Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
29.6.2020

Tähtijutut kiinnostavat kaikkia

Tähtitiede on tiedeviestijälle kiitollinen aihe. Ei tarvitse liioitella kovin paljoa, jotta voi vakavalla naamalla väittää, että kaikkia lapsia kiinnostaa jossain vaiheessa kaksi asiaa: dinosaurukset ja avaruus.

Avaruushommat jättävät harvan aikuisenkaan kylmäksi. Kun kerron uusille tutuille, mitä teen työkseni, uutinen otetaan vastaan lähes poikkeuksetta loistavin silmin. Moni kertoo vähän hämilläänkin, että on ollut joskus Ursan jäsen, tai että rakastaa tähtitaivasta, tai vähintään Esko Valtaojaa.

Olen useassa yhteydessä väittänyt en-läpeensä-vakavissani, että tähtitieteen voi rinnastaa huumausaineiden kuuluisaan porttiteoriaan (joka on kyseenalaistettu, mutta aion käyttää sitä tässä silti). Kun ensin rakastuu maailman ihmeellisyyteen tähtien kautta, voivat kohta kolahtaa vähän obskyyrimmätkin jutut. Vaikka tilastomatematiikka!

Tähtijutut koetaan toisaalta myös vaikeiksi. Siksi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry – jossa ilokseni havaitsen olevani töissä – pyrkii kertomaan siitä kaikille, mahdollisimman selkeästi, ja Suomen kielellä.

Ursa on maailmanluokan kummajainen. Me toimimme pienessä maassa, pienellä kielialueella, ja meillä on silti peräti 18 000 avaruusasioista kiinnostunutta jäsentä ympäri maata. Jäsenlehtemme Tähdet ja avaruus on levikiltään Euroopan suurimpien yleistajuisten tähtitieteen aikakauslehtien joukossa, aivan kärkisijoilla.

Olemme iso tieteellinen yhdistys, ja meillä on jopa kourallinen täysipäiväisinä hääriviä työntekijöitä. Emme kuitenkaan kykene järjestämään toimintaa ympäri Suomea – erityisesti siksi, että tulomme tulevat yksin jäsenmaksuista sekä kirja- ja havaintovälinemyynnistä. Onneksi Suomessa toimii myös nelisenkymmentä itsenäistä paikallisyhdistystä, joista monella on myös yleisölle avoin tähtitorni.

Resurssien vähyys, mutta toisaalta ympäri maata levinnyt jäsenistö asettaa tiettyjä vaatimuksia toiminnallemme. Suomalaisten tähtiharrastajien verkosto toimiikin jo pitkälti verkossa ja käyttää Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmää, jossa käyttäjät voivat jakaa ja kommentoida toistensa taivashavaintoja. Toisinaan tehdään yhteistyötä tutkijoiden kanssa: alkuvuodesta maailmaa kohauttaneet havainnot uudesta revontulimuodosta tulivat tietoisuuteen ensi kertaa juuri Taivaanvahdissa.

Pääkaupunkiseudulla ei ole omaa paikallisyhdistystä, joten Ursa järjestää kotipaikallaan Helsingissä tähtitiedettä esittelevää toimintaa. Se on jatkunut osin saman tapaisena jo vuosikymmeniä, mutta ihmisten harrastustapojen muuttuessa myös Ursan on hitaasti uudistuttava.

Kaivopuiston tähtitornilla järjestetään edelleen säännöllisesti yleisönäytöksiä. Järjestämme kaikille avoimia kursseja, jotka osin ovat ajan saatossa uudistuneet aiheiltaan, mutta yli kaksi sataa kurssilaista tulee yhä vuodesta toiseen oppimaan tähtitaivaan havaitsemista omin silmin.

Yleisöesitelmissämme kuullaan tutkijoita, mutta niiden videointi ja suoratoisto on auttanut tavoittamaan hyvin perinteiselle toiminnalle tuhansia uusia kuulijoita. Vuosikymmeniä jatkunut nuorisotoimintamme on aina uudistunutkin säännöllisesti, kun itsekin nuoret ohjaajat vaihtuvat ja tekevät toiminnasta omansa näköistä. Kokonaan uusia toimintamuotoja ovat viime vuosina olleet Helsingissä järjestetyt tähtiretket sekä Tähtitaivaan ajankohtaistapahtumista kertova podcast, Tähtitaivas nyt.

Näin asiat olivat ainakin ennen kuin COVID-19 puuttui elämäämme. Poikkeustilan aikana jouduimme lopettamaan kaiken kasvokkain tapahtuvan toiminnan, mutta vastapainoksi tartuimme viimein tilaisuuteen järjestää suoria lähetyksiä verkossa, ja ne onkin otettu hyvin vastaan. Karttunut kokemus auttaa meitä toivottavasti aloittamaan myös pitkään kaavaillut verkkokurssit, jotka tavoittaisivat jäsenemme nykyistä paremmin.

Mukavaa ja lohdullista tässä kaikessa myllerryksessä on ollut taivaan pysyvyys. Inhimillisiä huolia voi koettaa asetella uuteen perspektiiviin universumin valtavuutta vasten.

Kun löytäisimme avaruudesta vielä dinosauruksia, olisin todella tyytyväinen.

Katso lisätietoja Ursan verkkosivuilta:

Ursan tähtikartta

Podcast Tähtitaivas nyt

Ursa-Studio-lähetykset

Anne Liljeström

Kirjoittaja työskentelee Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n toiminta- ja tiedotussuunnittelijana ja toimii myös yhdistyksen tiedottajana. Anne puhuu tieteestä myös työnsä ulkopuolella mm. Ylen Aamu-tv:n Jälkikaronkka-tiimissä. Suomen tiedetoimittajain liitto myönsi hänelle toisen Vuoden tiedeviestijäpalkinnoista 2020.

Viimeksi muokattu 15.10.2020

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS