Siirry pääsisältöön
7.8.2013

Uutuuskirja kysyy: rapautuuko Suomen vesihuolto?

Onko jo liian pitkään uskottu mielikuvaan maamme hyvästä vesihuollosta? Voiko jopa vesihuollon toimintavarmuus vaarantua osaavien ammattilaisten siirtyessä eläkkeelle?

 Muun muassa näitä kysymyksiä pohtii tuore Hanaa! Suomen vesihuolto: kehitys ja yhteiskunnallinen merkitys  –tietoteos. Dosentti, tekniikan tohtori Tapio S. Katkon kirja tarkastelee monipuolisesti vesihuoltoalan kehitysilmiöitä Suomessa ja myös kansainvälisesti. Se on tarkoitettu ammattilaisten ohella kaikille vedestä kiinnostuneille ja sitä käyttäville.

"Vesihuolto on välttämättömyyspalvelu, jonka oletetaan toimivan katkeamatta kaikissa tilanteissa", Katko toteaa.

Puhtaan veden saanti ei kuitenkaan ole nykymaailmassakaan itsestään selvä asia, tekijä muistuttaa. Suomen vesihuoltoalalla on monia päivänpolttavia ongelmia.

"Vesihuoltoverkostot rapautuvat maan alla. Maamme vesijohtoverkostosta noin 6 % ja viemäriverkostosta noin 12 % on erittäin huonossa kunnossa. Vesihuoltolaitoksilta ja niiden kuntaomistajilta tarvitaan nyt mittavaa panostusta saneerausinvestointeihin. Saneerausvelka kasvaa, kun verkostoja ei korjata riittävästi."

Vesihuoltopalvelun laskuputki

Vesihuoltopalveluiden toimintavarmuus edellyttää osaajia, silläesihuoltopalvelujen tulee toimia häiriöttömästi kaikissa olosuhteissa.

"Tämä edellyttää ammattitaitoista osaamista sekä riittäviä henkilöstöresursseja. Suuri osa vesihuoltolaitosten nykyisestä henkilöstöstä jää eläkkeelle tämän vuosikymmenen aikana", Katko kertoo.

"On muistettava, että veden ja jäteveden käsittelyn osuus vesihuoltolaitosten kuluista on varsin pieni: Noin 80 % pääomista on kuitenkin kiinni verkostoissa. Niihin tulisi nyt kohdistaa myös tutkimuspanoksia."

Hanaa! -tietoteos käsittelee myös vesihuollon roolia maankäytön suunnittelussa sekä hulevesien hallintaa. Kirja luotaa myös vesihuoltoalan kehitystä eri aikakausina.

"Tulevaisuuden päätösten tekeminen on tälläkin alalla vaikeaa, mikäli emme ymmärrä jo tehtyjen ratkaisujen taustaa", Katko painottaa.

Teokseen on tuotettu aineistoja Suomen Akatemian Tutkijan liikkuvuus työelämään- ohjelmassa ja sitä on viimeistelty Akatemian rahoittamassa AKVA-tutkimusohjelman hankkeessa Aqua.

Kirja löytyy myös lainattavaksi monista kirjastoista.

Viimeksi muokattu 14.12.2020

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS