Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
24.4.2014

Michiganin suomalaiset

Keväällä 2010 sain kirjeen, jossa ilmoitettiin tulevasta väestönlaskennasta ja kehotettiin täyttämään kirjeen mukana tullut lomake ja valmistautumaan väestölaskentaviraston haastattelijan visiittiin. Asuin tuolloin perheeni kanssa Yhdysvalloissa, Michiganin osavaltiossa, ja pääsimme näin aineistoksi joka kymmenes vuosi toistuvaan, perustuslain määrittämään väestönlaskentaan, jonka tarkoituksena on kerätä tilastollista tietoa maan väestömuutoksista ja taloudesta. Amerikansuomalaisen taustan omaavia kansalaisia on Pohjois-Amerikassa himpun verran alle 700 000, ja heistä valtaosa asuu Suurten järvien molemmin puolin, Kanadassa ja USA:ssa. Yhdysvalloissa suomalaiskeskittymiä on erityisesti itä- ja länsirannikon pohjoisosissa (MA,  WA, OR) sekä Keskilännessä (MI, MN, WI). Aikoinaan suomalaissiirtolaisista ylipuolet asettuivat Michiganin ja Minnesotan osavaltioihin.

Väestönlaskennassa vahvistimme siis kuvaa Michiganista suomalaistaustaisena alueena. Toki amerikansuomalaisuus näkyykin Pohjois-Michiganin katukuvassa ja paikallisessa kulttuurissa omintakeisine kulttuuritapahtumineen (Suomi-viikko, St. Urho’s Day), joulukuun kuudennen itsenäisyyspäiväjuhlineen, saunoineen ja paikallisten kirjastojen kokoelmineen (esim. Linna, Päätalo, Suomen historia) erinomaisesti. Etninen alkuperä ja etninen kulttuuri kiinnostavat myös neljännen ja viidennen polven siirtolaisia; minullekin yliopiston kahvilassa työskennellyt nuori mies ilmoitti ylpeästi olevansa sataprosenttisesti suomalainen kuultuaan, mistä englantia murtaen puhuva asiakas oli kotoisin – ja hän puhui vain englantia!

Siirtolaisuus, siirtolaisten sopeutumisstrategiat ja siirtolaisten aineettoman perinnön siirtyminen sukupolvelta toiselle ovat paitsi mielenkiintoisia historiallisia ilmiöitä, joita tutkin amerikansuomalaisten 1910- ja 20 -lukujen yhteisöjen puitteissa, myös ajankohtaisia ilmiöitä, jotka yleistyvät globaalin talouden ja sen aiheuttamien seurausten myötä.  Historiantutkijan pääasiallinen tutkimusaineisto on kirjallista materiaalia. Myös minä lähdin USA:han keräämään nimenomaan kirjallista lähdeaineistoa kartoittaakseni vuosisadan takaisia historiallisia prosesseja, mutta eläminen ja oleminen amerikansuomalaisessa yhteisössä antoi valtavasti ymmärrystä myös siitä, kuinka yhteys moninaiseen etniseen perintöön, omiin juuriin, on siirtynyt ja muuttunut sukupolvelta toiselle ja mikä sen merkitys on ollut ja on edelleen.

Amerikansuomalaiset tutustuvat kulttuuriseen ja historialliseen perintöönsä vuosittain järjestettävässä FinnFest-tapahtumassa. Aikaisempina vuosikymmeninä amerikansuomalaista identiteettiä on ammennettu Kalevalasta, vanhasta tanssimusiikista, sukututkimuksesta, perinneruuista ja tietenkin saunasta, mutta viimevuosina tapahtuma on saanut uusia sävyjä. Viime vuoden FinnFesteillä Hancockissa sain vastata useisiin, yksittäisten festivaalivieraiden esittämiin kysymyksiin suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, työelämästä, verotuksesta, terveydenhoidosta jne. Kiinnostus suomalaista yhteiskuntaa ja sen palveluja kohtaan on kasvanut. Myös tämän vuoden elokuussa järjestettävillä 21.:llä FinnFesteillä Minneapoliksessa keskustellaan laajasti ja eri näkökulmista muun muassa koulutuksesta.

Amerikansuomalaisten kiinnostus koulutukseen ja kasvatukseen ei kuitenkaan ole uutta. Suomalaissiirtolaiset toimivat aktiivisesti lapsi- ja nuorisotyössä niin raittius-, työväen- ja osuustoimintaliikkeiden kuin seurakuntienkin puitteissa jo 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Jälkimmäisen iskostaessa lasten mieliin suomen kieltä ja kristillisiä arvoja, edellä mainitut liikkeet korostivat etnisen kulttuurin lisäksi yhteiskunnallista toimintaa, jopa kriittistä kansalaisuutta. Amerikansuomalaisten kasvatustyötä tutkiessani tuotan tietoa 1900-luvun alun suomalaissiirtolaisten elämästä, amerikkalaisesta yhteiskunnasta ja siirtolaisuutta tuona aikana määrittäneistä ”nationalismeista” ja toivon mukaan myös ymmärrystä maahanmuuttajan asemasta uudessa kotimaassaan.

Tutkijatohtori Ulla Aatsinki Jyväskylän yliopisto

Viimeksi muokattu 31.3.2015

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS