Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
22.9.2015

Voodoo – vain neuloja ja nukkeja?

Vuonna 2014 julkaistu Voodoo – Afrikan arkea on Juha Metson ja Juha Vakkurin toimittama, Like Kustannus Oy:n kustantama tietoteos. Se kertoo nimensä mukaisesti voodoon vaikutuksesta afrikkalaisten arkeen. Voodoon eli vodun -uskonnon tärkeyttä Afrikassa käsitellään 165-sivuisen tietokirjan sivuilla Juha Metson ainutlaatuisten kuvien kera.

Voodoo – Afrikan arkea kertoo vodun -uskonnosta ja siitä, kuinka paljon ihmiset luottavat eri jumaliin Afrikassa. Voodoopapin puoleen käännytään niin rakkaushuolissa kuin jokapäiväisissä asioissa, häneltä saatetaan kysyä myös tulevasta säästä. Teoksessa tekstin rakentamaa maailmaa väritetään upein kuvin, jotka ovat mehukkaita lisäyksiä korostamaan yksityiskohtia.

Kuten tietokirjat yleensä, Metson ja Vakkurin teos informoi lukijaa laajalla skaalalla. Teksti ei kuitenkaan tunnu missään vaiheessa puuduttavalta ”pakkopullalta”. Jos tahtoo sivistää itseään ja karistaa ennakkoluulojaan voodoo -kulttuurista rennosti, se onnistuu mainiosti tämän teoksen avulla. Kirjan sivuille uppoutuu ja pian huomaakin lukeneensa hyvän tovin.

Teosta on kaiken kaikkiaan mukava lukea sen selkeyden ja helppolukuisuuden vuoksi. Teoksen luvut ovat lyhyitä ja niissä kaikissa tarkastellaan voodoota eri näkökulmista. Toisaalta, joskus luvun vaihtuessa toiseen lukuun tuntuu, että asiasta hypätään aivan toiseen asiaan lukujen välillä. Tästä syystä teosta lukiessa ei välttämättä tarvitse edetä kronologisessa järjestyksessä. Tosin, jos etenee kronologisesti, voi lukeminen ja asioiden ymmärtäminen olla helpompaa ja miellyttävämpää. Lisäksi, jumaluuksien paljous voi herättää hämmennystä lukijassa. Siksi teoksessa varmaankin mainitaan vain keskeisimpiä jumalia ja joitain näiden variaatioita, kuten Sakpata ja Mami Wata -jumalia käsitellään.

Visuaalisesti teos on miellyttävä ja kiehtova; teosta koristavat suuret, koko sivun kokoiset kuvat, jotka tukevat tekstiä. Vaikka suurin osa kuvista onkin tummanpuhuvia, ne herättävät huomiota tarkkuudellaan ja siten johdattavat lukijaa syvemmälle vodun -uskonnontäyteiseen Afrikan arkeen.

Teos karistaa ennakkoluuloja voodoosta: voodoo ei olekaan vain nukkeja ja neuloja, vaan se on uskonto. Teos on kirjoitettu siten, että lukijaa opastetaan voodoon arkeen yksikön kolmannen persoonan kertojan avulla. Täten lukija asetetaan usein seuraamaan vierestä, kuinka voodoota harjoitetaan tai miten ja milloin siihen tukeudutaan. Miellyttävien kuvien ja tekstin ansiosta teoksen avulla voi nauttia lukemisesta ja samalla sivistää itseään kansainvälisesti tunnetun voodoo -kulttuurin saralta.

Tietokirjan arvioi: Micaela Martelius, Tikkurilan lukio
Kuvat: LIKE ja Pond5

Viimeksi muokattu 22.9.2015

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS