Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
13.10.2014

Miksi Pohjantähti näkyy koko ajan samassa ilmansuunnassa eikä liiku?

Jos Pohjatähti on maapallon akselin suunnassa suorassa, miksei se näy pohjoisessa vain kun akseli osuu "kohdalle"? Liikkuuko tähti siis maapallon mukaisesti vai miksi se siis näkyy aina pohjoisessa?

Akatemiatutkija Petri Käpylä, fysiikan laitos, Helsingin yliopisto:

Pohjantähti näkyy koko ajan samassa suunnassa eli pohjoisessa, koska Maan pyörimisakseli osoittaa lähes sitä kohti. Pohjantähti on siis koko ajan pohjoisen "kohdalla", sen ja pohjoisen taivaannavan etäisyys on vain yksi aste.

Tämä on puhtaasti sattuman seurausta, ja tilanne tällä hetkellä. Maan pyörimisakselin suunta kiertää taivaalla ympyrämäistä kehää niin sanotun prekessioilmiön seurauksena. Prekessiota voi havainnollistaa itse hyrrällä. Jos hyrrän pyörimisakseli ei ole täysin pystysuorassa niin akseli itse kiertyy siten, että sen kulma pystysuoran suunnan suhteen pysyy vakiona. Erona on, että hyrrällä yhteen kierrokseen saattaa kulua sekunteja, mutta Maan akselilta kierrokseen kuluu lähes 26 000 vuotta. Näin pyörimisakselin asento ei ehdi merkittävästi muuttua ihmiselämän aikana, ja Pohjantähti pysyy silmissämme paikoillaan.

Pitkän ajan kuluessa Pohjantähti ja pohjoinen taivaanapa tulevat prekession vuoksi etääntymään toisistaan ja napatähdeksi vaihtuu jokin toinen tähti. Valtaosassa kierrosta varsinaista napatähteä ei ole, koska pyörimisakselin suunnassa ei ole tarpeeksi kirkasta tähteä. Tämä on tällä hetkellä tilanne eteläisellä pallonpuoliskolla.

Viimeksi muokattu 26.3.2015

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS