Jotkut liottavat styroxjätteen bensiiniin ja sen jälkeen polttavat bensiinin. Millaisia päästöjä se voi aiheuttaa verrattuna tavallisen bensiinin palamiseen?
Erikoistutkija Pia Anttila, Ilmatieteen laitos:
Styroksi eli solupolystyreeni on polystyreenimuovia, jota valmistetaan öljystä tai maakaasusta kuten muitakin muoveja. Sitä käytetään yleisesti muun muassa pakkauksissa.
En ole aiemmin törmännyt tapaan hävittää styroksia tällä tavalla. Pääsääntöisesti Suomessa saa polttaa jätettä vain siihen tarkoitukseen soveltuvissa polttolaitoksissa. Pienessäkään mittakaavassa, esimerkiksi kotitalouksissa, ei ole suositeltavaa polttaa styroksia palamisessa syntyvien savukaasujen vuoksi.
Solupolystyreeni sisältää aromaattisia bentseenirenkaita ja siitä vapautuu poltettaessa polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä. Nämä yhdisteet ovat hengitettyinä karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia. Styroksi kyllä liukenee bensiiniin, mutta liuosta poltettaessa ilmaan pääsee epäilemättä moninkertainen määrä nokea, häkää ja muita terveydelle haitallisia kaasuja ja hiukkasia.
Oikea toimintatapa on kaikkien jätteiden, myös styroksin osalta, selvittää ohjeistus, miten ne kuuluu hävittää. Puhtaan styroksin voi laittaa muovinkeräysjakeeseen, jos se on toiminut tuotteen pakkausmateriaalina. Likainen styroksipakkaus sekä muu styroksi, esimerkisi rakennusjäte, kuuluu polttokelpoisiin jätteisiin. Sieltä se päättyy energialaitoksiin, jossa se kyetään polttamaan asianmukaisesti.