Lippu liehuu tangossa, ja Pekka Haavisto kertoo miksi
Suomen satavuotiasta historiaa juhlittiin vuonna 2017 monin tavoin aina kahvikupeista nenäliinapakkauksiin. Pekka Haavisto kirjoitti Suomen itsenäisyyttä juhliakseen kirjan maamme liputuspäivistä ja niiden historiasta. Lipunnosto (Kirjapaja, 2017) on tarina sadan vuoden aikaisista (ja sitäkin vanhemmista) tapahtumista, jotka ovat muokanneet Suomen sellaiseksi kuin sen tänä päivänä tunnemme.
Haavisto kirjoittaa tiiviin, noin kaksisataasivuisen referaatin Suomen liputuspäivistä. Kirjassa perehdytään yksi kerrallaan kuhunkin liputuspäivään ja sen syntysyihin: J.L. Runebergin runot sekä Minna Canthin teot feministisemmän Suomen puolesta tulevat lukijalle tutuksi - tietysti Haaviston omilla kokemuksilla maustettuna.
“Suomalaista on kuvattu sitkeäksi ja sisukkaaksi. Nuo piirteet ovat edelleen osa omakuvaamme. Kun st1-ryhmän hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen on kuvaillut suomalaisen osaamisen ja kilpailukyvyn perustaa, hän on maininnut juuri sitkeyden. Suomalainen insinööri ei anna helpolla periksi.”
Vuonna 2017 keneltäkään Suomessa asuvalta ei varmasti jäänyt maamme itsenäisyyden juhlavuosi huomaamatta. Haaviston kirja tuntuu sopivalta lisäykseltä lukuisten muiden 100-vuotiasta Suomea juhlivien historiikkien joukkoon. Näin muutama vuosi juhlavuoden jälkeenkin Haaviston kirja tuntuu sopivalta luettavalta. Suomen historia ei koskaan vanhene ja siitä lukeminen sekä uuden oppiminen on aina yhtä kiinnostavaa.
Haaviston pitkä poliittinen ura tarjoaa loistavat lähtökohdat kirjan kirjoittamiseen. Pitkä ura ulkoministerin erityisedustajana rauhanturvaustehtävissä sekä vuodet kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä tuovat kirjaan perspektiiviä. Minna Canthin uroteot 1900-luvun alussa saavat uuden näkökulman, kun ne rinnastetaan Haaviston kokemiin tapahtumiin Lähi-idässä.
Kirja antaa hyvän käsityksen Suomen liputuspäivistä. Jos Suomen historia kiinnostaa ja välillä päähän ei millään tunnu muistuvan, miksi lippu liehuu tangossa, on tässä sinulle sopiva kirja.
Matilda Hoviniemi, Kulosaaren yhteiskoulu