FI EN

Anu Wartiovaara

1.1.2017–31.12.2021
Klinisk medicin
Helsingfors universitet

Anu Wartiovaara är en klinisk forskare som specialiserat sig på forskning i mitokondrier.

Mitokondriella sjukdomar är en grupp sällsynta sjukdomar som beror på störningar i cellernas energiproducerande organeller, mitokondrierna. Hos patienterna orsakar störningarna olika typer av kliniska symtom, från multiorgansvikt i barndomen till neurodegeneration, diabetes och dövhet i vuxen ålder. Störningar i mitokondrierna påverkar också många allmänna folkhälsosjukdomar såsom cancer, neurodegenerativa sjukdomar, sjukdomar i rörelseorganen och hjärtsjukdomar.

Wartiovaaras forskning fokuserar på en specifik undergrupp inom mitokondriella sjukdomar. I den gruppen orsakar mutationer i vissa gener problem som skadar mitokondriernas DNA. Hos barn kan sjukdomen orsaka allvarliga hjärn- och leverskador, hos vuxna muskelsjukdomar.

I sin forskning under perioden som akademiprofessor ska Wartiovaara i ett vidare perspektiv särskilt studera cellernas och mitokondriernas interna kommunikation och växelverkan i olika vävnader. Forskningsprojektet har potential att leda in forskningsgrenen i en helt ny riktning, bort från huvudfåran. Den kan också skapa betydande möjligheter för behandling och diagnostik av mitokondriella sjukdomar.

Senast ändrad 11.5.2018
  • FINLANDS AKADEMI
  • Hagnäskajen 6
  • PB 131
  • 00531 Helsingfors
Följ oss:
FacebookTwitterYoutubeSlideshare
VÄXEL 0295 335 000
REGISTRATORS-
KONTOR
0295 335 049
FAX 0295 335 299
   
E-POST fornamn.efternamn@aka.fi
ÖPPETTIDER mån–fre 8.00–16.15
   
SÖK MEDARBETARE »
DATASKYDD »
KONTAKTINFORMATION & FAKTURERING »
FRÅGA OCH TYCK TILL »