Siirry pääsisältöön
2.8.2016

Tiedeleirillä etsitään oivalluksia

Heurekan tiedeleirillä lapset ja nuoret pääsevät itse tutkimaan, tislaamaan, koodaamaan ja rakentamaan.  Ala- ja yläkouluikäisille tarkoitetuilla tiedeleireillä opitaan tekemällä ja kokeilemalla.

Innoittaja kannustaa kokeiluun

Elina Häivälä työskentelee Heurekassa innoittajana. Innoittajat toimivat tiedekeskuksen oppaina ja tiedeleirien ohjaajina.

”Emme yritä opettaa mitään tai aina näyttää suoraan miten joku asia tehdään. Innostamme kokeiluun, itse tekemiseen ja tajuamiseen. Tarjoamme vinkkejä, jotta kaikki pääsevät samanlaiseen johtopäätökseen. Tuntuu myös itsestä mukavalta, että työnimike on juuri innoittaja.”

Häivälä on valmistunut itse biologiksi ja viittomakielen tulkiksi. Hän on viettänyt jo monta työkesää Heurekan tiedeleireillä.

”Haastavinta tiedeleirien innoittajan työssä on tiedeleiriläisten ryhmäyttäminen ja leiriläisiin tutustuminen. Joka kesä meillä on myös uudet ohjelmat, mikä tarkoittaa uusien tietokokonaisuuksien ja tieteenalojen opettelua. Hauskinta on huomata, kun joku innostuu jostain tai saa oivalluksen.”

Leirillä jo monena kesänäEmma Helosvuori

Emma Helosvuorelle, 14, tämän kesän tiedeleiri oli jo kahdeksas. Helosvuoren mukaan Heurekan tiedeleirillä on voinut oppia asioita, jotka eivät ole tulleet vastaan koulun oppitunneilla. Hauskinta Helosvuoren mielestä on ollut itse viljellä bakteereita laboratoriossa.  ”Meillä oli kyllä koulussa puhuttu bakteereista, mutta en tiennyt vielä aivan kaikkia asioita.  Täällä sain uutta ja tarkkaa tietoa.”

Helosvuori olisi mahdollisesti kiinnostunut oppimaan lisää tieteestä ja tutkimuksesta myös jatkossa. Hän voisi tulevaisuudessa opiskella esimerkiksi luonnontieteitä tai lääketiedettä. ”Minua kiinnostavat erityisesti bakteerit ja niiden käyttäytyminen.”

FUSE Studio -haasteissa ohjataan robottia ja rakennetaan spagettitorni

Kesällä 2016 Heurekan yläkouluikäiset tiedeleiriläiset pääsivät leiriviikkonsa aikana haastamaan itsensä FUSE Studio -ohjelmassa.

”Yhdysvaltalainen FUSE Studio tarjoaa erilaisia nuorille suunnattuja tieteeseen ja tekniikkaan liittyviä haasteita ja niihin materiaalit. Ohjelma on ollut pääasiassa käytössä yhdysvaltalaisissa kouluissa, mutta nyt myös muutamissa kouluissa Suomessa ja meillä Heurekassa”, Häivälä kertoo.

Tutkijoiden ja kasvattajien yhdessä kehittämä FUSE Studio pyrkii kasvattamaan nuorten taitoja ja kiinnostusta tieteeseen, teknologiaan, luovaan muotoiluun ja matematiikkaan.  FUSE-haasteita on monenlaisia, ja nuoret saavat itse valita omaa kiinnostustaan vastaavan tehtävän. Heurekan tiedeleirillä tehtiin esimerkiksi oma peliohjain, ohjattiin pientä robottia ja rakennettiin mahdollisimman nopea vuoristorata.

Robotin rakennussarja

Emma Helosvuori valitsi leirikavereineen rakennushaasteen, jossa he rakensivat mahdollisimman korkeita torneja annetuista aineksista.  ”Meille annettiin käyttöön teippiä, narua, spagettia ja vaahtokarkkeja”, Helosvuori kertoo.

FUSE Studion Spagettirakennelma -haasteessa nuoret saavat käyttöönsä tietyn määrän spagetteja ja vaahtokarkkeja. Lyhyen ajan sisällä heidän tulee rakentaa aineksista mahdollisimman korkea rakennelma. FUSE-haasteissa nuoret pääsevät halutessaan etenemään tasolta toiselle. Rakentamishaaste perehdyttää nuoret arkkitehtuuriin ja fysiikkaan käytännössä.

”Ajatuksena on tehdä alkuinnovaatio ja kokeilla mikä toimii ja mikä ei. Tämän jälkeen pääsee etenemään haasteen toisiin vaiheisiin, joissa osallistujille annetaan lisää välineitä”, Häivälä sanoo.

Heurekan tiedeleiriläisten valmiit spagettirakennelmat mitattiin, kuvattiin ja jaettiin verkkoon. Haasteen lopussa palkintona odottivat rakennelmassa käytetyt vaahtokarkit, jotka sai syödä purkamisen jälkeen.

 Kivoja muistoja ja uusia kavereita

Heurekan tiedeleiriohjelmissa käsitellään erityisesti luonnontieteitä ja tekniikkaa.

”Suunnitteluun osallistuu useampi ihminen. Innoittajien lisäksi suunnitteluun osallistuu toisinaan myös esimerkiksi biologian opiskelijoita. Usein ohjelmat liittyvät Heurekan näyttelyiden teemoihin tai planetaariossa esitettäviin elokuviin”, Häivälä kertoo.

Tiedeleirien sisältö vaihtelee vuosittain. Tänä kesänä leiriläiset ovat FUSE-haasteiden lisäksi tutustuneet esimerkiksi biologiaan, robotiikkaan, sähkötekniikkaan ja kemiaan. Leiripäivät ovat sisältäneet yöperhosten tutkimista mikroskoopeilla, ruusuveden tislausta ja hyönteisrobotin rakentamista. ”Laboratoriot ovat suosituimpia leiriaktiviteettejä. Sitä ei pääse tekemään kotona eikä koulussa.”

Kannettava tietokone eli "läppäri" eli sylimikro

Leiriläiset tutustuvat myös tieteellisen tutkimuksen tekemiseen. Kysymyksiin saatetaan etsiä vastauksia tekemällä yksinkertaisia kokeita. Samalla opitaan hieman johtopäätösten tekemistä kokeiden tuloksista. ”Leirillä tehdään yksinkertaisia koeasetelmia. Esimerkiksi leivonnassa käytettyjen kohotusaineiden eroja voidaan testata käytännössä.”

Leireille osallistuu Häivälän mukaan kaikenlaisia nuoria.  Osaa leiriläisistä tiede ja tutkiminen kiehtovat jo ennen leiriviikon aloitusta. ”Osalla on jo leirille tullessa ajatus siitä, että he voisivat aikuisena työskennellä tutkijoina ja tieteilijöinä.”

Tiedeleireille voi kuitenkin osallistua, vaikka ei koulussa viihtyisikään esimerkiksi kemian tai matematiikan tunneilla. Häivälän mukaan Heurekan tiedeleirillä ei tarvitse pelätä, ettei osaa tai ymmärrä. Tärkeintä on saada kivoja kokemuksia ja muistoja eri tieteenaloista. Monet saavat tiedeleiriltä myös paljon uusia kavereita.

 Teksti, kuvat ja video: Hanna Talikka

Viimeksi muokattu 18.1.2021

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS