Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
5.9.2019

Tiedekulma tarjoilee tiedettä maailmalle

Helsingin yliopiston Tiedekulma on yliopisto katutasolla - kaikille avoin keskustelun ja yhdessä tekemisen areena, jossa kuuluu tieteen ja tutkimuksen ääni. Yliopistonkadulla sijaitsevassa Tiedekulmassa toteutetaan yliopiston kolmatta tärkeää tehtävää; tutkimuksen ja opetuksen lisäksi yliopisto tarjoaa mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen sekä edistää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Tiedekulman julkisivu

Tiedekulma osuu ajankohtaiseen hermoon. Ihmiset kaipaavat tietoa, johon luottaa, ja tilaisuuksia keskustella mieltä askarruttavista asioista asiantuntijoiden kanssa. Maailman ilmiöt ovat monimutkaisia. Meihin vaikutetaan hyvin erilaisin, kyseenalaisinkin, tavoin. Ei ole ihme, että viestien tulva aiheuttaa turhautumista. Yksinkertaistavien vastausten sijaan tarvitaan eväitä ymmärtämiseen ja tietoa luotettavista lähteistä.

Tiedekulma perustettiin kohtaamispaikaksi tieteestä kiinnostuneille kaupunkilaisille vuonna 2012. Tuolloin vietettiin Helsingin designpääkaupunkivuotta ja Helsingin yliopisto halusi luoda kaupunkiin pop-up-tiedekahvilan. Muutaman vuoden kahvilatilassa toimimisen ja saadun hyvän palautteen perusteella toiminta päätettiin vakinaistaa. Yliopistonkadun ja Fabianinkadun kulmassa sijainnut yliopiston hallintorakennus tuli vuonna 2016 peruskorjausikään ja syntyi ajatus toteuttaa koko rakennushanke Tiedekulman idealla. Käyttöön saatiin 1500 neliötä monitoimitilaa kolmessa arkkitehtonisesti antoisassa kerroksessa.

Tiedekulmassa järjestetään yli 500 tapahtumaa vuodessa, suurimmat niistä Tiedekulman Stagella, jonka kahvilakatsomoon mahtuu 200 henkeä. Tarjontaa on käytännössä kaikilta tieteen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen keskustelun aloilta. Vieraita käy kahdesta kolmeen tuhanteen henkeä päivässä. Talo on avoinna aamuvarhaisesta iltamyöhään vierailulle ja yhteistyöskentelylle. Asiakaspalvelu on kaikkien kävijöiden käytettävissä. Tiedekulmassa toimii myös kahvila, kirjakauppa ja liikuntakeskus.

Opiskelijat työskentelevät Tiedekulmassa

Alusta asti on muutama tärkeä arvo ohjannut Tiedekulman toimintaa. Tiedekulma on aina avoin kenen tahansa tulla. Tapahtumiin saa osallistua milloin vain. Keskusteluihin saa tuoda oman näkemyksensä ja kysymyksensä. Suurin osa ohjelmista striimataan verkkoon, ja uusia tieteensisältöjä tuodaan aktiivisesti koko kansan saataville. Kutsumme tätä radikaaliksi avoimuudeksi.

Tieteen arvomaailmaa puolustetaan rohkeasti. Lavalle tuodaan vain oikeita asiantuntijoita. Tiedekulmassa haastetaan huuhaa ja läpivalaistaan pintakohut. Myös voimakkaita intohimoja herättäviä ajankohtaisia aiheita käsitellään, moniäänisyydestä huolehtien.

Luovuutta ja osallistumishalua ruokitaan rennolla ilmapiirillä ja yhteistyöskentelyä tukevilla palveluilla. On tärkeää, että erilaisten ihmisten on helppo tulla Tiedekulmaan ja sen kanavia on kiinnostavaa seurata. Akateeminen koulutus ei ole pääsyvaatimus.

yleisötapahtuma tiedekulmassa

Tiedekulma tuottaa vuoden aikana neljä suurta tapahtumasarjaa, jotka tuovat esiin Helsingin yliopiston huippututkimusaloja. Helsinki Health Week tammikuussa pureutuu elämäntieteisiin ja terveystutkimukseen. Huhtikuun Hope For Globe ammentaa aiheita kestävyys- ja ympäristötieteistä. Crazy World syyskuussa käsittelee kotimaan ja maailman yhteiskunnallisia aiheita oikeustieteen, valtiotieteen, humanismin ja uskontotieteiden näkökulmista. Marraskuussa Smart as HEL tutkii kiihtyvän digitalisaation ja ihmisen osaamisen rajapintoja.

Tiedekulman kuukausittaiset Uuden Tiedon Klubi ja Pinnalla - ohjelmaformaatit tarjoavat tuoretta tiedettä ja tutkimuksen näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin tapahtumien ja livelähetysten välityksellä. 

Sidosryhmille räätälöidyt hankkeet tuovat tutkimukselle tärkeitä toimijoita kuten poliittisia päättäjiä, liike-elämää ja mediaa lähemmäksi tutkimusta. Tiedekulma rikastuttaa yliopistoyhteisön elämää sosiaalisilla tapahtumilla, ja tukee kampusten ja tieteellisten konferenssien näkyvyyttä tarjoamalla mahdollisuuksia erilaisille keskusteluille ja esityksille.

Tiedekulman tarjontaa voi seurata Tiedekulman sosiaalisen median kanavilta, youtubesta ja podcasteina. Valitse sinäkin itseäsi kiinnostavat aiheet ja osallistu keskusteluun!

Lisätietoja: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma


Antti Asumaa

Kirjoittaja työskentelee Tiedekulman ohjelmapäällikkönä.Kuvat: Helsingin yliopisto/Tiedekulma

Viimeksi muokattu 5.9.2019

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS