Siirry pääsisältöön
10.3.2021

Miten pisama eroaa maksaläiskästä?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hanna Siiskonen:

Pisamilla eli teerenpilkuilla (engl. freckle tai ephelis) tarkoitetaan kasvojen tai käsivarsien pieniä ruskeita pigmenttiläiskiä, jotka auringonvalon johdosta tummenevat kesällä ja talvella vaalenevat pois.

Pisamat johtuvat voimakkaasti perinnöllisistä tekijöistä. Niitä muodostuu vaalea- tai punahiuksisille, vaaleaihoisille ihan pienestä pitäen lapsen altistuessa auringolle. Pisamassa on tavallinen määrä pigmenttiä tuottavia soluja toisin kuin luomissa. Solut voivat kuitenkin olla tavanomaista suurempia ja tuottavat melaniinipigmenttiä tavanomaista enemmän.

Pisamat eivät muutu pahanlaatuisiksi, mutta ne kertovat, että iho on melanooman suhteen riskityyppiä. Tärkeä tekijä on melanokortiini 1 –reseptori (MC1R), joka säätelee ihon pigmentoitumista ja kykyä korjata auringonvalon aiheuttamia vaurioita. Pisamaihoisilla on MC1R:n geenimuoto, joka tekee ihosta normaalia herkemmän auringolle.

Maksaläiskä on suomenkielisessä kirjallisuudessa yhtä kuin melasma (engl. chloasma tai mask of pregnancy). Melasma on isompi pigmenttimuutos, jota esiintyy etenkin iäkkäämmillä naisilla ja varsinkin poskilla. Yleensä melasma on laaja, symmetrinen läiskä, joka tummenee auringonvalossa, mutta ei täysin katoa talvellakaan. Myös käsivarret ja kyynärvarret ovat tyypillisiä paikkoja.

Melasman kehittyminen liitetään hormonitoiminnan muutoksiin, etenkin estrogeeniin. Näin on päätelty, koska 90 prosenttia tapauksista ilmaantuu naisille, mutta tarkkaa tietoa hormonien vaikutuksesta ei ole. Lisäksi tarvitaan altistus auringonvalolle. Ihon perussävy on yleensä tummempi kuin vaaleilla pisamaihoisilla.

Melasman ei ole havaittu lisäävän ihosyöpäriskiä. Melasmassa melaniinipigmenttiä on liikaa myös syvemmällä ihossa sidekudoksen puolella toisin kuin pisamassa. Siksi melasma on vaikea poistaa. Jäädytys- tai laserhoitojen avulla melasma voi kadota, mutta se saattaa pigmentoitua uudestaan esimerkiksi harmahtavana. Näin lopputulos voi olla häiritsevämpi kuin alkuperäinen melasma.  Sekä melasmaa että pisamia voidaan yrittää vaalentaa a-vitamiinijohdannaisilla tai hydrokinonilla. Sataprosenttisen varmaa keinoa niiden poistamiseksi ei ole.

Englanninkielisessä kirjallisuudessa maksaläiskiksi voidaan lukea myös käsivarsiin ja kämmenselkiin iän myötä ilmestyvät ”ikäpisamat” (engl. lentigo senilis, old age spot, tai senile freckle). Suomessa tällaiset muutokset määritellään kesakoiksi. Kesakot ovat yleensä pisamia tummempia. 

Kesakot liittyvät pitkäaikaiseen aurinkoaltistukseen, mikä lisää ihon pigmentaatiota varsinkin vaaleaihoisilla. On epäilty, että taustalla olisi sama MC1R-reseptorin geeni kuin pisamien kohdalla.  Kun kesakoita muodostuu, se kertoo lisääntyneestä ihosyöpäriskistä.  On mahdollista, että kesakko muuttuu ihosyöväksi ajan myötä.  Oli ihotyyppi mikä tahansa, kannattaa ennaltaehkäistä kesakoita suojautumalla auringolta ja välttämällä auringonottoa.

Viimeksi muokattu 10.3.2021

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS