Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
17.5.2018

Aalto Junior luo innostavaa vuorovaikutusta yliopiston ja nuorten välille

Vuoden 2018 Tiedefoorumin osallistujille tarjoutui kiinnostava mahdollisuus tutustua Aalto Juniorin toimintaan Espoon Otaniemessä. Aalto-yliopiston ja LUMA-keskuksen yhteistyöstä syntyneen Aalto Juniorin tavoitteena on edistää lasten ja nuorten oppimista ja kiinnostusta luonnontieteiden, matematiikan, teknologian, kauppatieteiden ja taiteiden saralla. Tätä toteutetaan erilaisten tutustumiskäyntien, tapahtumien, kilpailujen, leirien, kerhojen ja muiden toimintamuotojen kautta. Esimerkiksi toiminnallisella opintokäynnillä lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan Aalto-yliopiston toimintaan Lumarts-laboratoriossa sekä työskentelemään itsekin erilaisten laboratorioprojektien parissa.

Tutustumiskäyntiämme Lumarts-laboratorioon luotsaa Aalto Juniorin koordinaattori Veli-Matti Ikävalko. Hän aloittaa kertomalla, että Aalto Junior toimii eräänlaisena siltana Aalto-yliopiston ja nuorten välillä luomalla vuorovaikutusta yliopiston ja nuorten välille. Aalto-yliopiston tarjoamat mahdollisuudet konkretisoituvat nuorille, kun he pääsevät osallistumaan toimintaan käytännössä. Lumarts-laboratorion suosiosta kertovat paljon sen vierailijamäärät. Lukuvuoden 2017–2018 aikana laboratoriossa on tutustunut luonnontieteisiin, matematiikkaan, kauppatieteisiin, teknologiaan ja taiteisiin jo yli 4000 vierailijaa.

Veli-Matti Ikävalko opettamassa

Veli-Matin mukaan toiminnalliset opintokäynnit motivoivat nuoria ja luovat onnistumisen elämyksiä konkreettisen tekemisen kautta. Laboratoriossa on tarjolla laaja ja monitieteinen valikoima projekteja - töitä löytyy muun muassa biotekniikan, elektroniikan, robotiikan, ohjelmoinnin, fysiikan, matematiikan sekä taiteen ja muotoilun osa-alueilta. Veli-Matti myös paljastaa, että eri ikäluokilla on omat suosikkinsa laboratoriossa: esimerkiksi yläkoululaiset ovat hyvin kiinnostuneita murhamysteerien selvittämisestä kemian keinoin. Laboratoriotyöskentelyn lisäksi opintokäynneillä on mahdollisuus tavata tutkijoita ja yliopisto-opiskelijoita sekä nähdä Aalto-yliopiston kampusta.

Laboratorio tarjoaa oivaltamisen iloa

Seuraavaksi pääsemme Veli-Matin johdolla tutustumaan laboratorioon lähemmin. Itse asiassa laboratorioita on kolme, joista jokaisella on oma painopisteensä. Esimerkiksi kemian, elektroniikan ja taiteen työt tehdään kaikki eri laboratorioissa. Pikaisen kierroksen jälkeen asetumme elektroniikan laboratorioon, jossa Veli-Matti pitää meille demonstraation minikokoisesta vetyautosta, joka on yksi monista nuorille järjestettävistä töistä. Opintokäynnillä nuoret suorittaisivat työn itse, mutta tällä kertaa ryhmämme seuraa Veli-Matin työskentelyä. Työn alkuun tarvitaan energiaa, jota voidaan hankkia esimerkiksi aurinkopaneeleilla, joita laboratoriosta luonnollisesti löytyykin. Energian avulla vesi muunnetaan ensin vedyksi ja hapeksi auton säiliöihin. Kun reaktio käännetään takaisin toiseen suuntaan, auto saa energiaa ja alkaa suureksi iloksemme kulkea eteenpäin. Vaikkei ryhmämme ihan kouluikäisistä koostukaan, on laboratoriossa vieraileminen silti todella hauskaa ja kiehtovaa.

Veli-Matti Ikävalko ja tutkija työssä

Aalto Juniorin kaltaisilla hankkeilla on paljon potentiaalia innostaa nuoria tarjoamalla heille mahdollisuuksia, joita ei välttämättä ole saatavilla heidän kouluissaan. Näin heidät saadaan kiinnostumaan esitellyistä aloista ja parhaimmillaan jopa hakemaan opiskelupaikkaa niiden parista. Veli-Matti huikkaakin: ”Tervetuloa Aalto-yliopistoon!”

Lisätietoja:

http://junior.aalto.fi/fi/

http://www.aalto.fi/fi/

https://www.luma.fi/

Teksti ja kuvat: Jonathan Begley

 

Viimeksi muokattu 12.1.2021

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS