Mikä määrää psoriaasiläiskien sijainnin iholla?
Ylilääkäri Tarja Mälkönen, Iho- ja allergiasairaala, HUS:
Psoriaasi on immunologinen sairaus, joka tekee iholle paksuja hilseileviä läiskiä. Joissakin harvinaisemmissa tautimuodoissa ihottuma on pientä ja pisaramaista tai rakkulamaista.
Kolme tyypillisintä paikkaa psoriaasiläiskille ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja. Seuraavaksi tyypillisimmät ovat kyynärvarret, alaselkä, pakarat ja sääret. Psoriaasia voi kuitenkin esiintyä missä päin ihoa tahansa. Näin käy yleensä vain vaikeammissa tautimuodoissa. Yleensä psoriaasi alkaa edellä mainituilta tyypillisiltä paikoilta ja vasta vaikeutuessaan leviää muualle ihoon.
Leviäminen tapahtuu symmetrisesti. Jos psoriaasiläiskä puhkeaa oikeaan kyynärpäähän, seuraavaksi sitä on vasemmassa kyynärpäässä. Pahimmillaan psoriaasi voi peittää ihon 100-prosenttisesti. Harvinaisinta psoriaasi-ihottuma on kasvoissa.
Perinteisin selitys on ollut, että psoriaasia ilmestyy paikoille, jotka ovat alttiina hankaukselle. Koska psoriaasia esiintyy yleisesti myös muualla, siitä tuskin on kysymys.
Toinen selitys on ollut ihon lievä vaurioituminen. Kun oksa tai lemmikin kynsi naarmuttaa ihoa, psoriaasia voi puhjeta naarmukohtaan viiruksi tai läiskäksi. Tätä kutsutaan Köbnerin ilmiöksi. Se on yleinen monilla psoriaatikoilla ja erityisesti nuorena psoriaasiin sairastuneilla. Sekään ei selitä suurinta osaa psoriaasiläiskistä.
Tosiasia on, että emme tiedä syytä, miksi psoriaasi puhkeaa usein juuri tiettyihin kohtiin.
Sama koskee monia muitakin ihosairauksia ja ihottumia. On arvoitus, miksi hyvin monilla niistä on ihossa tyypilliset suosikkipaikkansa. Ihohan toimii samoin ja on hyvin samankaltainen koko kehossa. Joka tapauksessa ilmiö helpottaa ihosairauksien diagnosointia. Toki on niitäkin ihottumia, jotka eivät tätä kaavaa noudata. Esimerkiksi kaikkein yleisimmät ihottumat, ekseemat, ovat yleisiä kaikkialla ihossa.
Viime vuosina on saatu selvyyttä siihen, miksi psoriaasi tai muu ihottuma uudelleen puhjetessaan ilmaantuu yleensä samaan paikkaan kuin aiemminkin. Ihossa on tulehdusmuistisoluja, joihin jää muistijälki. Nämä muistisolut aktivoituvat herkästi uudestaan, mikä saa ihottuman taas palaamaan.