Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
23.9.2016

Neandertalinihminen, kadonnut lajitoveri

Saatuani tämän kirjan, en oikein tiennyt mitä ajatella siitä. Neandertalinihmisiä ei tule juuri ajateltua, vaikka evoluutioteoria kiinnostava onkin. Ennen kuin luin tämän kirjan, en tiennyt juuri mitään neandertalinihmisestä. Uusien tutkimusten mukaan aiempi käsitykseni neandertalilaisista oli täysin väärä.

Kirjan on kirjoittanut biologi Juha Valste. Hän on tietokirjailija ja tiedetoimittaja, joka on erikoistunut ihmisen evoluutioon, ja on opettanut sitä Helsingin yliopistossa. Valste on kirjoittanut Suomen Luonto - ja Tiede-lehtiin ja julkaissut tämän kirjan lisäksi kolme kirjaa ihmisen evoluutiosta.

Kirja kertoo neandertalinihmisestä ja uusista tutkimustuloksista, jotka viittaavat siihen, että neandertalilaisilla oli kulttuuri. He eivät siis olleet alkeellisia luolamiehiä, niin kuin olin aiemmin luullut. Kirja aloittaa kertomalla lyhyesti ihmisen historiasta sekä uskon ja tiedon kamppailusta ihmisen alkuperän selittämiseksi. Päästyään neandertalilaisiin, alkaa kirja antaa tietoa heistä yleisesti, ja aikaisemmista tutkimuksista. Kirja tuo esiin asioita, joita uudet tutkimustulokset ovat valaisseet, se on kiinnostavinta. Kirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti neandertalilaisista, heidän maailmastaan, siitä miten he elivät sekä heidän mahdollisesta kulttuuristaan. Kirja on täynnä aiheelle keskeisten henkilöiden nimiä ja tutkimustietoa myös taulukoiden, kaavioiden sekä illustraatioiden muodossa, mikä hidastaa lukemista, jos kaiken käy läpi tarkasti. Lisäksi kirja sisältää paljon kuvia ja piirroksia, mutta ennen kaikkea paljon kiinnostavaa pohdintaa.

Kirjan aihe on esitelty niin hyvin, että ihminen, joka ei ennen tiennyt neandertalilaisista mitään, ymmärtää kirjan sisällön ja tietojen taustat. Tietoa on erittäin paljon, mutta se on esitetty ja jäsennelty niin, että se on helppo ymmärtää ja muistaa. Tutkimuksista kerrotaan yksityiskohtaisesti, ja asioita tarkastellaan eri näkökulmista. Uusi tutkimus, josta kirja kertoo, on erittäin kiehtova ja tulokset jännittäviä. Suosittelen kirjaa aivan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta tai haluavat sivistää itseään. Vaikka kammoaisit kaiken maailman kaavioita ja tutkimuksia, on tämä kirja suunniteltu sinullekin, sillä tieto on tuotu esille helppotajuisesti. Kirja on erittäin kattava tietopaketti, täynnä yksityiskohtia ja kiehtovia seikkoja neandertalinihmisistä, heidän elämästään ja mahdollisesta kulttuuristaan.

Teksti: Antero Vainikainen, Jyväskylän Lyseon lukio
Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

 

Viimeksi muokattu 23.9.2016

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS