FI EN

Häkkinen, Hannu

1.1.2016–31.12.2020
Nanovetenskap och nanoteknik
Jyväskylä universitet

Hannu Häkkinen (Jyväskylä universitet) undersöker med teoretiska och beräkningsmässiga metoder de fysikaliska, kemiska och biologiska egenskaperna hos nanostrukturerade metallmolekylgränssnitt. Hans forskning fokuserar särskilt på metallnanopartiklar och nanostrukturer som är skyddade med organiska molekyler samt på hur de används bland annat i katalys och som sensorer och biokompatibla stämplar.

Hannu Häkkinen bedriver sin forskning på institutionerna för fysik respektive kemi vid Jyväskylä universitet samt vid universitetets nanovetenskapliga centrum (NSC) i samarbete med NSC:s forskningsgrupper och tio utländska forskningsgrupper. Han är en internationellt mycket känd och ansedd forskare som har ett brett samarbetsnätverk med de främsta forskningsgrupperna i världen. Bland hans samarbetspartners kan nämnas Roger D. Kornberg, nobelpristagare i kemi från Stanford, och Hans-Joachim Freund, chef för Fritz-Haber-Institut i Berlin.

Häkkinens forskningsprojekt under hans period som akademiprofessor är både innovativt och ambitiöst och kombinerar forskning och metoder från flera vetenskapliga discipliner. Nytt är att Häkkinen också undersöker en specifik typ av nanostrukturer, nanokluster, i bioprocesser. Meningen är att utreda vilka möjligheter dessa nanostrukturer erbjuder exempelvis som stämplar för enterovirus.

Senast ändrad 27.5.2015
  • FINLANDS AKADEMI
  • Hagnäskajen 6
  • PB 131
  • 00531 Helsingfors
Följ oss:
FacebookTwitterYoutubeSlideshare
VÄXEL 0295 335 000
REGISTRATORS-
KONTOR
0295 335 049
FAX 0295 335 299
   
E-POST fornamn.efternamn@aka.fi
ÖPPETTIDER mån–fre 8.00–16.15
   
SÖK MEDARBETARE »
DATASKYDD »
KONTAKTINFORMATION & FAKTURERING »
FRÅGA OCH TYCK TILL »