Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
12.10.2022

Onko aurinkosähkö heti valmiin sähkökiukaan kanssa ympäristöystävällisin tapa lämmittää saunaa?

Energia-asiantuntija Liisa Harjula, Varsinais-Suomen kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonia:

Aurinkosähkön käyttö on ympäristöystävällistä, mutta kyseenalaistan tuon heti valmiin kiukaan. Ne kuluttavat yleensä huomattavasti enemmän sähköä kuin tavalliset sähkökiukaat, koska ne on aina päällä. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan laskelmien mukaan heti valmis kiuas syö sähköä jopa noin 2 500 kWh vuodessa. Tavallisella kiukaalla saa saunoa keskimäärin yli viisi kertaa viikossa, jotta kulutus olisi yhtä suurta. 

Varsinkin jos aurinkopaneeli tuottaa energiaa suoraan kiukaaseen, moni ehkä ajattelee, että sehän lämpiää tuossa ihan ilmaiseksi. Mitä väliä, jos sähköä kuluukin. Jos haluaa toimia ympäristöystävällisesti, aurinkosähköäkään ei pidä kuitenkaan hukata. Se kannattaa käyttää johonkin muuhun, tärkeämpään. 

Mikä sitten olisi se kaikkein ympäristöystävällisin tapa saada sauna lämpimäksi? Hankitaanko tavallinen sähkökiuas ja aurinkopaneelit? Entä puukiuas? Tähän minulla ei ole yksiselitteistä vastausta. Sähkö tuotetaan nykyään Suomessa pitkälti uusiutuvilla energialähteillä, joten aurinko- ja tuulisähköä voi hankkia myös sähköyhtiöiltä. Toisaalta myös puu on uusiutuvaa energiaa, vaikkakin puunpolton voi ajatella vähentävän Suomen hiilinieluja. 

Tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, miten saunoo. Saunomiskertoja kannattaa vähentää ja lämmittää sauna vain tositarpeeseen. Kun saunapäivä on valittu, ympäristötietoinen saunoo tiivisti ja suunnittelee perheen saunavuorot tarkasti, jotta sauna ei ole turhaan päällä. 

Jos kyseessä on sähkösauna, on hyvä välttää saunomista kulutushuippujen aikana. Tilannetta voi seurata esimerkiksi kantaverkkoyhtiö Fingridin puhelimeen ladattavasta sovelluksesta. Kulutushuippuina sähkö on erittäin kallista. Ei pidä myöskään itse olla aiheuttamassa tehopiikkejä. Ei siis käytetä saunaa ja muita energiasyöppöjä laitteita, kuten uunia, yhtä aikaa eli ei mennä kinkun kanssa saunaan. 

Jos haluaa lämmittää puukiuasta, parhaimpia ovat uusimmat kiuasmallit, jotka täyttävät nykyiset päästönormit. Lisäksi on huolehdittava tunnollisesti nuohouksesta ja tulisijan kunnosta. On myös tärkeää opetella polttamaan puuta ympäristötietoisesti, oikealla tekniikalla, jotta ei synny hiukkaspäästöjä. Käytetään vain puhdasta, kuivaa puuta. Ei polteta liian isoja pesällisiä. Sytytetään puut päältä eikä alta. Vielä huolehditaan, että pesä saa riittävästi ilmaa polton aikana.

Viimeksi muokattu 12.10.2022

finnish-sauna200.jpg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS