Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
23.10.2019

iGem-kilpailu haastaa mukaan nuoria luonnontietelijöitä eri puolilta maailmaa

iGEM eli International Genetically Engineered Machine on kansainvälinen kilpailu, jonka tavoitteena on tieteen ja tutkimuksen valjastaminen globaalisti hyödyllisiksi ratkaisuiksi sekä synteettisen biologian tunnetuksi tekeminen. Nuoria luonnontieteilijöitä yhdistävään kilpailuun osallistuu vuosittain yli 300 joukkuetta eri puolilta maailmaa. Suomi osallistuu kilpailuun jo kuudetta kertaa, kisaamassa on Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoista koostuva Aalto-Helsinki iGEM -joukkue, johon kuuluu yksitoista henkeä.

Joukkueemme keskittyy tutkimaan Vibrio Natriegens -bakteeria proteiinien tuotantovälineenä. Pyrimme parantamaan tämän poikkeuksellisen nopeasti jakautuvan bakteerin kykyä tuottaa ja erittää proteiineja. Näin sitä voitaisiin hyödyntää lääketeollisuudessa tehokkaampana ja taloudellisempana vaihtoehtona lääkeaineina käytettyjen proteiinien tuottamiseksi. Tavoitteemme on siis edistää tutkimusta V.natriegensin ominaisuuksista biologian työkaluna, mutta myös suunnata katseita kohti tasa-arvoista ja riittävän edullista lääkehoitoa kaikille sitä tarvitseville.

Kilpailu huipentuu marraskuussa Bostonissa järjestettävään “Giant Jamboree” -konferenssiin, jossa esittelemme vuoden mittaan toteutetun projektimme. Vuosittain vaihtuvan Aalto-Helsinki -tiimin tehtäviin kuuluu aiheen ideointi, mahdollisten ratkaisujen kehittäminen ja tutkiminen niin laboratoriossa kuin sen ulkopuolella, työskentelyn suunnittelu ja toteutus, rahoituksen ja yhteistyökumppaneiden hankinta sekä kampanjointi monin eri keinoin ja kanavin, jotta tietoisuus synteettisestä biologiasta ja sen mahdollisuuksista tavoittaa myös valtaväestön.

Lapsia askartelemassa Heurekassa

Proteiini pläjäys -työpajapäivä Heurekassa syyskuussa 2019. 

Synteettinen biologia on tieteenhaarana vielä melko tuore, sen tavoitteena on rakentaa uusia biologisia sovelluksia. Synteettisen biologian avulla pyritään esimerkiksi tuottamaan biopolttoaineita ja -materiaaleja päästöjen ja saasteiden vähentämiseksi sekä lääkeaineita terveyden edistämiseksi. Niinpä iGEM projektejakin löytyy laidasta laitaan!

Opiskelijat laboratoriossa

Aalto-Helsinki työntouhussa Aalto yliopiston Kemianlaitoksen laboratoriotiloissa. 

iGEM on maailmalla varsin tunnettu konsepti: kilpailuun osallistutaan yli neljästäkymmenestä maasta. Kansainvälinen yhteistyö onkin yksi kilpailun tärkeimmistä arvoista. Projektien parissa työskentely yhdistää tuhansia uteliaita ja ratkaisukeskeisiä nuoria luonnontieteilijöitä ympäri maailmaa. Tämä korostuu niin monikansallisissa tiimeissä kuin kansainvälisten konferenssien aikana. iGEM-joukkueet kokoontuvat vuoden aikana useita kertoja oppimaan toisiltaan ja alan ammattilaisilta.

Aalto-Helsinki Pariisissa iGEM konferenssissa heinäkuussa 2019. 

Kansainvälisyyden ja kontaktien lisäksi iGEM:n todellinen hienous piilee sen tarjoamissa loputtomissa mahdollisuuksissa. Harva työpaikka mahdollistaa opiskelijalle samankaltaisen vapauden kuin iGEM. Tässä projektissa pääsee tekemään ja vaikuttamaan asioihin alusta loppuun asti. Tiimimme koostuu usean eri alan opiskelijoista biotieteistä insinööritieteisiin ja muotoilusta kauppatieteisiin, jolloin poikkitieteellinen yhteistyö on parhaimmillaan. Koska projekti tarjoaa vapautta, vaatii se myös vastuullisuutta. Tiimimme ongelmanratkaisu- ja tiimityöskentelytaidot ovat kehittyneet valtavasti projektin edetessä.

Keinotekoja -Podcastin nauhoitukset. 

Olemme päässeet soveltamaan käytännössä kaikkea sitä, mitä koulun penkissä on opittu sekä kurkistamaan, millaista on työskentely tieteen parissa. On myös palkitsevaa huomata, että työn tulokset näkyvät välittömästi - olivatpa kyseessä sitten laboratoriossa suoritettavat kokeet tai työpajan suunnittelu. Odotamme jo innolla Bostonin matkaa!

Noora Haapala ja Ilse Kaaja, Aalto-Helsinki 2019

Noora Haapala opiskelee Helsingin yliopiston translationaalisen lääketieteen maisteriohjelmassa sekä Karoliinisen Instituutin Bioentrepreneurship-maisteriohjelmassa Tukholmassa.

Ilse Kaaja opiskelee Helsingin yliopiston translationaalisen lääketieteen maisteriohjelmassa.

Kuvat: iGem-joukkueen arkisto

Viimeksi muokattu 23.10.2019

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS