Symbolit ja niiden merkitykset
Liisa Väisäsen teos ’’Mitä symbolit kertovat’’ (Kirjapaja, 2015) on kattava tietokirja symboliikasta. Se avaa symbolien merkitystä länsimaisessa kulttuurissa aina eurooppalaisesta 1200-luvun kuvataiteesta Applen logoon. Tiedon tarjoamisen lisäksi kirja myös opastaa symbolien löytämiseen sekä kertoo tarinoita symbolien takana. Tiedon löytäminen on tehty helpoksi: Kirjassa on monipuolinen hakemisto ja se on jaettu seitsemään osaan. Se sopii kuitenkin myös lukukirjaksi, mutta vaatii tällöin melko paljon aikaa ja keskittymistä: vain noin 270 sivuun on saatu mahdutettua niin paljon tietoa ja yksityiskohtia, ettei teos todellakaan ole mitään kevyttä iltalukemista.
Kirjan ensimmäiset 120 sivua keskittyvät Raamatun tapahtumiin, sekä muihin kristillisiin aiheisiin ja tämänkin jälkeen kristinusko nousee esille toistuvasti. Tästä huomaa kuinka suuri merkitys kirkolla on todellisuudessa ollut eurooppalaisen kulttuurin kehityksessä. Kirjassa käsitellään myös antiikin kreikkalaista ja roomalaista mytologiaa, puhtaita symbolikuvia, sekä uuden taiteen aiheistoa. Oma suosikkiosuuteni oli osio kielen kehittymisestä. Oli mielenkiintoista oppia mistä nykyisin käytetyt symbolit, kuten esimerkiksi liikennemerkit ja logot juontavat juurensa.
Hyvin valitut kuvat ovat yksi kirjan parhaista puolista. Lähes jokaiseen alaotsikkoon on liitetty jokin taideteos, joiden erityisen merkitykselliset yksityiskohdat on selitetty, ja merkitty nuolella ja pienellä silmälasisymbolilla. Myös kirjan teksti on hyvin kirjoitettua ja mielenkiintoista. Se tarjoaa paljon tietoa symbolien lisäksi myös historian pienistä, mutta mielenkiintoisista yksityiskohdista, joista ei välttämättä muuten kuulisi.
Kirjan monipuolisuuden takia suosittelen sen lukemista kaikille historiasta ja kulttuurista hiukankaan kiinnostuneille. Kirjasta nauttiakseen ei tarvitse juuri aiempaa taidetuntemusta, tai tietoa symboliikasta, sillä lukiessa niitä karttuu! Kuvataiteen lisäksi kirja opettaa löytämään mielenkiintoisia symboleja ja merkityksiä arkkitehtuurista ja jopa aivan arkisista asioista, kuten liikennemerkeistä.
Aino Lintula, Tampereen lyseon lukio
Kuva: Kirjapaja