Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
24.2.2022

Millaisia myyttejä feminismiin liittyy?

Maryan Abdulkarim ja Eveliina Talvitie ovat kirjoittaneet teoksen ”Noin 10 myyttiä feminismistä”. Kirjassa lukija pääsee seuraamaan kahden suomalaisen feminismin tarkastelua kymmenestä eri feminismiin liitetystä myytistä. Kirja muodostuu 11 eri luvusta, missä rakennetaan ilmiöpohjaisesti ajatuksia ja pohdintaa feminismistä. Lukija asettuu osaksi dialogimuotoista keskustelua, jonka kärkiteemoina ovat feminismi, aatteen historia sekä sijoittuminen osaksi nyky-yhteiskunnan rakenteita. Vaikka kirjan kärkiteemat sijoittuvat hyvinkin laajoihin kokonaisuuksiin, dialogin ja ilmiöpohjaisen käsittelytavan avuin kirjassa rakennetaan johdonmukaisesti kattavaa katsausta feminismistä. Mielestäni teos on kuin feminismin kaikenkattava käsikirja ja vieläpä pokkarikoossa!

Kirjassa erityisen onnistunutta on, miten yhteiskunnan rakenteelliset ongelmat murretaan auki yksityiskohtaisen pohtivan keskustelun ottein. Vaikka kirjan aiheet eivät välttämättä ole siitä kevyimmästä päästä, keskustelu on kuitenkin kuplivaa ja kevyttä dialogimuodon vuoksi. Kirjoittajien pohtiva ote saattaa lukijan tarkastelemaan kysymyksiä esimerkiksi tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja vapaudesta.

Kirjassa käsitellään myyttejä, kuten tekeekö feminismi asioista liian monimutkaista? Tavoitteleeko feminismi naisten ylivaltaa? Onko feminismi turhaa, koska Suomi on tasa-arvoinen maa?

Valtaosa meistä on varmaan kohdannut vastaavia feminismiin liitettäviä myyttejä esimerkiksi sosiaalisen median verkkokeskusteluissa. Niissä mielestäni huomionarvoista on, miten feminismi esitetään usein aatteen alkuperäisten tarkoitusperien ulkopuolella. Mielestäni kirja pyrkii osaltaan olemaan vastaus näihin aatetta typistäviin ja yksinkertaistaviin myytteihin, mitkä kääntävät huomion pois oleellisesta eli tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja vapaudesta.

Minusta kirja on erinomainen johdatus feminismiin ja siihen, miten feminismi ei lukeudu vain naisasioita ajavaksi aatteeksi, vaan se hyödyttää meitä kaikkia yhteiskunnassa. Kirjoittajat tarjoavat omia havaintoja feminismistä, tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta suomalaisen yhteiskunnan kontekstissa. Kirjan avulla lukija pääsee tutustumaan syvemmin yhteiskuntaamme ja sen rakenteisiin sekä tekemään itse tärkeitä oivalluksia feminismistä.

Teksti: Meeri Saltevo

Viimeksi muokattu 24.2.2022

10myyttiä200.jpg

”Kaksi erilaista elämää. Kaksi suomalaista naista. Molemmista tuli isona feministi.”

Tekijät: Abdulkarim, Maryan; Talvitie, Eveliina
Kustantaja: SKS, 2018
177 sivua

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS