Siirry pääsisältöön
11.2.2021

Ilmastonmuutoksen vaikutukset lintukantoihin

Ympäristökriisejä koskevien tieteellisten tosiasioiden tuominen oppilaiden ulottuville on vahva tekijä yhteiskunnallisen kehityksen turvaamista koskien, sillä tulevaisuudessa nykyajan nuorison vastuuksi tulee kohota velvollisuudentuntoisiksi toimijoiksi. Akatemiatutkija Aleksi Lehikoisen kaltaiset arvostetut asiantuntijat luovat mahdollisuuden tutustua tieteellisen tutkimuksen kiehtoviin kuvioihin. Juurikin tämä intohimo tulee kirvoittamaan uusia tutkijoita ja johtamaan tieteelliseen kehityksen yhtenäiseen jatkumoon.

Lehikoisen luento oli erittäin mielenkiintoinen tuodessaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ilmi lintukantojen näkökulmasta. Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta linnut siirtyvät kohti napa-alueita ja vuoristoja, sillä kannat ovat parhaalla tasolla lajityypille luontaisissa ympäristöissä. Ilmastonmuutoksen seurauksena lämpötila nousee ja aiemmat optimiolosuhteet muuttuvatkin osittain haitallisiksi. Lämpötilallisia optimiolosuhteita tarjoavat alueet siirtyvät aina yhä pohjoisemmaksi, ja linnut muuttavat perässä.

Evoluutio on suhteellisen hidas prosessi. Lintukannoista koottu materiaali toimiikin täten ikkunana ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. 1970-luvulta saakka kerätyn datan perusteella lintulajit ovat joka vuosikymmenellä siirtyneet asuttamaan Suomessa yhä pohjoisempia alueita. Vuosittain lintulajit ovat siirtyneet keskiarvollisesti 1,5 kilometriä edeltäviä asuinalueitaan pohjoisemmaksi. Pohjoiset lajit ovat kuitenkin siirtyneet huomattavasti eteläisiä lajeja nopeammin uusille pohjoisille asuinalueille ja uhkaavat ajautua sukupuuttoon, kun eivät voi siirtyä pohjoisemmaksi maantieteellisestä esteestä johtuen. Ilmiö on kansainvälisestikin todennettu, mutta muissa maissa muutos on osittain jopa Suomessa havaittua ilmiötä laaja-alaisempi.

Ilmastonmuutos on ajankohtainen aihe, jonka laajuutta ja vaikutuksia ei tulisi vähätellä. Lehikoisen kaltaiset tutkijat ovat todentaneet ilmiön todenperäisyyden, mutta tietyt ihmiset edelleen kiistävät ja tulevat kiistämään ilmastonmuutoksen tietämättömyydestä johtuen. Vakaa ilmastojärjestelmä on koko ihmiskunnan etu, ja sen saavuttamiseksi tarvitsemme yhteistä poliittista tahtoa ja lainsäädäntöä. Yhteiskuntien hiiliriippuvuus on kuitenkin niin vahva, ettei kehnosta ratkaisusta kannata vaihtaa vielä kehnompaan umpimähkään. Korvaavien ratkaisuiden tulee olla pitkällä aikajänteellä hyväksyttäviä investointeja, mutta lähtökohtaisesti tärkein investointi on investointi lasten ja nuorten laaja-alaiseen koulutukseen. Se tulee turvaamaan meille päivän, jolloin voimme todeta investointien maksaneen itsensä takaisin ja tarjonneen hetken, jolloin muutos parempaan on vihdoin aikaansaatu.

Teksti: Adam Yousfi
Kuva: Luomus

Viimeksi muokattu 17.2.2021

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS