään. Silloinkin kärsimme valosaasteen aiheuttamista terveysongelmista.

Valosaasteella tarkoitetaan silti vain ihmisen aiheuttamaa tarpeetonta, liian voimakasta, häiritsevää ja haitallista valaistusta. Auringonvalo ei ole valosaastetta, vaikka se häikäisisi.

Yksinkertaisin tapa vähentää valosaastetta on sammuttaa valot, kun niitä ei tarvita. Valosaastetta voidaan lisäksi vähentää valaisimilla, jotka on kohdistettu tarkkaan niin, että ne eivät suuntaa valoa turhaan ympäristöönsä. Hyvä valaistussuunnittelu vähentää ympäristölle koituvan haitan mahdollisimman pieneksi.

LED katuvalaisin

Helsingin Herttoniemessä uudet katuvalaisimet toimivat ledtekniikalla. Hyvin säädettävinä ne antavat uusia mahdollisuuksia entistä parempaan valaistussuunnitteluun ja valosaasteen ehkäisyyn. Valosaasteesta kärsivät niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin.

Kehitteillä menetelmä valosaasteen arvioimiseksi

Valosaasteen määrä on todennäköisesti lisääntynyt viime vuosisadalla nopeammin ja levinnyt laajemmalle kuin mikään muu ympäristökuormituksen muoto. Silti emme osaa vielä arvioida valosaasteen vaikutuksia.

Elinkaariarviointi on menetelmä, jonka avulla voidaan tarkastella jonkin laitteen tai prosessin  ympäristövaikutuksia sen koko elinkaaren ajalta. Elinkaariarviointeja tehdään, jotta voidaan arvioida ympäristövaikutuksia järjestelmällisesti. Tämän ansiosta voidaan tehdä parempia päätöksiä, kun esimerkiksi kunnassa vertaillaan erilaisia tuotteita hankintaa varten.

Tällä hetkellä valon tai valosaasteen huomioimiselle elinkaariarvioinnissa ei ole menetelmää. Tätä ongelmaa Tähkämö yrittää nyt ratkaista meneillään olevassa tutkimuksessaan.

”Kehitän menetelmän, jolla valosaastetta voidaan tarkastella ja laskea elinkaariarvioinnissa”, Tähkämö kertoo.

Elinkaariarvioinnissa on tarkoitus tutkia kaikkia materiaali- tai energiavirtoja tuotteen elinkaaren aikana.

”Koska valo on yksi energian muoto, se tulee huomioida elinkaariarvioinnissa”, Tähkämö sanoo.

”Lisäksi valosaaste aiheuttaa ympäristövaikutuksia, joten olisi luontevaa, että se olisi arvioinnissa mukana.”

Teksti ja kuvat: Visa Noronen
Kuva 1 Helsingin Herttoniemenrannan Laivalahdella to 23.3.2017.
Kuva 2 Helsingin Rautatientorilla ke 22.3.2017.
Kuva 3 Helsingin Herttoniemen pientaloalueella ke 22.3.2017.

Viimeksi muokattu 20.1.2021

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS