Voisiko olkikerros sammalkerroksen päällä toimia mökillä keittiövesien biologisena suodattimena?
Voisiko noin 10–15 senttiä paksu olkikerros sammalkerroksen päällä toimia mökillä keittiövesien biologisena suodattimena?
Projektipäällikkö, tutkimusinsinööri Riikka Malila, Ympäristöministeriö:
Biologisten suodattimien teho perustuu biofilmiin eli ohueen bakteerikerrokseen, jota kasvaa suodatinmateriaalin pinnalle. Käytetty materiaali voi olla orgaanista luonnonmateriaalia tai epäorgaanista, esimerkiksi hiekkaa tai muovia. Puhdistuminen tapahtuu mikrobien hajottaessa suodatettavien vesien ravinteita ja orgaanista ainetta käyttäen niitä ravintonaan.
On mahdollista, että olki ja sammal toimisivat tehtävässä ihan hyvin. Kumpaakin on kokeiltu muun muassa valumavesien biologiseen suodatukseen. Sammalta on hyödynnetty myös kaupallisissa kotitalouksien pesuvesien käsittelyyn tarkoitetuissa suodattimissa. Noin 10–15 sentin kerros olkea tuntuu kuitenkin ohuelta. Se riittäisi ehkä sitomaan jonkin verran keittiövesien rasvoja.
Itse materiaalia olennaisempaa on, miten biologinen suodatin on suunniteltu ja rakennettu. Vedellä on tapana hakea uomia, joista se pääsee virtamaan helpoiten läpi. Tämä pitää biologisessa suodattimessa jotenkin ratkaista, esimerkiksi käyttämällä reikälevyä, joka jakaa virtaaman tasaisesti suodattimen pinnalle. Näin vesi ehtii puhdistua ja suodattimen koko potentiaali tulee hyödynnettyä.
Suodatinta ei myöskään saa päästää kuivumaan, jotta biofilmi ei kuivu ja mikrobit pystyvät tekemään hajottajan työtään. Lisäksi on huolehdittava hapen saannista. Hapettomaksi muuttunut suodatin voi alkaa käydä ja synnyttää hajuhaittoja, muun muassa metaania ja rikkivetyä.
Mikä olisi sopiva paksuus? Esimerkiksi sammalta hyödyntävissä kaupallisissa ratkaisuissa on päädytty noin metrin paksuuteen ja leveyteen. Hapensaanti on turvattu kerrosrakenteella, jolloin vesi valuessaan kerrokselta toiselle saa samalla happea.
Biologiset reaktiot ovat aina vähän arvaamattomia, koska ne ovat herkkiä ulkoisille tekijöille. Suodattimen tehon pystyy varmistamaan vain vesianalyysillä. Kaikki suodatinmateriaalit kyllästyvät ajan kuluessa, joten materiaali on vaihdettava säännöllisin väliajoin, jotta tulos säilyy.