Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
10.2.2017

Tieteisharrastus, josta et ole vielä kuullutkaan

Kasvien kerääminen ja kuivattaminen on leppoisa ja opettavainen harrastus, joka täyttää mukavasti tarkoituksella pitkät kesäiset päivät mökillä: pirteästä ulkoilusta jännittävään tunnistamiseen, kutkuttavasta kasvikirjojen selaamisesta hienoon kuivattamisprosessiin ja oman kauniin kasvion kokoamiseen. Perinteisestä aiheesta on kirjoitettu lukuisia ohjekirjoja ja kasvioppaita. Vuodenaikaan sidottu kiva harrastus voi imaista sisään ja sitä jääkin kaipaamaan talvella. Ari-Pekka Huhdan täysin uniikki kirja kotimaassamme, Talventörröttäjät, ehdottaa tuoreelta tuntuvan vaihtoehdon aiheesta kiinnostuneille, jotka kaipaavat lisää virikettä, joka jakautuisi tasaisesti ympäri vuoden. Huhta johdattaa tiedonjanoisen ja uteliaan lukijansa retkelle talviseen luontoon ”tarkkailemaan kasveja, jotka kurottavat kuivuneet vartensa ja kukintonsa siemenineen lumenpinnan ylle.”

Teos toimii oivana tunnistusoppaana, jos esimerkiksi käy retkellä ja ottaa valokuvia. Niitä voi jälkeenpäin vertailla kirjan isoihin, selkeisiin valokuviin ja kuvauksiin. Esteettisesti kauniilla, herkillä ja inspiroivilla kuvilla varustetut tietoaukeamat kertovat kukan siementen leviämistavoista talvisessa ympäristössä. Neuvot selittävät, miten kasvit voi löytää, jopa lumisina talvina. Muun muassa tätä tavoitetta palvelevat tarkat kuvaukset ulkonäöstä kuivuneena, kuvailut kasvupaikoista ja muuta hyödyllistä tietoa kuinka sen löytää. Ilahduttavasti annetaan mieleenpainuvaa erikoistietoa, esimerkiksi mistä kasvin nimi johtaa tai entisaikojen kasvin rohtokäytöstä. Tällaiset infoaukeamat on jaettu opuksessa kategorioihin kasvupaikan mukaan: joutomaat, rannat, niittykukat ja metsät, mikä on kätevää talvisen retken suunnittelemisen näkökulmasta. Lopusta löytyy kokoelma kuvatauluja ja lista asiaan liittyvästä kirjallisuudesta. Tunnistusoppaan lisäksi perusteellisessa johdannossa on kiinnostavaa perusinformaatiota talventörröttäjistä täydentämään biologiasta kiinnostuneen kirjahyllyä. Se toimii kokonaisuutena niin vasta-alkajille kuin kokeneille eksperteillekin. Kirjassa ei ole vaikeaselkoista sisäpiiritietoa ja vain kehittyneille sopivia vinkkejä, koska ne on selitetty selkeästi auki. Asiaan kuuluva spesifi termistö on lopussa selitetty sanastossa. Esimerkkinä läpi tekstin kohdataan sanoja lehdykkä, mesiäinen ja sikiäin, joita olisi hankala hahmottaa ilman avokätistä hakemistoa. Toisen hakemiston avulla voi hakea kasveja nimen perusteella.

Talventörröttäjät - teos innostaa harrastukseen, talviseen kasvien tutkiskeluun, joka ei välttämättä olisi muuten tullut mieleenkään. Vaikka teos herättää mielenkiintoa miellyttävään rientoon, ja sen parissa osaa kuvitella pitävänsä monta mukavaa hetkeä, on pakko myöntää, että aihe tuntuu noin vain suoralta kädeltä kaukaiselta. Kirjailijakin tuntuu tehneen kirjan suoraan heille, jotka ovat kesäisin kiinnostuneita kasvion kokoamisesta – koko kirja tuntuu suorastaan olevan rakennettu vertailun varaan siitä, mitä kesäkeräilijä on jo nähnyt ja mitä hän tulee talvella kohtaamaan. Eli pelkästään talvisista kasviretkistä voi tuntua vaikealta innostua Suomen haastavassa tuprulumessa ja syvässä hangessa ilman aikaisempaa kokemusta. Toisaalta, mikäs siinä, jos viettää leppoisaa ja kiireetöntä lomapäivää ihastuttavasti luonnonhelmassa mökillä. Kesäisen kasvion kerääjälle, joka kaipaa lisää haastetta, tämä lienee luonteva ja kiintoisa seuraava askel. Erityistä kiitosta Talventörröttäjille siitä, että se on rohkeasti ensimmäinen ja ainoa laatuaan kirja suomeksi Suomen ympäristöstä.

Teksti: Elina Liukkonen, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

 

 

 

 

Viimeksi muokattu 5.4.2019

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS