Tiedetonni-kilpailun voitto Utajärven lukioon D-vitamiinitutkimuksella
Suomen Akatemia, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestivät toukokuussa Tiedefoorumi 2018 -tapahtuman Aalto-yliopistolla Espoossa, jossa myös lukioille suunnattu Tiedetonni -kilpailu huipentui. Kilpailun tavoitteena oli löytää hyviä esimerkkejä siitä, miten lukiot, korkeakoulut ja tutkimusorganisaatiot voivat yhdessä tuoda tiedettä ja tutkimusta opiskelijoiden elämään. Otaniemen Dipoliin kutsuttiin 14 hakemuksen joukosta kuusi finalistiryhmää eri puolilta Suomea kilpailemaan 1000 euron palkinnosta.
Esitysten taso teki vaikutuksen
Kaikilta finalisteilta oli pyydetty noin viiden minuutin mittaiset lavaesitykset, joilla heidän tuli vakuuttaa arvovaltainen tuomaristo ja yleisö.
Jyväskylän normaalikoulu aloitti energisellä esityksellä mittalaitteiden käytön hyödyntämisestä liikunnan seuraamisessa - lavalla ja sen ympäristössä nähtiin niin juoksemista kuin jalkapalloakin. Seuraavana esiintynyt Utajärven lukio toi lavalle perinteisemmän esityksen, jossa käytiin analyyttisesti läpi heidän suorittamansa D-vitamiinitutkimuksen vaiheita alkuhypoteeseista lopullisiin tuloksiin asti. Kolmantena vuorossa olikin aarteenetsintää, sillä Ulvilan lukiossa oli paikkakunnalta löytyneen suuren keskiaikaisen rahakätkön innoittamina luotu arkeologian kurssi. Oppilaat jalkautuivat kurssilla metallinpaljastimien kanssa maastoon etsimään aarteita. Suuria aarteita ei kuulemma löytynyt tällä kertaa, mutta kokemus oli silti oppilaille jännittävä ja opettavainen. Esityksessä hyödynnettiin hienosti paikallishistoriaa ja kaupungin juhlavuotta. Neljäntenä esiintynyt Kaarinan lukio toi esille tuoretta näkökulmaa suomen kieleen. Kaarinassa nimittäin järjestettiin kurssi, jossa tutkittiin tekstin lukunopeuden ja ymmärtämisen eroja lukiolaisten, yliopisto-opiskelijoiden ja maahanmuuttajien välillä. Helsingin luonnontiedelukio vuorostaan esitteli uutta arktista kurssiaan, jossa opiskelijat pääsevät tutustumaan arktisen alueen polttaviin kysymyksiin. Käsiteltävinä olivat esimerkiksi alkuperäiskansojen asema ja herkän arktisen luonnon suojelu. Lopuksi saatiin vielä nähdä Lahden lyseon kiehtova salapoliisimysteeri: Lahden yliopistokampuksella tapahtui kuvitteellinen ympäristörikos, jota lähdettiin selvittämään DNA:n ja rikoskemian avulla.
Kaikissa projekteissa oli panostettu selvästi laatuun. Kouluilla oli kattavasti yhteistyökumppaneita, joita myös hyödynnettiin onnistuneesti. Lisäksi projekteihin oli luotu hienosti monitieteellisiä lähestymistapoja, mikä osaltaan heijastaa todellisuutta koulujen ulkopuolella - eri tieteenalat yhdistyvät jatkuvasti tieteellisissä tutkimuksissa.
D-vitamiinitutkimus toi voiton Utajärvelle
D-vitamiiniin on liitetty vuosien saatossa hyvin monenlaisia uskomuksia. Spekulaation ja mainoslauseiden yhdistelmä voi hämärtää käsitystä parhaista D-vitamiinin lähteistä ja oikeista määristä. Tämän vuoksi Utajärven lukion perinpohjainen lähestymistapa D-vitamiinin saannin tutkimiseen sai Tiedetonnin arvovaltaiselta raadilta kiitosta. Työssä näkyi tieteellinen johdonmukaisuus ja huolellisuus alusta loppuun. Yllättäen tutkimuksesta tuli ilmi, ettei auringosta saa välttämättä tarpeeksi D-vitamiinia kesälläkään, jos ei ulkoile runsaasti. Ruoalla sen sijaan oli merkittävin rooli D-vitamiinin riittävän saannin turvaajana.
Tiedetonni-palkinnon jakoi opetusministeri Sanni Grahn-Laaksonen. Palkinnon ottivat vastaan Utajärven lukion biologian ja maantiedon opettaja Liisa Virta sekä opiskelijat Emma Väänänen ja Veera-Maria Parkkila. Kouluaan kirkasvärisissä paidoissaan ylpeästi edustanut ryhmä iloitsi voitostaan.
Liisa kertoi kilpailun jälkeen, että pitchaus-esitys jännitti ryhmää, mutta huolellinen valmistautuminen auttoi rentoutumaan. Myös muiden kilpailijoiden aiheet olivat Liisan mukaan kiinnostavia ja opiskelijoiden taitava esiintyminen teki vaikutuksen: ”Meiltä Suomesta löytyy paljon hyviä nuoria esiintyjiä!” Voittajaryhmän paluu Utajärvelle sujui mukavissa merkeissä onnittelujen saattelemana ja pääsivätpä he myös paikallislehden etusivulle. Palkintorahat käytetään harkiten uusien tutkimusvälineiden hankintaan koululle.
Lisätietoja Tiedetonni-kilpailusta