Millaista on olla eläin?
Millaista on olla eläin? on Helena Telkänrannan tietokirja, joka käsittelee eri eläinten kuten lintujen, selkärankaisten ja kalojen tuntemuksia, aisteja ja syitä niiden ominaiseen käyttäytymiseen tai sen häiriintymiseen.
Kirja kertoo perusteellisesti, miten eri asiat, kuten eläimen kasvuympäristö, lajitoverit ja kokemukset, vaikuttavat sen leikkeihin, tunteisiin ja kaikkeen, mitä se tekee. Kirjassa käydään läpi myös monille eläimille tehtyjä erilaisia mielenkiintoisia ja suuntaa antavia kokeita, joista on saatu uutta tietoa eläimistä. On pystytty selvittämään eri eläinten kyky oppia uutta lajitovereiden, harjoitusten tai näkemänsä avulla sekä jopa kalojen kyky tuntea aitoa kipua.
Kirjasta on myös hyötyä tavallisten kotieläinten omistajille, joihin myös itse lukeudun. Kirja nimittäin auttaa ymmärtämään niin kissan, koiran kuin hevosenkin mielenliikkeitä ja selventää, miksi eläin ei aina tee niin kuin haluttaisiin. Kirja kertoo eri eläinten älykkyydestä, ja siitä, mihin eläin keskittää huomionsa. Tämän avulla omaa lemmikkieläintä on helpompi ymmärtää, kun tietää, millä tavoin eläintä kannattaa opettaa. Kirja auttoi minua ymmärtämään, miksi perheen lemmikkikoira myös kylläisenä pitää vinkuvaa ääntä, joka kertoo sen haluavan ruokaa. Selvisi, että koiralla oli tylsää, sillä jotkin eläimet mielellään syövät tai pureskelevat tavaroita stressiin tai tekemisenpuutteessa, sillä pureskelu synnyttää tiettyjen eläinten aivoissa mielihyvähormonia, joka vuorostaan helpottaa eläimen oloa.
Kirja ei ole laisinkaan puuduttavaa lukemista - päinvastoin. Kirjaa on sitä mielenkiintoisempi lukea, mitä enemmän on tekemisissä eläinten kanssa niin fyysisesti kuin median kautta, sillä kirjan asioiden vertaus omaan ympäristöön auttaa oivaltamaan kaikkea, mitä ympäröivässä eläinmaailmassa tapahtuu. Kirjan kappaleet on jaettu pienempiin osioihin, jotka täydentävät toisiaan ja näin ollen kirjaa on miellyttävä lukea, sillä milloinkaan ei tarvitse lukea liian pitkää jaksoa painavaa asiaa.
Tekstissä mainitaan useasti eri kokeiden ja tutkittavien asioiden viralliset nimet, kuten metakognitio, joka tarkoittaa tietoisuutta toisen tietoisuudesta. Osa sanoista on hankalia ja vaikeasti muistettavia, mutta kirjan pääasiana on kertoa eläimillä tehdyistä kokeista, joiden avulla tietoisuus eläinten luonnollisesta, häiriintyneestä ja opitusta käyttäytymisestä lisääntyy koko ajan.
Teksti: Noora Syvänperä, Ähtärin lukio
Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura