Siirry pääsisältöön
16.1.2020

Tiedon valoa -tapahtuma törmäyttää tutkijat, teemat ja yleisön

Tiedon valoa -tapahtuman konseptin ydin on mielenkiintoisissa sisältökokonaisuuksissa ja teemoissa, joita tukevat erilaiset työpajat ja näyttelyt. Asiantuntijapuheenvuorot kutsuvat yleisön keskusteluihin, joissa voidaan kyseenalaistaa ja argumentoida hyvässä osallisuuden hengessä. Tutkijat pääsevät lähelle toisia tutkijoita ja ennen kaikkea yleisöä. Osallistujille tapahtuman teemat tulevat vastaan monella tasolla ja tavalla. Näyttelypisteillä käydään keskusteluja ja koetaan omin käsin, silmin ja korvin miltä tulevaisuus tuntuu. Tutkijat ja tuotekehittelijät saavat näyttelyalueella arvokasta tietoa ja tuntumaa yleisöltä ja tapahtuman yleisö pääsee puolestaan osalliseksi kehittämistyöhön.

Tampereella tammikuun tiedetapahtumalla on vuosikymmenen perinne, ihmiset osaavat sitä jo odottaa. Myös yhteistyön tekemisellä on tammikuun tapahtumassa vankka perinne ja se osataan. Tiedon valoa –tapahtumaa on tänäkin vuonna järjestämässä seitsemän eri organisaatiota. Vetovastuu tapahtumasta kantaa Tampereen korkeakouluyhteisö eli Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Tämän vuoden teemana on älykäs kaupunki ja lauantain Tiedon valoa -tapahtuma avaa samalla Smart City Week -kokonaisuuden Tampereella.

Nuori Vr-lasit päässä

Asiantuntijapuheenvuorojen, keskustelujen ja työpajojen lisäksi Tiedon valoa –tapahtumassa pääsee esittelypisteiden alueella omin käsin ja silmin tutustumaan siihen, mitä tieteessä tapahtuu.

Vaikka tammikuun tiedetapahtuma on jo tunnettu ja sillä on oma paikkansa Tampereen seudulla, pitää tapahtumaa toki markkinoida ja siitä viestiä. Viestinnän vahvana selkärankana on kaikkien järjestäjäorganisaatioiden omat mediat. Tapahtuman teemat tuodaan monipuolisesti mukaan eri agendoille. Tapahtumaa on korkeakouluyhteisön lisäksi järjestämässä Aamulehden, Pirkanmaan liiton, Poliisiammattikorkeakoulun ja Tampere-talon kaltaiset isot toimijat, joiden verkostot tavoittavat laajan yleisön. Myös tapahtumassa esiintyvien asiantuntijoiden omat kontaktit ja väylät ovat tärkeitä viestin viejiä. Tampereen katukuvassa tapahtumaa markkinoidaan muun muassa julkisen liikenteen diginäytöillä sekä kadunvarsien abribus-mainostauluissa. Paikallisradioiden alueelliset kampanjat on koettu myös tehokkaiksi.

Tieteen, tutkimuksen ja opetuksen näkyminen ja sen törmäyttäminen yleisötapahtumien kohtaamisissa on elintärkeää niin korkeakouluyhteisölle kuin yleisöllekin. Keskustelut, tapaamiset, vihastelut ja ihastelut punovat tapahtuman punaisen langan. Tutkimusta ei tehdä erillään yhteiskunnasta, vaan yhteiskunnalle.

Tapahtuman sivuille: https://events.tuni.fi/tiedonvaloa/

Teksti: Minna Puntila
Kuvat: Jonne Renvall ja Hanna Puntila

Kirjoittaja työskentelee sidosryhmä- ja tapahtumaviestinnän monipuolisissa tehtävissä Tampereen yliopistossa.

 

 

Viimeksi muokattu 24.11.2020

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS