Rakkauden perässä Suomeen
Anni Valtosen ja Milka Alasen kirja Uusia suomalaisia osuu suurten yhteiskunnallisten kysymysten ytimeen. Kirja käsittelee käytännönläheisesti maahanmuuttokysymystä, joka on ollut mediassa esillä jo monen vuoden ajan. Uusia suomalaisia ei kuitenkaan kerro pakolaisista, vaan ihmisistä, jotka ovat muuttaneet Suomeen rakkauden perässä. Se haluaa kertoa tavallisten ihmisten tarinoiden kautta, kuinka arvokasta monikulttuurisuus on ja muistuttaa, että maahanmuuttaja ja pakolainen eivät ole synonyymejä.
Kirjassa on haastateltu 12 paria, joissa toinen puolisoista on suomalainen, toinen muunmaalainen. Lisäksi Valtonen kertoo omasta parisuhteestaan kolumbialaisen miehen kanssa kirjan alkupuheessa. Kirjan sisällysluettelossa ei ole varsinaisesti lukuja, vaan jokaisen esiteltävän parin nimet ja kotimaat. Molemmat puolisot kertovat oman tarinansa parisuhteesta: miten pari tapasi, millaista seurustelu oli, milloin lapset tulivat kuvaan ja kuinka kahden maan kulttuurit ovat vaikuttaneet parisuhteeseen. Kirjaa lukiessa tuntuu kuin parit olisivat vuorotellen ottaneet kynän käteen ja kirjoittaneet parisuhteestaan. Kirjan kieli on vapaamuotoista, mikä luo aitouden tunnetta. Jokaisen parin luvussa on kahden tarinan lisäksi yhdessä vietetyn ajan kohokohdat, kuten vuosi, jolloin pari alkoi seurustella, lasten syntymävuodet ja niin edelleen. Parit ovat myös tiivistäneet ajatuksensa toisistaan lauseenmittaisiksi kehuiksi.
Uusia suomalaisia ei tunnu tietokirjalta. Sen lukeminen on hyvin helppoa, sillä se on iloinen kirja täynnä rakkautta. Lukemisjärjestyksellä ei ole väliä, koska tarinat eivät ole toisistaan riippuvaisia. Uusia suomalaisia avaa lukijan silmät näkemään, kuinka vahvaa rakkaus voi olla ja kuinka kauas se voi kantaa. Kuulostaa kieltämättä kornilta, mutta kirja tekee tämän hyvin tyylikkäästi. Kirja on myös esteettisesti hyvin tyylikäs. Milka Alasen kuvat ovat henkeäsalpaavan kauniita ja kertovat pareista yhtä paljon kuin tarinatkin. Kuvat ovat suuria ja värikkäitä ja niitä on paljon. Kuvien kautta parien tarinat aukeavat entistä paremmin.
Mutta mistä kirja sai alkunsa? Uusia suomalaisia sai pontta muun muassa Perussuomalaisten vuoden 2011 ”jytkystä” ja pakolaispolitiikan ympärillä pyörivästä maahanmuuttokeskustelusta. Maahanmuuttajuutta ja uusia kulttuureita käsitellään usein melko negatiivisessa valossa, joka on yleinen ja valitettava trendi sekä mediassa että ruohonjuuritasolla. Yleisin syy negatiivisuuteen, jopa vihaan, on tietämättömyys. Uusia suomalaisia ei ole poliittinen kirja, eikä se käske lukijoiden olla tietynlaisia tai tuomitse lukijoita, jotka suhtautuvat negatiivisesti maahanmuuttajiin. Kirja on hyvin tärkeä juuri siksi, että se raottaa ovea Suomessa asuvien ulkomaalaisten elämään hyvin neutraalisti. Uusia suomalaisia haluaa näyttää, että ihmiset ovat ihmisiä, vaikka kulttuurierojakin löytyy. Kirja ei yritä muokata lukijaansa, se vain kertoo tarinoita, auttaa ymmärtämään.
Uusia suomalaisia saa ajattelemaan suomalaisuutta uudelta kantilta: ensinnäkin, miltä Suomi näyttää muunmaalaisen silmissä, hyvässä ja pahassa. Toiseksi, miten Suomeen ja muuttuvaan suomalaisuuteen tulisi itse suomalaisena suhtautua ja kolmanneksi, miltä muuttuva Suomi tulee näyttämään. Valtonen ottaa alussa kantaa osaan näistä kysymyksistä ja uskoo itse osittain ulkomaalaistaustaisten lasten olevan avainasemassa uutta suomalaista identiteettiä rakennettaessa. Lapset ovat tärkeässä asemassa myös parisuhteissa. Vaikka parien taustat ovat hyvin erilaisia, he tekevät kompromisseja lasten kasvatuksessa. Rakkaus lapsiin yhdistää pareja ja kulttuureja ja muokkaa suomalaisuutta. Valtonen ei määrittele suomalaisuutta erikseen kirjan alussa, mutta toteaa jotain hyvin arvokasta: ”Kokonaiskuva ei hahmotu: kyse on meistä suomalaisista, isosta joukosta täällä eläviä ihmisiä.”
Kiinnostavinta kirjassa on ajankohtaisuus ja aitous. On mielenkiintoista lukea kulttuureista, jotka ovat täysin erilaisia omaan kulttuuriin verrattuna. Tarinat kerrotaan rehellisesti, ne eivät ole skandaalinhakuisia, eikä niitä revitellä. Kirjan maanläheisyys on yksi sen parhaista puolista. Uusia suomalaisia on kaunis, koskettava ja romanttinen. Parien tarinat ovat tavallisten ihmisten tarinoita, arkisia kertomuksia rakkaudesta. Arkisuus tekee tarinoista romanttisia, tavallisuus erityisiä.
Teksti: Kirja-arvion kirjoittaja Pauliina Ketonen opiskelee Turun normaalikoulun lukiossa
Kuvat: LIKE ja Pixmac.fi