FI EN

Castrén, Eero

1.1.2017–31.12.2021
Neurovetenskap
Helsingfors universitet

Eero Castrén är en neurologiforskare som studerar hur antidepressiva läkemedel påverkar en vuxen människas hjärna på molekylär nivå.

I sin tidigare forskning har Castrén visat hur en molekyl som används i antidepressiva läkemedel gör en vuxen människas hjärna mer formbar. Eftersom hjärnans formbarhet efter en kritisk utvecklingsperiod är mycket begränsad har Castréns forskningsresultat skapat möjligheter att undersöka hjärnfunktionerna och behandlingen av sjukdomar som är kopplade till dem.

Då vi vet hur formbarheten hos en vuxen människas hjärna kan påverkas blir det möjligt att utveckla behandlingar för rehabilitering av hjärnfunktionerna exempelvis hos patienter som lider av psykiatriska sjukdomar, hjärnblödning eller kronisk smärta. Under sin period som akademiprofessor studerar Castrén den neuronala formbarheten hos en vuxen människas hjärna ur ett nytt perspektiv. Han fokuserar på de allmänt använda antidepressiva läkemedlens verkningsmekanismer och deras interaktion med neurotrofiner och serotonin. Forskningen kombinerar cell- och molekylärbiologiska metoder på ett unikt sätt.

Möjligheten att återställa och modifiera formbarheten hos en vuxen människas hjärna kan resultera i nya tillämpningar för undersökning och behandling av psykiatriska sjukdomar. Med den nya vetenskapliga kunskapens hjälp blir det möjligt att förbättra diagnostiseringen och behandlingen av neuropsykiatriska sjukdomar.

Senast ändrad 11.5.2018
  • FINLANDS AKADEMI
  • Hagnäskajen 6
  • PB 131
  • 00531 Helsingfors
Följ oss:
FacebookTwitterYoutubeSlideshare
VÄXEL 0295 335 000
REGISTRATORS-
KONTOR
0295 335 049
FAX 0295 335 299
   
E-POST fornamn.efternamn@aka.fi
ÖPPETTIDER mån–fre 8.00–16.15
   
SÖK MEDARBETARE »
DATASKYDD »
KONTAKTINFORMATION & FAKTURERING »
FRÅGA OCH TYCK TILL »