Siirry pääsisältöön
23.3.2021

Uteliaisuus muuttaa maailmaa – Helsingin yliopiston tiedekasvatus laajenee verkostoksi

Helsingin yliopistossa päätettiin nostaa tiedekasvatus ja laajemmin yliopiston avautuminen muuhun yhteiskuntaan isosti uuteen strategiaan, joka ulottuu vuoteen 2030 asti. Tiede ja oppiminen kuuluvat siis kaikille. Mitä se oikein tarkoittaa tiedekasvatuksen kannalta? 

Se tarkoittaa tiedekasvatuksen laajentamista kaikkiin tiedekuntiin ja muihin yksiköihin. Tarkoitus on edistää tieteen lukutaitoa ja itsenäistä ajattelukykyä. Tiedekasvatuksessa puhutaan tiedeosaamisen lisäämisestä. Ajattelemme, että näitä asioita on hyvä alkaa harjoitella jo lapsena ja lapsilla tietenkin iloisen yhdessä tekemisen, oppimisen ja oivallusten kautta. Ajatuksena onkin, että oppimisen ilo ja uteliaisuus uutta kohtaan ovat myötäsyntyisinä jo pienillä lapsilla. Yritämmekin tukea tämän uteliaisuuden säilymistä läpi elämän.  

Me yritämme tehdä yliopisto-opintoja ja tutkimusta tunnetuiksi eri puolilla, myös siellä, missä se ei ole valmiiksi niin tuttua. Pienistä pitää aloittaa.  

Lapsia pöydän ääressä

Tehtävämme ei ole aivan pieni. Pidemmän päälle meidän on tarkoitus saada lukuisat tieteenalat ja niiden toimijat mukaan toimintaan ja tarjota tiedesisältöjä ja ajattelun aineksia kaikenikäisille. Painotus on kuitenkin lapsissa ja nuorissa ja toisaalta kaikenikäisissä. Emme yritäkään saada toimintaa mitenkään yhdenmukaiseksi vaan päinvastoin: eri aloilla toiminta saa olla erilaista ja kohderyhmät vaihtelevat. Uusia tapoja toteuttaa tiedekasvatusta kehitetään jatkuvasti ja opimme myös toisiltamme. 

Uusi tiedekasvatusverkosto kokoaakin tapahtumia eri puolilla yliopistoa helposti löydettäviksi ja saattaa tapahtumien ideoitsijoita yhteen. Kaikki, jotka edistävät tiedekasvatusta jollakin tavalla, kuuluvat tähän verkostoon. Toimintaa ja tapahtumia on jo nykyisin runsaasti, vaikkei sitä ole kaikkialla nimitetty tiedekasvatukseksi eikä ole ehkä ajateltukaan, että tässä tehdään tiedekasvatusta. LUMA-aineissa tiedekasvatustoiminnalla on professori Maija Akselan johdolla vahvaa tutkimuspohjaista osaamista ja toimintaa on esimerkiksi tiedeluokissa ja suosituilla tiedesynttäreillä – toki pandemian aikana vain verkossa. Matematiikassa Samun tiedekanavalla YouTubessa on tuhansittain seuraajia ja professori Samuli Siltanen on alkanut julkaista videoitaan myös TikTokissa. 

Kasvatustieteellisen tiedekunnan opettajakouluttajat koordinoivat mm. robotiikkaan, pelillistämiseen keskittyvää Innokas-verkostoa ja toisaalta esimerkiksi Lasten metsäretkipäivää. Teologisessa tiedekunnassa järjestetään katsomuksiin liittyviä kaupunkikävelyitä, Humanistisessa tiedekunnassa Kielitieteen olympialaisia. Viikissä on Biopop-tiedeluokkatoimintaa, tehdään tiedevideoita ja muita materiaaleja kouluille, Meilahdessa järjestetään kampukseen tutustumispäiviä. Isossa yliopistossa tapahtuu tässä mainittujen lisäksi paljon sellaista, mihin eri-ikäiset ihmiset voivat osallistua. Opettajien materiaalit, joita eri tiedekunnissa tuotetaan, ovat tärkeä tuki monien eri oppiaineiden opettajille.  

Lapsia puistossa

Yliopistomuseot kuten LUOMUS ja Observatorio sekä tutkimusasemat Tvärminnestä Kilpisjärvelle toteuttavat tiedekasvatusta esimerkiksi yleisövierailuin, etäopastuksin tai kansalaistieteen keinoin. Kansalaistiedettä edustaa lintu- tai perhoshavaintojen tekeminen ja kirjaaminen valtakunnalliseen tietokantaan. Kansalaistieteeseen voi onneksi osallistua poikkeusoloissakin. 

Studia Generalia -luentosarja kerää kerta toisensa jälkeen salin täyteen aikuisia – nykytilanteessa striimin äärelle. Iloksemme myös lukioissa käytetään näitä luentoja opetuksessa. Yleisöluennot ja keskustelut, podcastit kuten Utelias mieli, tiedevideot eri aloilta, tutustumispäivät kampuksilla, pelit ja lukuisat MOOC-kurssit tukevat kaikki tieteen ja tutkimuksen saavutettavuutta kaikille tieteestä kiinnostuneille. Niiden avulla itse kukin meistä voi oppia lisää ilmastosta, aivoista tai kansainvälisistä konflikteista. Tai jostain ihan muusta. Näissä myös toteutuvat yliopiston strategian keskeiset arvot, totuus, sivistys, vapaus ja yhteisöllisyys. Olennaista tässä on, että kaikki perustuu tutkittuun tietoon. Sitä viestiä viemmekin innolla eteenpäin.

Katso lisätietoja Helsingin yliopiston verkkosivuilta 

Maaria Linko

Kirjoittaja työskentelee tiedekasvatusverkoston johtajana Helsingin yliopistossa.

Kuvat: Jukka Tuhkuri, Mika Federley, Julia Uusoksa ja Tuuli Holttinen

Viimeksi muokattu 23.3.2021

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS