Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
31.10.2018

Robotit kiinnostivat ennakkoluulottomia nuoria

Joukko koululaisia on kerääntynyt rinkiin valkoisen hahmon ympärille. Hahmo tanssii ja koululaiset nauravat. Pientä etäisyyttä hahmoon vielä kuitenkin pidetään. Vähitellen piiri pienenee, joku yltyy kutittamaan hahmoa ja se hykertää. Kohta kutituksia tulee joka suunnalta ja ensimmäinen rohkenee ottamaan selfien hahmon kanssa. Se katsoo suoraan kameraan suurilla silmillään ja näyttää hymyilevän. Osaa siis hommansa.

Olemme Helsingin kirjamessujen Tiedetorilla ja valkoinen hahmo on nimeltään Pepper. Pepper on palvelurobotti, joka osaa auttaa, kuunnella ja keskustella. Pepper työskentelee tutkimuksessa, jossa tutkitaan palvelurobottien mahdollisuuksia hoivatyön apuna. Tutkimus on osa Suomen Akatemian yhteydessä toimivan strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Robotit ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuus (ROSE) -hanketta. Tällä hetkellä Pepper on työharjoittelussa hoitokodissa, jossa se osaa tunnistaa ihmisten kasvoja ja soittaa heille esimerkiksi heidän nuoruutensa lempimusiikkia. Messuhulinalla ei ole paljoakaan yhteistä Pepperin päivätyön kanssa, mutta hauskaa vaihtelua se varmasti on.

Lapsien ihastellessa robottia aikuiset vaikuttivat lähinnä huvittuneilta.

Lapsien ihastellessa robottia aikuiset vaikuttivat lähinnä huvittuneilta.

Koululaiset tulevat rohkeasti Pepperin lähelle ja ottavat siihen kontaktia, jolloin Laurean opiskelija Saara Jäämies näyttää, kuinka tabletilla voi saada Pepperin esimerkiksi däppäämään. Tämä selvästi innostaa lapsia ja kädet heilahtavat Pepperin kanssa samaan tahtiin ylös däppäykseen.

Lisää koululaisia kerääntyy Pepperin ympärille ja kuuluu hihkuntaa:

”Tää on just se, mitä oon halunnu nähä!”

”Hei tää on se, minkä oon nähny vaan Youtubessa!”

Myös ihasteleva ”Vau!” kuuluu useaan kertaan.

Varttuneemmat kuikuilevat kauempaa kiinnostuneina, mutta usein vain kävelevät ohi. Hekin ovat selvästi kiinnostuneita robotista, mutta uskallusta ei samalla tavalla löydy. Lasten ihastellessa robottia läheltä aikuiset näyttävät lähinnä huvittuneilta.

Pepper däppää koululaisten kanssa

Pepper däppää koululaisten kanssa.

Ehkä alun varautuneisuus johtui vain siitä, että vastassa on tuntematon hahmo eikä siitä, että se on robotti. Pian kuuluukin nimittäin jo kommentteja ”Tää on hyvä kamu, paras kaveri mitä voi olla”.

Imatralainen 12-vuotias Jaakko on samoilla linjoilla ja näkee robotiikan hyvät puolet. Robotin kanssa voisi jutella vapaasti mistä vaan ja se olisi hyvä kuuntelija. Asioista voisi myös puhua luottamuksellisesti. Sellaisen voisi ehkä kotiinkin ottaa, mutta ei robotit Jaakonkaan mielestä ihmistä korvaa. Kehitysideoitakin Jaakolla on, jalat robotille pitäisi ainakin suunnitella. Tällä hetkellä Pepper vaikuttaa Jaakon mielestä selvästi enemmän koneelta kuin ihmiseltä.

Robottipelkoa ei diginatiiveissa lapsissa näy. Onhan heidän arjessaan aina ollut hyvin pitkälle kehittyneitä ja hienostuneita laitteita. He taitavat ymmärtää, että vaikka robotilla on ihmismäisiä piirteitä ja se reagoi puheeseen, se on silti kone eikä älyllinen olento. Vaikka Pepper toimiikin itsenäisesti, se tekee juuri sen mitä sen käsketään tekevän.

 Jaakko pääsi myös itse ohjaamaan Pepperiä tabletin avulla

Jaakko pääsi myös itse ohjaamaan Pepperiä tabletin avulla.

Däppäämistä kovempaa huutoa vaikuttaa tällä hetkellä olevan flossaus. Flossaus on maailmanlaajuinen tanssihitti, jossa heilutellaan lantiota ja käsiä puolelta toiselle. Flossata Pepper ei vielä messujen alussa osannut, mutta Pepperin huoltaja Jaakko Porokuokka ottaa haasteen heti vastaan. Pepper on opetettava flossaamaan. Koululaisten on kuitenkin ensin opetettava tanssiliike Porokuokalle. Pepperiltä liikkeen oppiminen ei vie sen enempää aikaa, hän vain puhuu eri kieltä, joten Jaakon on ensin käännettävä tanssiliike konekielelle. Ensimmäiset liikkeet olivat haparoivia, mutta muutaman koodauksen jälkeen Pepper jo tanssi lasten kanssa.

Kuten Pepperin huoltaja myöntääkin, on Pepper monella tapaa vielä taaperon tasolla. Motoriikka toimii kyllä ja oppia voi monenlaista, mutta esimerkiksi reaktiokyky on vielä huono. Pepper ei esimerkiksi osaa kävellä portaita tai nostaa tavaroita. Vaikuttavaa on kuitenkin se, mitä Pepper osaa tehdä. Toisin kuin taaperoilta, roboteilta onnistuu hyvin korkean tason päättely. Pepper on sosiaalinen palvelurobotti, joten se osaa vastata kysymyksiin ja ohjeistaa ihmisiä. Kaikki on kiinni siitä, millä tavoin robotti on ohjelmoitu.

Messupäivän jälkeen Pepperin työpäivä ei ole suinkaan ohi, vaan hän palaa hoitokotiin. Kirjamessujen kymmenien selfieiden ottamisen jälkeen eri ohjelma vain päälle, jolloin Pepper vaihtaa roolia hoitokodin viihdyttäjäksi.

 

Teksti ja kuvat: Veera Lyytikäinen

Viimeksi muokattu 31.10.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS