FI EN

Alitalo, Kari


1.8.1998–31.7.2000 och 1.8.2000– (gäller tills vidare)
Translationell cancerbiologi
Helsingfors universitet 

Akademiprofessor Kari Alitalo arbetar vid Helsingfors universitet där han leder Finlands Akademis spetsforskningsenhet för translationell cancerbiologi. Alitalo bedriver forskning kring funktionell cancergenetik. Alitalo anses vara en världsledande forskare inom sitt eget område och han har prisbelönats med ett flertal internationella vetenskapspris.

Alitalos forskargrupp undersöker cancergeners funktion i intercellulär kommunikation och särskilt de mekanismer med vilka blodkärl bildas i cancertumörer. Gruppen har upptäckt flera tillväxtfaktorer och har som ett praktiskt mål att hindra cancertumörer från att bilda nya blodkärl så att de inte sprider sig i kroppen. Alitalo leder också en grupp vid Wihuri forskningsinstitut som undersöker blodkärlens roll och mekanismer vid hjärt- och kärlsjukdomar, inklusive fetma och relaterade vävnadsinflammationer och typ 2-diabetes. Det förväntas att gruppens forskningsresultat kan bidra till att förbättra vården av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och lymfkärlssjukdomar.

Alitalo arbetar för att upprätthålla och stärka en professionell forskningsmiljö som är innovativ, stimulerande, internationellt aktiv och konkurrenskraftig. Målet är också att utbilda framstående och självständiga forskare. Alitalos projekt har redan lett till innovationer som patenterats och som man ska vidareutveckla till läkemedelsplattform.

Akademiprofessor Kari Alitalo rankas bland Finlands internationellt mest framstående och mest citerade forskare.

kari.alitalo(at)helsinki.fi

Biocentrum Helsinki

Senast ändrad 2.12.2015
  • FINLANDS AKADEMI
  • Hagnäskajen 6
  • PB 131
  • 00531 Helsingfors
Följ oss:
FacebookTwitterYoutubeSlideshare
VÄXEL 0295 335 000
REGISTRATORS-
KONTOR
0295 335 049
FAX 0295 335 299
   
E-POST fornamn.efternamn@aka.fi
ÖPPETTIDER mån–fre 8.00–16.15
   
SÖK MEDARBETARE »
DATASKYDD »
KONTAKTINFORMATION & FAKTURERING »
FRÅGA OCH TYCK TILL »