Henkivartiointia Suomessa
29.04.2013
Miehet mustissa on Teoksen vuonna 2012 kustantama, Yleisradion toimittajan Jan Fredrikssonin kuvaus suomalaisen henkivartioinnin maailmasta. Fredriksson tutustuttaa 351-sivun mittaisessa teoksessaan lukijat kiehtovaan alaan, joka on monelle hämärän peitossa.
Kirjan struktuuri on selkeästi kolmeen eri osaan jakautunut. Fredriksson johdattelee pikaisesti aiheeseen ja etenee selostamaan turva-alan historiaa aitojen tilanteiden sekä siihen kuuluneiden henkilöiden kautta. Kyseisen ammatin teoria ja käytäntö tulevat esille toisen osan aikana. Vertailun vuoksi viimeiseen osaan on koottu muiden maiden vastaavanlaisesta turvabisneksestä.
Tekstin seuraamista helpottaa muun muassa väliotsikot, jotka erittelevät tarkemmin isompaa kokonaisuutta. Mielenkiintoa tuovat esimerkiksi todellisista tilanteista saadut kuvamateriaalit. Sivulla 102 on Auvo Niinikedon henkilökohtaisesta arkistosta saatu kuva, jossa hänen ryhmänsä on suojelemassa romanialaispiispaa. Tällaiset visuaaliset aineistot pitävät kiinnostusta yllä ja herättävät ajatuksia. Lukijat saavat samalla myös käsityksen henkivartijoiden työstä.
Modernissa yhteiskunnassa henkivartiointia pidetään itsestäänselvyytenä. Näemme kaduilla ja ostoskeskuksissa ”Vartija”-tekstillä varustetuissa asuissa kulkevat ihmiset, mutta huomataanko heidät olleenkaan ilman uhkatilanteita? Turva-alan ammattilaisilla on useimmiten pitkä työhistoria takana. Pelkkä lain mukainen 100 tunnin peruskoulutus ei anna täydet valmiudet arvaamattomiin tehtäviin, lisäksi heidän täytyy suhtautua tilanteisiin pragmaattisesti ja määrätietoisesti. Kirja käsittelee varsin tuttua aihetta, joka on kuitenkin yksityiskohtineen vieras. Tämä Fredrikssonin informatiivinen teos tarjoaa ammattilaisten perspektiiviä alasta.
Kirja-arvion kirjoittaja Sai Li opiskelee Tampereen lyseon lukiossa.
Kuvat: Teos, Pixmac.fi