Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
18.12.2018

Tiede, videot ja YouTube

Muistan kun olin vielä nuori: tiedettä ei kauheasti näkynyt televisiossa, YouTubesta ei ollut tietoa ja internetkin oli vasta aluillaan. Ensimmäiset kissameemit olivat vasta ilmestyneet. Ainoa tarjonta tieteestä tuli kouluopetuksesta ja television scifisarjoista. Näistä jälkimmäinen kiinnosti huomattavasti enemmän, mutta tarjosi lähinnä vääristynyttä kuvaa maskuliinisesta toiminnasta Starship Enterprisella.

Reilu kymmenen vuotta myöhemmin tiedeviestintä ja tieteen popularisointi on noussut aivan uudelle tasolle, jonka se on mielestäni täysin ansainnut. Tosin ehkä olen fyysikkona puolueellinen. Tiedepaukku-ryhmämme lähti muutama vuosi sitten mukaan tähän kelkkaan yhdessä Turun yliopiston viestinnän kanssa. Tavoitteemme oli tehdä ajankohtaisia videoita rennommalla, mutta tieteellisellä otteella. Tästä on jäänyt käteen enemmän kuin tähän blogiin mahtuisi kirjoittamaan. Mahtavien ihmisten lisäksi se on opettanut paljon tieteen popularisoinnista ja trendien mukana pysymisestä.

Mutta tekeminen vaatii niin paljon. Tarvitaan hyvä kamera, kalustoa, loistava käsikirjoitus… ja tähän kohtaan seis! Itselle ongelma on usein, että suunnittelen ja pohdin liikaa, mutta toteutan aivan liian vähän. Tekosyitä löytyy aina, mutta tärkeämpää on vain aloittaa ja tehdä. Se on niin yksinkertaista. Lähes kaikissa kännyköissä on riittävän hyvä kamera. Tietokoneelle saa ilmaisia ohjelmia, jolla videon voi leikata kasaan. Se ei vaadi suurta ammattitaitoa alussa. Homman edetessä sitä taas kehittyy ja oppii yhä paremmaksi. Tärkeintä on lakata haaveilemasta ja toteuttaa itseään. Yhden videon tekeminen hetken mielijohteesta maksaa muutaman tunnin ajastasi. Itse olen käyttänyt elämässäni satoja tunteja turhempienkin mielijohteiden toteuttamiseksi.

Itse mietin monesti, että onko kuvaamani materiaali riittävän laadukasta. Samaan aikaan kadehdin nuoria, jotka videoivat slimen (lima) valmistamista. Siinä on autenttisuutta, tunnetta ja meininkiä, jota en itse edes pystyisi käsikirjoittamaan. Nämä videot keräävät toisinaan enemmän katsojia kuin jotkin päiväkaupalla työstämämme videot. Ihmiset hyväksyvät yhä paremmin hieman tärisevän kuvan, kännykän äänenlaadun ja takeltelun puheessa. Se tekee siitä jopa aitoa. Keskiössä on vain kiinnostava aihe ja innolla tehty esitys. Omakohtainen kantani on kuitenkin: Say no to vertical videos! Eli pidä kännykkäkamera vaakatasossa.

YouTuben ja sosiaalisen median keskeisimmät voimavarat ovat ajankohtaisuus ja jatkuvuus. Siksi onkin hyvä tuottaa materiaalia, vaikka se ei aina olisi se hiotuin timantti.  Monesti tulee ilmiöitä ja asioita, jotka hyppäävät pinnalle vauhdilla ja muutaman kuukauden jälkeen osa vaipuu unholaan. Jos teet videoita itsellesi kiinnostavista asioista, olet melko varmasti jo perillä viimeisimmistä trendeistä. Esimerkiksi tieteen osalta voi seurata jotain kiinnostavia sivustoja ja popularisoituja tiedejulkaisuja. Kaiva kiinnostavaa asiaa syvemmälle ja kerro mitä löysit ja mikä sinua kiehtoi. Tiedepaukun kanssa ongelmana oli ison ryhmän aikataulutus. Harvoin pääsimme lyhyellä varoitusajalla kuvaamaan ja monet videoistamme ovatkin ajankohtaisesti määritettyjä esimerkiksi jouluun tai jääkiekon MM-kisoihin. Yksin tai pienessä porukassa tehdessä voikin olla etuna, että on helpompi tarttua nopeasti uusiin juttuihin.

Vaikeinta on ollut liiasta itsekriittisyydestä luopuminen. Monesti arvioin videoita aivan liian tarkasti ja poimin kaikki pienimmätkin virheet. Lausuin a:n hassusti, pidin hieman taukoa puheessani, katsoin ohi kamerasta. Eivät muut huomaa näitä ja vaikka huomaavat, ovat ne osa luonnollista esiintymistä. Ole rohkeasti oma itsesi. Ole innoissasi tekemästäsi. Kerro sinua kiinnostavista asioista. Näihin ihmiset kiinnittävät huomiota.

Loppukaneettina ehkä lyhyt on kaunista. Jos haluat tehdä videoita, niin unohda tekosyyt ja ala hommiin. Ole ahkera. Tekemällä oppii ja saa kokemuksia, joita tuskin muualta olisi mahdollista saada.


Tutustu Tiedepaukkuun: https://www.youtube.com/playlist?list=PLSmJtlSQuvVKfBdmAPqYNJvWzrkgVlobm

Jaakko Lamminpää

Kirjoittaja on Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen tohtorikoulutettava, aiheenaan tiedekasvatus. Hän on vahvasti mukana yliopiston ja Lounais-Suomen LUMA-keskuksen tiedeviestinnässä ja tiedekeskustoiminnassa. Hän kuuluu myös tiedettä popularisoivaan Tiedepaukku-ryhmään ja on ollut mukana tiedeohjelmien käsikirjoittamisessa.

Kuvat: Jaakko Lamminpää

Viimeksi muokattu 3.7.2019

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS