Siirry pääsisältöön
21.12.2015

Hammastahnojen tehokkuuden tutkimus siivitti Milanoon

Nykyisin kuluttajille markkinoidaan aktiivisesti erilaisia valkaisevia hammastahnoja. Oletko koskaan miettinyt, miten tehokkaasti tällaiset tahnat poistavat hampaista esimerkiksi kahvivärjäytymiä? Suomalaisen Yhteiskoulun oppilaat Kira Huuska ja Pinja Laitinen törmäsivät tähän kysymykseen suorittaessaan yhdeksännellä luokalla valinnaisen tutkimuskurssin. Kurssilaiset tekivät erilaisia testejä opettaja Katariina Yliheikkilän johdolla. Tässä yhteydessä Kira ja Pinja saivat idean omaan tutkimukseensa.

Kira ja Pinja testasivat tutkimuksessaan kahvivärjäymien palautumista erilaisilla hammastahnoilla. He testasivat yhteensä kymmentä tuotetta: valkaisevia hammastahnoja, tavallisia ksylitolipitoisia tahnoja sekä yhden lasten tahnan.

”Hampaiden sijasta käytimme kahvivärjättyjä kananmunan kuoria, joiden pintaan testasimme eri hammastahnojen tehoja. Käytännössä tämä tapahtui laittamalla kananmunankuoria erilaisiin nesteisiin, muun muassa Coca Colaan, maitoon, mehuun, kahviin, teehen ja energiajuomaan. Seurasimme kuoria parin viikon ajan ja katsoimme, mitä niille tapahtui. Testimme demonstroi mitä hampaille tapahtuu, kun juo kyseistä nestettä ja jättää hampaansa pesemättä.”

Valkaisuun tarkoitettujen tahnojen tehossa on suuriakin eroja

Tytöt yllättyivät kokeensa tuloksista.

”Osa tuloksistamme oli aika järkyttäviä. Niinpä aloimme miettiä, että onko kahvin värjäämiä hampaita enää mahdollista palauttaa valkoisiksi ilman hammaslääkärikäyntiä.”

Kiran ja Pinjan testaamista tahnoista parhaat valkaisivat kahvilla värjätyt kananmunakuoret lähes kokonaan.

”Tulostemme mukaan valkaisuun tarkoitettujen tahnojen tehossa ilmeni suuriakin eroja. Parhaaksi markkinoitu tahna ei siis välttämättä ole tehokkain.”

Opettajasta apua tutkimuksen käytännön järjestelyissä

Tytöt ovat olleet ystäviä jo viidenneltä luokalta lähtien, joten heidän tutkimusyhteistyönsä sujui helposti.

Tutkimuksen tekemistä helpotti myös opettajan apu käytännön järjestelyissä:

”Katariina auttoi meitä löytämään osan käyttämistämme hammastahnoista ja hankkimaan vertailukohteeksi sopivan valkaisuaineen. Hän myös tsemppasi ja neuvoi mitä asioita TuKoKe -kilpailuun liittyvässä suullisessa haastattelussa kannattaa tuoda esille. Tutkimuksen ja raportin teimme kuitenkin kokonaan itse.”

Yksinkertainen on kaunista

Kira Huuska ja Pinja Laitinen

Tytöt lähettivät valmiin tutkimuksensa aina keväisin järjestettävään Tutki-Kokeile-Kehitä - (TuKoKe) -kilpailuun. Tämä kannatti. Heidän työnsä palkittiin kannustuspalkinnolla.

Kilpailun tuomaristo kehui Kiran ja Pinjan tutkimusta: heidän mielestään tyttöjen työ oli toteutettu omaperäisesti ja siitä löytyi selkeä tutkimuksellinen ote. Työn pohdintaosuudessa korostui virhelähteiden kriittinen tarkastelu. Lisäksi työstä välittyi luovuus ja muuttujatkin oli huomioitu hyvin. Myös tyttöjen suullinen esitys arvioitiin kiitettäväksi. Tuomariston mukaan Kiran ja Pinjan tutkimus osoitti, että kiinnostavia aiheita voi tutkia yksinkertaisella koeasetelmalla ja välineillä.

Tuomariston palaute ilahdutti nuoria tutkijoita.

”Paneuduimme aiheeseen perusteellisesti ja panostimme etenkin virhelähteiden läpikäymiseen. Tuntui mukavalta, että tuomaristo huomasi sen.  Aina ei tarvitse tehdä monimutkaisia koejärjestelyjä tulosten saamiseksi.”

Milanon muistoja

European Union Contest for Young Scientists (EUCYS) -kilpailu

Koska Kira ja Pinja pärjäsivät hyvin TuKoKe-kilpailussa, pääsivät he edustamaan Suomea vuoden 2015 European Union Contest for Young Scientists (EUCYS) -kilpailuun Milanoon 17.–22.9.

Millainen kokemus matka oli?

”Matkamme oli todella onnistunut. Säät suosivat ja ihmiset olivat mukavia. EUCYS tarjosi meille tilaisuuden tutustua Italiaan aivan uudesta näkökulmasta.”

Vahvin muisto tytöille jäi Expo-maailmannäyttelystä, jonne he pääsivät kilpailun yhteydessä vierailemaan.

Robotti soittamassa pianoa

”Myös muut erilaiset ohjelmat olivat mieleenpainuvia. Esimerkiksi se, kun pääsimme kuuntelemaan italialaisten astronauttien haastattelua. Paikallinen ruokakin oli tietysti hyvää.”

Kiran ja Pinjan tutkimus ei lopulta sijoittunut kilpailussa. Heidän aiheensa kuitenkin kiinnosti, koska se koskettaa lähes meitä kaikkia. Tytöt eivät kuitenkaan lähteneet Milanoon mahdollisen kilpailumenestyksen, vaan kiinnostavan kokemuksen vuoksi.

”Olemme tyytyväisiä matkan saldoon. Hyvän palautteen lisäksi työmme sai myös kehittämisehdotuksia. Kilpailun taso oli kovempi kuin Suomessa.”

Tytöt kilpailustandilla

Tytöt kuvattuna EUCYS 2015

Luonnontieteet kiinnostavat tulevaisuudessa

Tällä hetkellä Kira ja Pinja opiskelevat ensimmäistä syksyä Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa. Opiskelu vie paljon aikaa, mutta harrastuksiakin tytöiltä löytyy.

”Pidämme molemmat lukemisesta. Lisäksi harrastamme tanssia ja juoksemista sekä käymme kirkon nuortenilloissa. Pyörimme samoissa piireissä ja ajan viettäminen kavereiden kanssa on meille tärkeää.”

Jatkossa molempia kiinnostavat yliopisto-opinnot. Lukion jälkeen niin Kira kuin Pinjakin voisivat kuvitella opiskelevansa esimerkiksi luonnontieteitä. Kiraa kiinnostaa erityisesti lääketiede.

Lopuksi on tietysti pakko tarkistaa, että käyttäisivätkö nuoret tutkijat itse valkaisevaa hammastahnaa mahdollisten kahvivärjäymien poistamiseksi?

”Jos värjäymät olisivat pahat, niin valkaisevaa tahnaa voisi käyttää hetken aikaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että valkaiseva tahna naarmuttaa hampaita. Tämän vuoksi esimerkiksi normaalit, kiteettömät ksylitolitahnat ovat parempi vaihtoehto.”

Lisätietoja Tutki-Kokeile-Kehitä  -kilpailusta:  www.tukoke.fi

Lisätietoja vuoden 2015 EUCYS-kilpailusta: www.eucys2015.eu/

 

Teksti: Terhi Loukiainen
Kuvat: Kira Huuska ja Pinja Laitinen sekä LUMA-keskus Suomi

Viimeksi muokattu 18.1.2021

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS