Rypsi-, rapsi- vai oliiviöljy?
Miten rypsi- ja rapsiöljy eroavat toisistaan? Ovatko ne terveellisempiä kuin oliiviöljy?
Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese ja ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopisto:
Rypsi ja rapsi eroavat toisistaan siten, että rypsi on läheistä sukua nauriille, mutta rapsin perimässä on puolet naurista ja puolet kaalia. Kummatkin ovat hyvin samannäköisiä öljykasveja ja niistä tehtyjen öljyjen rasvahappokoostumus on ravitsemuksellisesti käytännössä sama. Suomessa rypsinviljely on ollut yleisempää, koska se menestyy pohjoisemmassa kuin rapsi.
Rypsi- tai rapsiöljyssä on kertatyydyttymättömiä rasvahappoja noin 60 prosenttia. Lisäksi noin 30 prosenttia öljyistä on ihmiselle välttämättömiä tyydyttymättömiä rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa: linolihappoa (omega-6) noin 20 prosenttia sekä aflalinoleenihappoa (omega-3) noin 10 prosenttia.
Oliiviöljystä 80 prosenttia on kertatyydyttämättömiä rasvahappoja. Omega-6 -rasvahappoa oliiviöljy sisältää noin 10 prosenttia ja omega-3-rasvahappoa on alle prosentti. Oliiviöljyä ei siis voi pitää välttämättömän omega-3:n eli alfalinoleenihapon lähteenä.
On vaikea sanoa, onko rypsiöljy oliiviöljyä terveellisempää. Ruokavalio on aina kokonaisuus, eikä yksittäistä elintarviketta voi irrottaa siitä. Oliiviöljy on Välimeren ruokavaliossa keskeinen, ja se sisältää paljon terveellistä pehmeää kasvirasvaa. Välttämättömät rasvahapot saadaan tässä ruokavaliossa muualta, esimerkiksi siemenistä ja pähkinöistä sekä vihreistä lehtikasviksista kuten pinaatista. Tosin alfalinoleenihapon osuus jää helposti pienehköksi.
Suomalaisessa ruokavaliossa rypsiöljy vastaa erinomaisesti molempien välttämättömien rasvahappojen tarpeeseen. Myös rypsimargariinit ovat hyvä rypsiöljyn lähde. Niissä on parhaimmillaan noin 80 prosenttia rypsiöljyä.