Markus Tiittulan kylmä ja pessimistinen arvio ajasta Trumpin jälkeen
Trumpin jälkeen on ajankohtainen teos, jossa käsitellään Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin siirtymistä valtaan, toimintaansa presidenttinä sekä valtakautensa seurauksia. Kirjassa kuvaillaan ja pohditaan asioita useammasta näkökulmasta, sekä taustoitetaan aihetta runsaasti. Kirja ei lopulta keskity ainoastaan Donald Trumpiin, vaan siinä pohditaan ilmiön vaikutusta paljon laajemmalla tasolla. Kirjan aiheella ja ydinkysymyksellä on todella meille merkitystä, sillä se koskee tulevaisuuttamme.
Teos sijoittuu tietokirjallisuuden lajityyppiin, ja se onnistuukin olemaan realistinen ja selkeä asiantuntijan arvio monimutkaisesta poliittisesta tilanteesta. Kirja onnistuu välittämään kriittisen ja pessimistisen viestinsä herättäen lukijassa ajatuksia siitä, miten asia koskee myös häntä itseään.
Esille on nostettu maailmanpoliittisesti ja yhteiskunnallisesti hyvin tärkeitä ja huomioonotettavia asioita. Henkilöille, jotka haluavat perehtyä keskeisiin asioihin ja ymmärtää sekä analysoida tilannetta, tämä kirja on siihen hyvä ja kriittinen opas. Kirjailija on onnistunut tiivistämään niinkin hankalan tilanteen pariin sataan sivuun - ja joka sivulla on jotain uutta ja tärkeää.
Kirjoittaja ei ole tehnyt tekstistä turhan monimutkaista, vaan sanoo asiat suoraan ja omat analyysinsä perustellen. Aihetta voi lähestyä usealla tapaa, ja kirjoittaja Markus Tiittula on valinnut siihen realistisen ja kritisoivan tyylin, jossa on tosin aika pessimistinen sävy. Luultavasti kuitenkin kirjoittajan valitsema sävy on juuri se oikea, sillä tämä lähestymistapa ei kaunistele asioita, vaan todella antaa syytä pohtia.
Tiittulan kirja kuitenkaan ei anna aiheeseen neutraalia näkökulmaa, vaan on hyvin synkkä. Kirjailijan omat ajatukset ja oma näkökulma on hyvin esillä, vaikka sitä taitavasti tuetaankin faktoilla ja esimerkeillä. Vaikka ei jakaisi kirjoittajan mielipidettä tilanteesta, hänen esittämiään faktoja ei silti voi kieltää.
Kirjassa toistuu samantapainen tyyli Trumpin kritisointiin. Hänen tekojaan asetettiin hänen sanojaan vastaan, ja Tiittula esitti tämän varsin kiinnostavalla tavalla. Esimerkiksi se, että Yhdysvaltojen muita presidenttejä verrattiin Trumpiin aika lailla oli loppujen lopulta kiintoisaa, vaikka joidenkin yksityiskohtien tärkeyttä oli kirjaa lukiessa melko helppo kyseenalaistaa. Sen lisäksi tämä toi kirjalle lisää syvyyttä - kirja todella menee hyvin syvälle aiheeseen ja tuo esiin sen monipuolisen taustan.
Visuaalisesti kirja on miellyttävä - teksti ei ole liian pientä ja kappaleet on jaettu ja johdateltu hyvin. Kirjassa on myös kuvia, jotka ovat itse kirjoittajan ottamia. Tämä antaa luottamusta Tiittulan asiantuntijuuteen. Kuvia ei myöskään ole liikaa eikä liian vähän, vaan ne on osattu sijoittaa juuri oikeisiin kohtiin, kun ne ovat kirjan tekstissä ajankohtaisia.
Kirjassa eniten kiinnosti se, miten ja mitä näin ajankohtaisesta ja hankalasta aiheesta on kirjoitettu. Jo kirjan ulkoasu ja takakansi auttavat kirjaa näkymään merkityksekkäässä ja mielenkiintoisessa valossa. Kirjan ydinkysymys ja aihe, eli se, mitä Trumpin valtakaudesta todella seuraa, on myös tärkeä ja sen pohtiminen on hyvin suositeltavaa kaikille, sillä se koskee tulevaisuuttamme. Kirjan nimi ei suoraankaan anna kunniaa sille, miten tärkeän kysymyksen äärellä kirja todella on.
Teksti: Susanna Halonen, Kulosaaren yhteiskoulun lukio