Siirry pääsisältöön
13.4.2015

Ei niin absoluuttista, mutta täydellistä

Vietin lauantaipäiväni Ihminen ja Kosmos-tapahtumassa, jonka teema tänä vuonna oli Kohti täydellisyyttä. Kuuntelin usean seminaarin ja välimusiikit, ja voin valehtelematta sanoa, että pidin tilaisuudesta kovin. Puhujat olivat päteviä ja kaikkien näkökulmat esitettiin vakuuttavasti.

Kun tulin kotiin, minulta kysyttiin, olenko oppinut täydellisyyden syvimmän olemuksen. En voi sanoa sitä löytäneeni, mutta luulen vihdoinkin päässeeni lähemmäksi tavoitteeni – täydellisyyden – ymmärtämistä.

Mitäs täydellisyys on? Olen ihminen, joka ei enää täydellisyyden saavuttamiseen pysty uskomaan, vaikka sitä sanaa kaikista ja kaikesta yleensä käytänkin. Päivän aikana sain kuitenkin paljon lisää ajatusta ja aspektia siitä, mitä täydellisyys oikeasti olisi. Välittömästi luentopäivän jälkeen huomasin mieleni keventyneen, kun ymmärsin, että se on subjektiivista, täydellisyys nimittäin. Viulunsoiton harrastajana, toivottavasti jonain päivänä ammattilaisena, erityisesti Antti Tikkasen luento merkitsi minulle paljon. Uskon, että kehityn nyt sekä ihmisenä että ”muusikkona” enemmän ja paremmin.

Olen ollut aivan hirveä perfektionisti joskus, toisinaan yhä. Turhautuminen omasta kykenemättömyydestään täydellisyyteen, vaikka olisin ollut ryhmän paras, on.. no, yllättäen, turhauttavaa. Nyt voin olla kykenevä perustelemaan itselleni, miksi minun ei tarvitse olla täydellinen; koska hyvä (tai paras) voi olla vaikkei täydellinen olisikaan. Tulen riittämään, vaikka olen ”vain hyvä” monissa asioissa.

Koen, ettei täydellisyys ole saavutettavissa, koska joka ikisessä asiassa on jokin epäkohta tai virhe, muttei mielestäni ole myöskään mitään niin läpeensä epäonnistunutta ettei jotain positiivistäkin löytyisi. Kuten lauantaina viisas kommentoija sanoikin, että musiikissa (kuten ilmeisesti kaikessa muussakin) on oikean vieressä paljon tilaa.

Mutta, millainen se tapahtuma sitten oli? Sanoisin, että päästiin erittäin lähelle täydellistä. Monipuoliset puhujat ja parhaat tilat, joista paikallisena voi olla niin kovin ylpeä, mukava ajoitus ja kiehtova aihe, josta varmasti riittää keskusteltavaa vielä moneksi juttukerraksi. Inspiroivaa ja kunnioitettavaa puhetta, elämänkokemuksen syvä rintaääni ja miellyttävä tauko-ohjelma niin konserttien kuin mainion kahvilan antimien merkeissä.. mitäs muuta täydelliseen vapaapäivään ajatuksia etsivä opiskelija voisikaan toivoa?


Tapahtuman alustukset Youtube-videoina

Tekstin kirjoittaja on Kuhmon Yhteislukion opiskelija Kaisa Oinas-Panuma
Kuvat: Aila Pirinen

Viimeksi muokattu 13.7.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS