Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
5.5.2022

Tutkittua tietoa helposti kriisiaikanakin – Tieteessä tapahtuu on nyt verkkolehti

TainaVuokko_ kuvaaja Anne Haapanen_TSV460.jpg

Tieteessä tapahtuu -lehden ensimmäinen uudistettu numero ilmestyi helmikuussa samana päivänä, kun presidentti Vladimir Putin aloitti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Sosiaalinen media täyttyi Ukrainan lipuista ja särkyneiden sydämien kuvista. Meillä lehden toimituksessa viimeisteltiin juttujen joitakin yksityiskohtia ja vilkuiltiin toisella silmällä synkkiä uutisotsikoita.

Maailma osoitti meille kylmäävälläkin tavalla, kuinka tärkeää on, että tutkittua ja luotettavaa tietoa on helposti kaikkien niiden saatavilla, jotka siihen haluavat tutustua. Putin oli pönkittänyt omaa valtaansa rajoittamalla sekä tutkijoiden että toimittajien vapautta. Putinia on ollut liki mahdotonta vastustaa sen paremmin kriittisen tutkimuksen kuin journalismin keinoinkaan.

Toisaalta Ukrainan sota ei ole ensimmäinen 2020-luvun kriiseistä. Sitä ennen oltiin eletty jo toista vuotta koronapandemian aikaa. Myös ilmastonmuutos ja luontokato ovat ilmiöitä, joiden vakavuutta ei tieteellisin perustein voida kiistää. Kerta toisensa jälkeen on kaivattu asiantuntijoilta tietoa siitä, mitä tämä kaikki tarkoittaa.

Tieteessä tapahtuu otti digiloikan

Tieteessä tapahtuu -lehti on yleistiedelehti. Se on ollut eräänlainen tiedejournalismin kummajainen, koska kuka tahansa on voinut viime aikoihin saakka tilata sen maksutta painettuna kotiinsa. Viime vuonna, kun lehden viimeinen painettu numero ilmestyi, sen tilaajamäärä oli reilut 7000. Tilaajien joukossa on ollut paljon yliopistoväkeä mutta myös muita ihmisiä, joita tieteelliset keskustelut ovat kiinnostaneet.

Lehden tekemisen, painattamisen ja postittamisen kulut on kattanut sen julkaisija Tieteellisten seurain valtuuskunta. Se on julkaissut lehteä vuodesta 1983 lähtien, koska yksi sen lakisääteisistä tehtävistä on edistää tutkimustiedon tunnettuutta ja käyttöä yhteiskunnassa. Keskusteluja lehden uudistamisesta käytiin silti jo vuosia ennen digiuudistuksen toteutumista.

Tänä vuonna se sitten tapahtui: Tieteessä tapahtuu siirtyi kokonaan verkkolehdeksi, eikä se ilmesty enää painettuna. Tämä on asia, josta moni pitkäaikainen lukijamme on kokenut haikeutta ja suruakin. Painetussa lehdessä on oma tunnelmansa, ja moni on muistellut lukeneensa sitä esimerkiksi sängyssä silloin, kun unenpäästä on ollut erityisen vaikea saada kiinni.

Lehden kirjoittajat voittopuolisesti tutkijoita

Tieteessä tapahtuu -lehti siirtyi verkkoon, koska tutkitun tiedon tulee ihanteellisesti olla tarjolla muutaman klikkauksen päässä maksutta ja ilman rekisteröitymisiä tai sitoutumisia. Kun tiedontarve on akuutti, tiedon äärelle on päästävä ilman, että täytyy lähteä kirjastoon, odotella postin kulkua tai kaivella kodin lehtipinoista sitä, missä lehdessä jokin juttu olikaan.

Tieteessä tapahtuu julkaisee voittopuolisesti tutkijoiden kirjoittamia yleistajuisia tekstejä, joissa he käsittelevät mielestään olennaisia ja kiinnostavia kysymyksiä. Lehden kautta tieto leviää toisten alojen tutkijoille mutta myös laajemmin yhteiskuntaan. Koskaan ei tiedä, milloin jokin vuosikymmen sitten julkaistu lehdessä teksti nousee uudelleen ajankohtaiseksi.

Moni kenties muistaa lehden sen pelkistetystä ulkoasusta, mutta nyt siihenkin on haluttu tuoda muutosta. Kuvat ja graafit ovat lyömättömiä siinä, miten ne voivat sisältää tietoa ja tiivistää monimutkaisiakin asioita selkeään muotoon. Verkkolehdessä meidän ei tarvitse huolehtia sivumäärän paisumisesta, joten uusi julkaisumuoto tukee tässäkin mielessä tavoitteitamme.

Asiat, joista vähäisin ei ole demokratia, lepäävät sen varassa, että ihmiset saavat luotettavaa, tutkittua tietoa päätöstensä perusteeksi. Tiedon julkistaminen ja sen saavutettavuus ovat asioita, joiden puolesta kannattaa tehdä töitä joka päivä – ja kenties erityisesti kriisien keskellä. 

Taina Vuokko

Kirjoittaja työskentelee vastaavana toimittajana Tieteessä tapahtuu -lehdessä.

Kuva: Anne Haapanen

Viimeksi muokattu 9.5.2022

TT-202202-pysty200.jpg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS