Ilmastonmuutos ja korallien massatuho
Ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista on puhuttu viime aikoina paljon. Pariisin uuden ilmastosopimuksen ja monien muiden keskustelua herättäneiden asioiden kautta tarpeeseen torjua ilmastonmuutosta on nyt herätty kunnolla. Ilmastonmuutos on vakava uhka luonnon monimuotoisuudelle ja maailman turvallisuudelle. Erityisen herkkiä elinolosuhteiden muutoksille ovat korallit, sillä niillä ei ole ollut evolutiivista tarvetta sopeutua esimerkiksi lämpötilan vaihteluille. Ne ovat jo nyt kokeneet kovia meriveden lämpötilan noususta johtuneen korallitautien lisääntymisen vuoksi. Yksi suurimmista korallien ongelmista on haalistumisilmiö, joka on julistettu maailman kolmanneksi vakavimmaksi ilmiöksi.
Jessica Haapkylän kirjassa Merten koralliparatiisit – Tutkimusmatka herkkiin ekosysteemeihin kerrotaan kattavasti koralleista ja niiden elinolosuhteista. Kirja tempaa lukijansa mukaan Haapkylän tutkimusmatkoille aina Australian isolta valliriutalta Havajille asti. Pääsemme tutustumaan kaikenlaisiin mereneläviin, erityisesti koralleihin. Kaikki koralleihin liittyvä esitellään monipuolisesti aina yksittäisten korallieläinten rakenteista jopa suurten valliriuttojen olemassaolon uhkiin. Kirjan perimmäisenä tarkoituksena on tuoda esiin korallien haavoittuvaisuus ilmastonmuutoksen edessä. Tässä tarkoituksessaan kirja onnistuu hyvin, sillä se saa todella huolestumaan meille suomalaisille kaukaisten korallien kohtalosta.
Upean värikkäät ja kauniin näköiset korallit ovat sademetsien lisäksi maapallon toiset keuhkot. Tästä syystä niiden suojelu on äärimmäisen tärkeää, minkä Haapkylä tuo esille usean näkökulman kautta. Teoksen vahvuus on se, että siinä esitellään korallit hyvin perusteellisesti. Kaikki niihin liittyvät ilmiöt selitetään tarkasti ja kuvia apuna käyttäen. Näin lukija oppii kirjan aikana paljon uutta. Mike Flavellin kuvia hyödynnetään kirjassa hienosti. Niiden houkuttelevien värien ja kirjan muutenkin kauniin visuaalisen ilmeen avulla saadaan herätettyä lukijan kiinnostus. Suuret havainnollistavat kuvat pitävät mielenkiintoa yllä, sillä niiden ansiosta sivuilla ei ole uuvuttavan paljon tietotekstiä, vaan ne saavat aikaan tasapainoisen kokonaisuuden.
Haapkylä ottaa teoksessaan kantaa hyvinkin ajankohtaisiin aiheisiin. Hän puhuu paljon Pariisin ilmastosopimuksesta tuoden esille sen, kuinka sen kaltaisten tekojen kautta ilmastonmuutoksen torjuminen on vielä mahdollista. On mukavaa, että kirjassa esitellään myös positiivisia asioita ja mahdollisuuksia. Kaiken pelottelun keskellä on rohkaisevaa saada edes jonkin verran toivoa siitä, että peli ei vielä ole menetetty, vaikka koralleille on aiheutunut jo nyt paljon tuhoa. Kirjassa avattuja korallien ongelmia ovat muun muassa korallien haalistuminen ja erilaiset korallitaudit, kuten korallikasvain ja black band -tauti. Näille ongelmille pyritään löytämään ratkaisuja useiden keinojen avulla. Koralliriutoille on olemassa erilaisia suojeluohjelmia, joilla niitä pyritään pelastamaan muun muassa korallien istutuksen ja joskus tulevaisuudessa ehkä jopa geenimanipulaation avulla.
Konkreettisen suojelutyön lisäksi yksi tärkeimmistä suojelukeinoista on informaation levittäminen. Kuten kirjassa lainattu Jean-Michel Cousteau on todennut, maapallomme tulevaisuus on lapsissa. ”On siis ehdottoman tärkeää herättää heissä kipinä mertensuojelukysymyksiin”, hän sanoo. Toivon kipinä löytyy Haapkylän kaltaisista ihmisistä, jotka pyrkivät tuomaan ihmisille tietoa maapallon ekosysteemien tilasta ja siten lisäämään yleistä ympäristötietoutta, jotta tulevaisuudessa yhä suurempi osuus maailman väestöstä ymmärtäisi ympäristön suojelun tärkeyden. Meidän kaikkien tulee ymmärtää, kuten Haapkylä osuvasti toteaa: ”Velvollisuutenamme on säilyttää nämä ihmeelliset lajirikkauden keitaat tuleville sukupolville, jotta hekin voisivat unelmoida ja seikkailla merten koralliparatiiseissa.”
Aili Nissilä, Ressun lukio