Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
26.9.2019

Helposti lähestyttävät tiedeklubit

Tieteellisten seurain valtuuskunta aloitti keväällä 2019 uuden tiedeklubisarjan. Kuukausittaiset tiedeklubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa tunnelmallisessa kahvilamiljöössä sekä äänitallenteina verkossa. Meille oli alusta asti tärkeää tehdä tiedeklubeista helposti lähestyttäviä, mutta mikä oikeastaan tekee tiedetapahtumasta lähestyttävän?

Kuvassa Tiedeklubin yleisöä ja esiintyjät

Sisältö. Tiedeklubien ohjelmasisältö suunnitellaan yhteistyössä lukuisten kumppaneiden kanssa. Tärkeitä lähtökohtia ohjelman suunnittelulle ovat monipuoliset teemat ja eri tieteenalojen näkyminen ohjelmassa. Yksittäisen tiedeklubin ei ole tarkoitus tarjota jokaiselle jotakin, mutta yhdessä niiden tulee muodostaa monipuolinen kokonaisuus. Viime keväänä tiedeklubeilla käsiteltiin kenttätutkimuksen tekemistä Buddhalaisissa luostareissa ja Indonesian sademetsissä, politiikan tekijöiden ja tutkijoiden välistä vuorovaikutusta sekä biologisista lähtökohdista kumpuavaa eriarvoisuutta mangustien parissa. Tänä syksynä tiedeklubien ohjelma tarjoaa tulokulmia tähtitieteeseen, elokuvantutkimukseen ja merihistoriaan.

Muoto. Tiedeklubeilla ei pidetä esitelmiä vaan keskustellaan. Tutkijoiden lisäksi ääneen pääsevät tiedetoimittajat ja -viestijät, jotka pitävät keskustelun hyvillä kysymyksillä yleistajuisena.

Kesto. Tunnin mittaisilla tiedeklubeilla tarkasti rajattuihin aiheisiin ehtii syventyä, mutta takapuoli ei pääse puutumaan. Lyhyt kesto mahdollistaa myös tapahtumaan osallistumisen eri elämäntilanteissa oleville.

Ajankohta. Tiedeklubien ajankohdaksi valikoituivat torstait parhaaseen after work-aikaan eli klo 17–18. Toimistotyöaikoja noudattava voi piipahtaa tiedeklubilla töiden jälkeen ja silti ehtiä kotiin illaksi. Halutessaan iltaa voi kuitenkin jatkaa pidemmälle. Tiedeklubien jälkeen samassa tilassa kuullaan Pop&Jazz konservatorion bändejä.

Paikka. Finlandia-talon Café Veranda on tarjonnut tiedeklubeille erinomaiset puitteet. Se on esteetön ja keskeisellä paikalla. Tilaan mahtuu mukavasti noin kuusikymmentä kuulijaa. Kahvilatarjonta mahdollistaa myös kahvitteluhetken, välipalan tai vaikka skumppalasillisen nauttimisen ohjelman lomassa.

Tallenteet. Vaikka tiedeklubien ajankohta ja paikka ovat tarkkaan mietittyjä, eivät ne kuitenkaan voi palvella kaikkia ohjelmasta kiinnostuneita. Siksi on hienoa, että tiedeklubien ohjelmaa voi kuunnella jälkikäteen äänitallenteena SoundCloudista. Tällä tavoin myös hyvät ohjelmasisällöt saavat pidemmän elinkaaren.

Näistä aineksista on tiedeklubit tehty. Syksyn 2019 klubien ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Lähikuva-lehti ja Suomen merihistoriallinen yhdistys. Tulevat tiedeklubit järjestetään 31.10. ja 28.11. klo 17.00–18.00 Finlandia-talon Café Verandassa. Tiedeklubeille on vapaa pääsy!

Tutustu syksyn tiedeklubien ohjelmaan Tieteellisten seurain valtuuskunnan verkkosivuilla.

Mandi Vermilä

Kirjoittaja on Tieteellisten seurain valtuuskunnan vastaava tapahtumatuottaja.

Kuvat: Minna Rossi ja Sonja Sippola

Viimeksi muokattu 27.9.2019

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS