Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
20.2.2018

Miksi unet, joissa osaa lentää, tuntuvat yhtä luonnollisilta kuin unet, joissa juostaan?

Onko mahdollista, että lentounet kumpuavat jostakin kaukaa ihmisen perimästä?

Erikoistutkija Nils Sandman, psykologian ja logopedian laitos, Turun yliopisto:

Emme koe maailmaa suoraan, vaan aivot ovat aina välissä tulkitsemassa, mitä meille tapahtuu ja miltä asiat tuntuvat. Kun valveilla juoksemme, aivoissa syntyy kokemus juoksemisesta. Kun unessa vaikkapa lennämme, aivot tuottavat samalla tavalla kokemuksen lentämisestä.

Näiden kokemusten syntymekanismissa ei ole aivojen näkökulmasta valtavaa eroa. Valveilla kokemuksemme maailmasta vaikuttaa aistien välittämä tieto ja unessa lähinnä aivojen sisäinen toiminta. Muutoin unikokemus syntyy samoilla alueilla aivoissa ja enimmäkseen samoilla resursseilla kuin valveillakin. Jopa aivosähkökäyrä näyttää REM-univaiheessa melko samalta kuin valveilla.

Siksi on mahdollista nähdä unia lentämisestä, joka tuntuu yhtä todelta kuin juokseminen. Toden tuntua saattaa vielä vahvistaa, että emme tiedä, miltä lentäminen oikeasti tuntuu. Kun aivot sitten esittävät meille kokemuksen lentämisestä, emme voi verrata sitä mihinkään.  

Se, että lentounet kumpuaisivat ihmisen perimästä, on erittäin epätodennäköistä. Ihmisen esi-isiin ei ole kuulunut lentotaitoisia lajeja kymmeniin miljooniin vuosiin.

Kävelyn suhteen on sen sijaan esitetty, että tavallaan näin voisi olla. Tiedetään, että synnynnäisesti halvaantuneet ihmiset saattavat nähdä unia, missä he kävelevät. Sen vuoksi on pohdittu, voisiko ihmisen aivoissa olla motorinen ohjelma kävelemisestä. Ohjelma aktivoituisi unessa, vaikka keho ei pysty ottamaan käskyjä vastaan. Tätä on kuitenkin hyvin vaikea tutkia. Emme voi tietää, onko näiden ihmisten unikokemus kävelemisestä sama kuin kokemus todellisesta kävelemisestä - se on heidän subjektiivinen kokemuksensa.

Uniin liittyy vielä paljon muutakin, mitä emme tiedä. Vaikka samat aivo-alueet voivat aktivoitua unessa kuin valveilla, kokonaisuutena aivot toimivat nukkuessa eri tavalla kuin valveilla. Olemme irtikytkettyinä ympäristöstä ja kaikki kokemus tuotetaan itse aivojen sisältä. Suurin mysteeri on yhä, miten aivot ylipäätään tuottavat tietoisen kokemuksen, oli se sitten valve- tai unikokemus.  

Kuva: POND5.COM

 

Viimeksi muokattu 20.2.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS